Home / Προτεινόμενα / Elon Mask: Κινδυνεύει να χάσει το «τιμόνι» της Tesla;

Elon Mask: Κινδυνεύει να χάσει το «τιμόνι» της Tesla;

Προειδοποίηση ότι ακτιβιστές επενδυτές θα μπορούσαν να αρχίσουν να αγοράζουν μετοχές της Tesla απηύθυνε ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, Άλεξ Στάμος, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν να αφαιρέσουν τον έλεγχο της εταιρείας από τον Έλον Μασκ – εάν η μετοχή της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν αρχίσει να αλλάζει: μέχρι στιγμής φέτος έχει υποχωρήσει περισσότερο από 62%.

 
Οι ακτιβιστές επενδυτές αγοράζουν μεγάλα μερίδια σε κρατικές εταιρείες και στη συνέχεια πιέζουν για αλλαγές –  μερικές φορές στα διοικητικά συμβούλια. «Εάν η μετοχή συνεχίσει να υποχωρεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η κατάληξη θα είναι να μπαίνουν ακτιβιστές επενδυτές ασκώντας πιέσεις για να μπουν στο διοικητικό συμβούλιο και εν συνεχεία να ασκήσουν πίεση στον ίδιο τον Μασκ – ακόμα και να τον απομακρύνουν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου», είπε ο Στάμος σχετικά με τη μεγάλη πτώση των μετοχών της Tesla.
 
Εάν εμφανιστεί ένας ακτιβιστής – και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συμβαίνει αυτό – θα μπορούσε τελικά «να βάλει φρένο στη συμπεριφορά του Μασκ», είπε ο Στάμος, υποδηλώνοντας πόσο αμφιλεγόμενη είναι μέχρι στιγμής η ηγεμονία του ως επικεφαλής του Twitter. «Αυτό μπορεί να είναι χαστούκι στο πρόσωπο του Μασκ», είπε ο Στάμος.

Ο Στάμος είχε διατελέσει διευθυντής ασφαλείας στο Facebook και προηγουμένως ήταν επίσης διευθυντής ασφάλειας πληροφοριών στο Yahoo. Τελευταία αναφέρθηκε σε έναν ακτιβιστή επενδυτή που προσπαθούσε να ανατρέψει έναν ιδρυτή, την ώρα που κάποιοι έκαναν θόρυβο ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έπρεπε να καθαιρεθεί από την κορυφή του Facebook το 2019.
Ο Στάμος προέβη σε αυτά τα σχόλια αφότου ο Μασκ έκανε μια σειρά από αμφιλεγόμενες δηλώσεις στο Twitter – από την έκκληση για δίωξη του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, και τον χλευασμό της κοινότητας LGBTQ+ έως τον υπαινιγμό ότι ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, Γιόελ Ροθ, έχει μια επιτρεπτή άποψη για την παιδεραστία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η μετοχή της Tesla βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020, έχοντας χάσει περισσότερο από το 60% της αξίας της φέτος καθώς μειώνεται η ζήτηση από την Κίνα και ο Μασκ προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία σειρά προβλημάτων με το Twitter. 
Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι επενδυτές της Tesla εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το Twitter αποσπούσε υπερβολικά την προσοχή του διευθύνοντος συμβούλου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Εν τω μεταξύ, ο Μασκ πώλησε την προηγούμενη εβδομάδα περισσότερες μετοχές του στην Tesla για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της αγοράς του στο Twitter ύψους 44 δισ. δολαρίων – έχει ρευστοποιήσει μετοχές Tesla αξίας σχεδόν 40 δισ. δολαρίων τους τελευταίους 14 μήνες. Η μετοχή της Tesla διαπραγματευόταν λίγο πάνω από 150 δολάρια ανά μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ωστόσο, ο Στάμος δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι ο Μασκ μπορεί να αντιμετωπίσει πιέσεις από τους επενδυτές. Την Τετάρτη, ο κύριος μέτοχος της Tesla, Leo KoGuan, ζήτησε νέο διευθύνοντα σύμβουλο να αναλάβει την εταιρεία. Ο KoGuan έχει συσσωρεύσει περίπου 22,6 εκατομμύρια μετοχές της Tesla από το Σεπτέμβριο. 
«Χρειάζεται κάποιος σαν τον Τιμ Κουκ, όχι ο Έλον», έγραψε στο Twitter. Ο KoGuan είπε ότι ένα στέλεχος όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, ο οποίος είναι γνωστός ως μια αθόρυβη ιδιοφυΐα, θα ταίριαζε καλύτερα, προσθέτοντας ότι «ο Έλον εγκατέλειψε τον Τέσλα».
Τη Δευτέρα, ο αναλυτής σε θέματα τεχνολογίας της Wedbush, Dan Ives, είπε ότι η Tesla είναι ένας ώριμος στόχος για ακτιβιστές επενδυτές, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις από ακτιβιστές επενδυτές το 2023 για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς μετοχών, να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους ή να κάνει «στρατηγικές κινήσεις».
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
 
Διαβάστε επίσης:
Έλον Μασκ: Προς αναζήτηση νέων επενδυτών για το Twitter
Ούτε καν κοντά στην «επική» χρονιά που περίμενε η Tesla
Ένα βιβλίο του 1941 «εξηγεί» τα ξεσπάσματα του Έλον Μασκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview