Το φως στην ακμή αλλά και την προοδευτική ελλάτωση του, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Πλανήτη Άρη σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα εντός 24 ωρών, σε συνδυασμό με τον εκπληκτικό διαστημικό τοπίο, απαθανάτισε ο φακός του Curiosity της NASA, καθώς το rover αποχωρούσε από τον πλανήτη.

Μετά την ολοκλήρωση μιας σημαντικής ενημέρωσης λογισμικού τον Απρίλιο, το ρόβερ Curiosity της NASA έριξε μια τελευταία ματιά στο “Marker Band Valley” πριν το αφήσει πίσω του, αποτυπώνοντας μια “καρτ ποστάλ” του σκηνικού.

Η καρτ ποστάλ μετουσιώνει μια μάλλον καλλιτεχνική προσέγγιση στην αποτύπωση του τοπίου, με χρώμα που προστίθεται σε δύο ασπρόμαυρες πανοραμικές λήψεις που καταγράφηκαν από τις κάμερες πλοήγησης του Curiosity.

ηβηηη

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 8 Απριλίου στις 9:20 π.μ. και στις 3:40 μ.μ. τοπική ώρα Άρη, αποτυπώνοντας έναν άρδην διαφορετικό φωτισμό που, όταν συνδυάζεται, κάνει τις λεπτομέρειες στην εικόνα να ξεχωρίζουν.

Το μπλε προστέθηκε σε μέρη της καρτ ποστάλ που τραβήχτηκαν το πρωί και το κίτρινο σε μέρη που τραβήχτηκαν το απόγευμα, όπως ακριβώς έγινε και με μια παρόμοια καρτ ποστάλ που τράβηξε το Curiosity τον Νοέμβριο του 2021.

Η εικόνα που προκύπτει είναι εντυπωσιακή.

Το Curiosity βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Sharp, το οποίο βρίσκεται 3 μίλια (5 χιλιόμετρα) ψηλά στον κρατήρα Gale, όπου το rover εξερευνά από την προσγείωση το 2012.

Σε απόσταση πέρα ​​από τα ίχνη του βρίσκεται το Marker Band Valley, μια ελικοειδής περιοχή το rover ανακάλυψε απροσδόκητα σημάδια μιας αρχαίας λίμνης.

Πιο κάτω (στο κέντρο και ακριβώς δεξιά) υπάρχουν δύο λόφοι – ο “Bolívar” και ο “Deepdale” – ανάμεσα στους οποίους οδήγησε το Curiosity ενώ εξερευνούσε το “Paraitepuy Pass”.

«Όποιος έχει πάει σε ένα εθνικό πάρκο ξέρει ότι το τοπίο φαίνεται διαφορετικό το πρωί από ό,τι το απόγευμα», είπε ο μηχανικός του Curiosity Doug Ellison του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, ο οποίος σχεδίασε και επεξεργάστηκε τις εικόνες.

«Η λήψη δύο διαφορετικών ωρών της ίδιας ημέρας αποτυπώνει σκοτεινές σκιές επειδή ο φωτισμός έρχεται από τα αριστερά και τα δεξιά, εικόνα την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε σε μια σκηνή – αλλά αντί για τα φώτα σκηνής, βασιζόμαστε στον Ήλιο».

Πηγή: skai.gr
TAGS:
NASA