Home / Ειδήσεις / Χωριστή συνάντηση με Τσίπρα, την Τρίτη, ζητεί το μπλόκο της Νίκαιας

Χωριστή συνάντηση με Τσίπρα, την Τρίτη, ζητεί το μπλόκο της Νίκαιας

Εμπλοκή στα Τέμπη

Λάρισα

Ομόφωνη απόφαση να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη έβγαλε η σύσκεψη της Νίκαιας, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων. Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρ’ ότι αντιπροσωπεία πέντε ατόμων από το μπλόκο έχει αναχωρήσει ήδη για την Αθήνα, για το προγραμματισμένο με τον Αλέξη Τσίπρα ραντεβού στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Εν όψει της συνάντησης με τους εκπροσώπους των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται αυτήν την ώρα σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των προτάσεων που θα παρουσιαστούν.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Παράλληλα, συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχουν οι αγρότες τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ειδικότερα, στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων 69 μπλόκων, με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων. Η απόφαση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη ελήφθη ομόφωνα.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα, στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.

Αναφερόμενος στα αιτήματα τόνισε ότι το πρώτο αφορά την απόσυρση του ασφαλιστικού, που -όπως σχολίασε- έχει προς το παρόν καταστεί ανενεργό. Προειδοποίησε ότι όταν θα κατατεθεί στη Βουλή, οι αγρότες θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα, προκειμένου να μετάσχουν στις γενικές διαμαρτυρίες.

Τα υπόλοιπα θέματα που θέτουν προς συζήτηση είναι:

  • κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ,
  • κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης,
  • αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,
  • αφορολόγητο πετρέλαιο,
  • μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος,
  • κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια,
  • καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων
  • κατάργηση του φόρου στο κρασί και απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι οι αγρότες που συνεδρίασαν σήμερα στη Νίκαια δεν συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες, καθώς δεν έχουν τα ίδια αιτήματα.

«Δεν βγήκαμε στο δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συνάντηση, βγήκαμε ενάντια στην πολιτική που μας παίρνει τα 8 από τα 10 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Εμπλοκή στα Τέμπη

Στο μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρ’ ότι αντιπροσωπεία πέντε ατόμων από το μπλόκο έχει αναχωρήσει ήδη για την Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας των αγροτών που θα δουν τον πρωθυπουργό, καθώς οι ίδιοι επιθυμούν να είναι μόνο εκπρόσωποι μπλόκων που βρίσκονται στους δρόμους.

Ως εκ τούτου αναμένουν εντός του απογεύματος να ξεκαθαριστεί η σύνθεση της αυριανής συνάντησης, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Από την απόφαση που θα λάβουν θα εξαρτηθεί και αν θα ανοίξουν απόψε τα Τέμπη ή όχι.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Παναγιώτης Καλογιάννης, τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα δηλώνουν αποφασισμένα για όλα, ακόμη και για να μην προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό που έχει οριστεί γιτις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση» δήλωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis