Home / Πολιτισμός / Μουσική / Φτάνουν οι ασκήσεις επί χάρτου

Φτάνουν οι ασκήσεις επί χάρτου

Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή των 100 δημιουργών έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αυτοδιαχείρισης στην οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ένωση των δημιουργών «μπορεί να επέλθει μόνον κάτω από τη στέγη της Αυτοδιαχείρισης, η οποία λειτουργεί με συμπαγείς δομές, με διαφάνεια, με αξιοπιστία και σύμφωνα με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα».

Η άδεια της ΕΔΕΜ, όπως αναφέρεται στην επιστολή, αμφισβητείται ως προς τη νομιμότητα της και στο όνομα της διαφάνειας το ΔΣ της Αυτοδιαχείρισης ζητά «να μας δοθεί το πόρισμα της EY στην ΕΥΕΔ για να διαπιστώσουμε το περιεχόμενο της διαχείρισης που έγινε από τον ΟΠΙ/ΕΥΕΔ σε περιουσιακά στοιχεία μελών μας».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή – απάντηση της Αυτοδιαχείρισης:
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας. Ωστόσο οφείλουμε να θέσουμε τα ζητήματα ως πραγματικά έχουν και να σας καλέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας σε πνεύμα φιλίας και συνεννόησης, εκπροσωπώντας 2.000.000 δημιουργούς, Έλληνες και ξένους, να ενεργήσετε υπέρ της πραγματικής, απρόσκοπτης και άμεσης Ένωσης. 1. Η Αυτοδιαχείριση εξαρχής, μετά την πτώχευση της ΑΕΠΙ, επεδίωξε την Ένωση. Ωστόσο, όλες οι ενέργειες που έγιναν κάθε άλλο παρά συνάδαν προς την Ένωση: συστήθηκε η ΕΥΕΔ που δίχασε τον χώρο. Όταν ολοκληρωνόταν η λειτουργία της ΕΥΕΔ, η οποία κατάφερε να συλλέξει πενιχρά ποσά από την αγορά, σε σχέση με τα αναμενόμενα, καλέσαμε σε συζήτηση τα σωματεία των δημιουργών και τον εκδοτών δύο φορές μέσα στον Ιανουάριο. Αυτά δεν προσήλθαν. Αντί αυτού, αποφάσισαν να συστήσουν την Εδέμ που σήμαινε επιπλέον έξοδα και καθυστέρηση της ένωσης του χώρου. Ακόμη και όταν συστήθηκε η Εδέμ, δεν προσήλθε σε διαπραγματεύσεις τον Μάιο, όπως της ζητήσαμε, αλλά οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μόλις τον Ιούλιο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν τον Οκτώβριο, διότι επέμενε η Εδέμ να συνυπολογιστεί στην αξία της η ΚΥΑ που όπως διαφαίνεται σήμερα και από την απόφαση του Τμήματος του ΣτΕ -που σύντομα θα κριθεί από την Ολομέλεια- δεν έπρεπε η Εδέμ να είχε λάβει. Συνεπώς, η Αυτοδιαχείριση ουδόλως ευθύνεται για το γεγονός ότι η ένωση δεν επετεύχθη μέχρι σήμερα και ουδέποτε διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με δική της ευθύνη.
2. Όντως η Εδέμ δεν έχει μέχρι σήμερα ελεγχθεί. Η Αυτοδιαχείριση, ωστόσο, έχει ελεγχθεί επανειλημμένως από όλους τους αρμόδιους φορείς του Κράτους και από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές, ενώ ο τελευταίος έλεγχος είναι πολύ πρόσφατος. Συνεπώς, δεν υπάρχει τίποτα πλέον ανέλεγκτο από την πλευρά της Αυτοδιαχείρισης. Καλούμε όλους εσάς τους δημιουργούς -στο όνομα της διαφάνειας που επιδιώκετε- να ενώσετε μαζί μας τις φωνές σας, ώστε να μας δοθεί το πόρισμα της EY στην ΕΥΕΔ για να διαπιστώσουμε το περιεχόμενο της διαχείρισης που έγινε από τον ΟΠΙ/ΕΥΕΔ σε περιουσιακά στοιχεία μελών μας. Αυτό θα ήταν ένα απτό βήμα προς τη διαφάνεια.
3. Ο ένας «διάφανος και αποτελεσματικός ΟΣΔ» στον οποίο αναφέρεστε, δεν μπορεί να είναι η Εδέμ, της οποίας η άδεια, όπως προκύπτει από την απόφαση του Τμήματος ΣτΕ, αμφισβητείται ως προς την νομιμότητά της -και η οποία σχεδόν πρόσφατα συστάθηκε και κατέχει μικρό μερίδιο της αγοράς μόνον- ούτε ένας τρίτος, ανύπαρκτος ακόμη, ΟΣΔ. Αυτές είναι μη ρεαλιστικές προτάσεις. Φτάνουν οι ασκήσεις επί χάρτου, οι οποίες καταστρέφουν περαιτέρω τον χώρο και αποβαίνουν σε βάρος όλων των δημιουργών. Η Ένωση μπορεί να επέλθει μόνον κάτω από τη στέγη της Αυτοδιαχείρισης, η οποία λειτουργεί με συμπαγείς δομές, με διαφάνεια, με αξιοπιστία και σύμφωνα με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Δεν πρόκειται να καταστρέψουμε ό,τι με τόσον κόπο φτιάξαμε όλα αυτά τα χρόνια από το υστέρημά μας, χωρίς βοήθεια από το Ελληνικό Κράτος, αλλά αντιθέτως με απίστευτο πόλεμο, διακριτική μεταχείριση και κυνηγητό.
4. Το μόνο που υπολείπεται για την ένωση, συνάδελφοι, είναι η δική σας βούληση να προσέλθετε στον οργανισμό, όπου ενωμένοι, με γνώμονα το συμφέρον όλων, θα διαχειριστούμε τις τύχες μας, με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία, στη βάση όσων προβλέπει ο νόμος για την πληροφόρηση, για τον έλεγχο, για τις εκλογές, για τη διοίκηση και για την εποπτεία. Δεν αντέχουμε άλλες μεταβατικές περιόδους και άλλη καταστροφή του χώρου. Η όποια καθυστέρηση μόνον μοιραία μπορεί να αποβεί.

Το ΔΣ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Πηγή

About kathimerini