Home / Προτεινόμενα / Attica Bank: Ανοιχτές οι εναλλακτικές επιλογές ενόψει της ΑΜΚ

Attica Bank: Ανοιχτές οι εναλλακτικές επιλογές ενόψει της ΑΜΚ

Την προοπτική να υπάρξουν νέοι ιδιώτες μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank εάν το σχήμα ΤΜΕΔΕ Ellington δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ήρθε να επιβεβαιώσει η δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος από την Thrivest Holding για την συμμετοχή της στην επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζας. 
Παρά το γεγονός ότι πηγές της Thrivest Holding δήλωσαν ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την Attica, η επιλογή να δημοσιοποιήσουν αυτό το ενδιαφέρον, που μέχρι χθες ήταν ανεπίσημο, ερμηνεύεται ως προειδοποιητικό σήμα για την ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών ενόψει της ΑΜΚ που μετά από διαδοχικές καθυστερήσεις δείχνει ότι μπαίνει στην τελική ευθεία. Με την σχετική δήλωση οι μέτοχοι της Thrivest Holding, επιβεβαίωσαν ότι «εξέτασαν να ασχοληθούν επενδυτικά με την Attica Bank, σε περίπτωση που κάποιος από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας δεν συμμετείχε στην επικείμενη ΑΜΚ», αλλά όπως εξηγούν «διαβάζοντας ότι οι μέτοχοι δήλωσαν την δεσμευτική τους πρόθεση να λάβουν μέρος στην ΑΜΚ, η Thrivest Holding δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω με πιθανή επενδυτική της συμμετοχή στην Attica Bank.. 

Με χθεσινή της ανακοίνωση η Attica Bank, ενημερώνει ότι υπέβαλε στην TτE το εγκριθέν από το Δ.Σ. επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο των ετών 2022 – 2025 με ενσωματωμένο το σχέδιο αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας και όπως ενημερώνει σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας θα τεθεί προς έγκριση το σχέδιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο επίσης θα υποβληθεί στην ΤτΕ. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η Τράπεζα κοινοποίησε κοινή επιστολή του ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington Solutions και Rinoa (ως επενδυτικό όχημα το οποίο συμβουλεύει η Ellington Solutions) περί της συμμετοχής των βασικών μετόχων στην επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζας και όπως υποστηρίζει η υλοποίηση των πράξεων και διαδικασιών κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας εξελίσσεται κατά το σχεδιασμό και με τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 30 Δεκεμβρίου. 
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες το θέμα δεν θεωρείται λήξαν σε ότι αφορά την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, στο βαθμό που το ζητούμενο δεν είναι η τριμερής δέσμευση και η επιβεβαίωση από την πλευρά του ΤΧΣ για την συμμετοχή του στην επικείμενη ΑΜΚ, αλλά η δέσμευση του Ellington και μάλιστα με τρόπο που να πιστοποιεί αυτή την πρόθεση. Τίποτα άλλωστε δεν έχει κριθεί ακόμη εν αναμονή και της υποβολής του σχεδίου εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια, αλλά της έγκρισης του fit & proper των μετόχων, που θα τεθεί σε νέα βάση λόγω της αυξημένης συμμετοχής που διεκδικούν στην Attica Bank. Η κατάθεση στην ΤτΕ του στρατηγικού σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων τοποθετείται έως τις 21 Δεκεμβρίου και θεωρείται κρίσιμο για την εξυγίανση της Τράπεζας, που βαρύνεται με δείκτη NPE 67,6% και ο ρόλος του Ellington είναι κομβικός λόγω και της ιδιότητας του διαχειριστή που έχει για τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της επικείμενης αύξησης των 473,3 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται στα 330 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί από το ΤΧΣ, ενώ στα 130 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συμμετοχή της κοινοπραξίας ΤΜΕΔΕ – Ellington. Σε επόμενη φάση προβλέπεται η έκδοση εκ νέου warrants, τα οποία θα αναλάβει η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, αποκτώντας έτσι και την πλειοψηφία των μετοχών της Attica Bank στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίησή της. 
Η Τράπεζα συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για τις 30 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εγκρίνει την ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Προτείνεται να εκδοθούν έως 35.062.731 νέες κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ έκαστη και να διατεθούν προς 13,50 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με το προσχέδιο αποφάσεων της γενικής συνέλευσης, οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 3,51 για κάθε μία παλιά μετοχή της Τράπεζας. Ταυτόχρονα το Δ.Σ. ζητά να εξουσιοδοτηθεί από το σώμα των μετόχων για την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών, δηλαδή, warrants, μέσω των οποίων θα ενισχυθεί το μετοχικό της κεφάλαιο κατά τουλάχιστον 16,7 εκατ. ευρώ. Τα warrants θα αγοραστούν από την κοινοπραξία Ellington- ΤΜΕΔΕ, η οποία, μέσω της εξάσκησής τους, θα αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. πάνω από 60%), με το ποσοστό του ΤΧΣ να υποχωρεί στο 36,5% από το σημερινό 69,51%.
Διαβάστε επίσης:
Attica Bank: Επιτόκια έως 1,30% στις προθεσμιακές καταθέσεις – Και για μικρά ποσά
Με αναλογία 3,51 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά η ΑΜΚ της Attica Bank
Attica Bank: Οι προκλήσεις και τα στηρίγματα για την ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview