Home / Αθλητισμός / Άλλα Αθλήματα / 33ος Μαραθώνιος της Αθήνας: 43.000 αθλητές στους δρόμους της Αττικής

33ος Μαραθώνιος της Αθήνας: 43.000 αθλητές στους δρόμους της Αττικής

Αριθμός – ρεκόρ συμμετοχών – Τεράστιο το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, καθώς φέτος τρέχουν 1.500 περισσότεροι ξένοι δρομείς – Εκτός από την κλασική, διαδρομές των πέντε και δέκα χιλιομέτρων θα τρέξουν οι συμμετέχοντες – Από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Δείτε αναλυτικά

Όλα έτοιμα για τον 33ο Μαραθώνιο Δρόμο της Αθήνας, ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Το ενδιαφέρον των αθλητών αλλά και των ερασιτεχνών δρομέων να τρέξουν την κλασική, αυθεντική διαδρομή είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα ο Μαραθώνιος της Αθήνας να θεωρείται σπουδαίο γεγονός και από τουριστικής άποψης.

Φέτος στη διοργάνωση συμμετέχουν 43.000 δρομείς, αριθμός-ρεκόρ, μεταξύ των οποίων 6.500 ξένοι από περισσότερες από 100 χώρες όλου του κόσμου. Ο αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον περσινό (περίπου 1.500 περισσότεροι αθλητές), ένδειξη του ολοένα και αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την σπουδαία διοργάνωση. Ο καιρός θα είναι πολύ καλός, έως και ζεστός για τους μαραθωνοδρόμους, αλλά ιδανικός για τους θεατές που αναμένεται να χειροκροτήσουν τους δρομείς, τόσο στην αφετηρία, όσο και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Από νωρίς το πρωί, στον αγώνα της κλασσικής διαδρομής των 42.195 μ. θα συμμετέχουν 16.000 αθλητές, ενώ συνολικά θα αγωνιστούν την Κυριακή 43.000 άνθρωποι, ο καθένας προσπαθώντας να υπερβεί τα δικά του όρια. Εκτός από την κλασική διαδρομή, οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε μικρότερες διαδρομές (Αγώνες Δρόμου 5χλμ και 10χλμ καθώς και αγώνες για παιδιά), που θα συγκεντρώσουν την Κυριακή 08 Νοεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο τους περισσότερους από 43.000 δρομείς, που αποτελούν αριθμό ρεκόρ.

Σήμερα πραγματοποιείται η παραδοσιακή Τελετή Έναρξης του Μαραθωνίου Αθήνας. Η Τελετή θα λάβει χώρα στον ιστορικό Τύμβο του Μαραθώνα, το μνημείο πεσόντων της Μάχης του Μαραθώνα, όπου οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες το 490πΧ. Κατά τη διάρκεια της Τελετής, ανάβει η Φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου, θεσμός που ξεκίνησε το 2007, παρουσία τοπικών φορέων, εκπροσώπων της AIMS και του ΣΕΓΑΣ, προσωπικοτήτων του Μαραθωνίου και διοργανωτών από περισσότερους από άλλους 70 διεθνείς αγώνες. Η Φλόγα Μαραθωνίου Δρόμου μεταφέρεται με σκυταλοδρομία από την περιοχή της εκκίνησης στην πόλη του Μαραθώνα, όπου θα έχουν την ευκαιρία να της αποδώσουν φόρο τιμής οι χιλιάδες Μαραθωνοδρόμοι που θα συμμετάσχουν στον αγώνα. Η Μαραθώνια Διαδρομή θα οδηγήσει τους δρομείς στην Αθήνα και το Στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, κατά την επίσημη έναρξη της έκθεσης του Μαραθωνίου στο Ταεκβοντο Φαλήρου, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος δήλωσε ενθουσιασμένος από το ρεκόρ συμμετοχών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να φτάσουμε τον Μαραθώνιο να είναι η πιο σημαντική γιορτή του αθλητισμού παγκοσμίως».

Μάλιστα, ένα ιδιαίτερο μήνυμα για τον φετινό Μαραθώνιο έστειλε πριν από μερικές ημέρες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο 33ος Κλασσικός Μαραθώνιος εντάσσεται και στον εορτασμό των 70 ετών του ΟΗΕ. «Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη μνημειώδη ιστορία του και το βαθύ του νόημα. Ο φετινός αγώνας δεν αποτελεί μόνο μια σπουδαία γιορτή αθλητισμού, ειρήνης και φιλίας, αλλά και έναν εορτασμό της 70ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών», είπε, σημειώνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν τη συμβολή του αθλητισμού στην ενδυνάμωση της ειρήνης, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

Έτσι, σε 17 σημεία στη διαδρομή του Μαραθωνίου θα υπάρχει απεικόνιση των ισάριθμων στόχων, που έχει θέσει ο ΟΗΕ, στο πλαίσιο των εορτασμών των 70 ετών από την ίδρυση του!

Δίπλα στους δρομείς θα βρίσκεται συνεχώς το προσωπικό του νοσοκομείου Metropolitan, το οποίο θα είναι σε ετοιμότητα να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους συμμετέχοντες, καθώς ο όμιλος Metropolitan είναι επίσημος υποστηρικτής Υγείας του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για την διεξαγωγή του 33ου Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ιστορική διαδρομή, αλλά και το κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι ρυθμίσεις ξεκινούν από σήμερα Σάββατο, καθώς, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο χώρο μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Τροχαία από τις 17.00 θα προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στο ανοδικό ρεύμα από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέχρι την Ερατοσθένους.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015, τα μέτρα της Τροχαίας θα ξεκινήσουν από τις 05.00 το πρωί. Τμηματικά και μέχρι τις 19.00 θα κλείσει το κομμάτι που περικλείεται από τις Λεωφόρους Αμαλίας-Πανεπιστημίου- Βασιλίσσης Σοφίας-Μεσογείων και Μαραθώνος.

Η εκκίνηση του ΚΜΑ θα δοθεί στις 09.00 και οι δρομείς θα ακολουθήσουν την κλασική διαδρομή Λ. Μαραθώνος – Μαραθωνοδρόμων – Τύμβος Μαραθώνα – Μαραθωνοδρόμων – Λ.Μαραθώνος – Λ.Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ.Β.Σοφίας – Ηρώδου Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες:

-07.45 θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. WIND επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.

Η όδευση της διαδρομή είναι η ακόλουθη: Λεωφ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Ρήγα Φεραίου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, αναστροφή επί της Βασ. Σοφίας – διασταύρωση ΝΙΜΙΤΣ, Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου – Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός τρέχοντας πάνω στους διαδρόμους του Σταδίου στην αριστερή πλευρά.

-08.45 θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. WIND επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.

Η όδευση της διαδρομή είναι η ακόλουθη: Λεωφ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Χαρ. Τρικούπη, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, Φιδιππείδου, αριστερά Μεσογείων μέχρι Σχολή Αστυνομίας, αναστροφή (στο φανάρι της Σχολής Αστυνομίας), Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, αριστερά Μεσογείων, Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου – Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός τρέχοντας πάνω στους διαδρόμους του Σταδίου στην αριστερή πλευρά.

-09.15 Οι Δήμοι της Μαραθώνιας Διαδρομής διοργανώνουν μέχρι τις 10.30 αγώνες δρόμου παιδιών Δήμων «Εθνική Τράπεζα» της Αυθεντικής Μαραθώνιας Διαδρομής.

-09.05 Αγώνας Δρόμου Αθλητών Special Olympics Hellas 1200μ. με εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασιλ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

-10.40 Αγώνας δρόμου παιδιών 1200μ. «Εθνική Τράπεζα» με εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασιλ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

-16.00 Απογευματινός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. WIND με εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

About admin

admin