Μπερδεμένο κουβάρι είναι η «επόμενη μέρα» της Folli Follie, της οποίας-θυμίζουμε-από το 2020 το τιμόνι κρατά νέα διοίκηση υπό τον Γιώργο Σάμιο. Το μείζον για την εταιρεία είναι να πετύχει την άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων αξίας 27 εκατ. ευρώ και μετρητών ύψους 3 εκατ. ευρώ. Εάν αυτό συμβεί, τα assets αυτά μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία (που δεν έχουν δεσμευτεί) που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά αξία 30 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσουν το ενεργητικό δύο νέων εταιρειών (OpsCo, AssetsCo) με έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου η Folli Follie να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών.
Ωστόσο, η άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων είναι σε συνάρτηση με τη δίκη των Κουτσολιούτσων και άλλων πρώην στελεχών της Folli Follie που είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, λόγω της αποχής των δικηγόρων (σχετίζεται με την τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα για τις δίκες με αντικείμενο εγκληματική οργάνωση που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματική), το συγκεκριμένο δικαστήριο αναβλήθηκε για τον μακρινό Ιούνιο. Έτσι, η εταιρεία θα καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με στόχο να πετύχει την άρση των περιουσιακών της στοιχείων (έλαβε χώρα κατά την ποινική προδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες). Εάν ληφθούν υπόψη οι δικαστικές διακοπές λόγω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, γίνεται αντιληπτό ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Folli Follie. Η εταιρεία την τελευταία τριετία συνεισέφερε στα δημόσια έσοδα με άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Ολοένα και πιο ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός γύρω από τα κυκλώματα της παράνομης συνδρομητικής τηλεόρασης. Έτσι, για πρώτη φορά είχαμε προφυλακίσεις «πειρατών», καθώς στη φυλακή οδηγήθηκαν τρία από τα έξι μέλη οργάνωσης στην Πάτρα που προσέφερε παράνομα, έναντι αμοιβής, πρόσβαση σε περιεχόμενο συνδρομητικών καναλιών. Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους και λίστες με εκατοντάδες παράνομους χρήστες οι οποίοι δεν αποκλείεται να βρεθούν στο κάδρο των αρχών. Η παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ίσως ένα από τα αδικήματα με τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι και οι ελαφρώς λιγότεροι από 2.000 χρήστες που βρίσκονται στις επίμαχες λίστες.
Τάξη επιχειρείται να μπει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) μέσω έργου της τάξεως των 29 εκατ. ευρώ, που έχει, μεταξύ άλλων, ως αντικείμενο τη ψηφιοποίηση τουλάχιστον 55 εκατομμυρίων σελίδων και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται εκτός από τη ψηφιοποίηση, η ανάπτυξη και διάθεση του πρωτογενούς υλικού που φυλάσσεται στην κεντρική και σε περιφερειακές υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Προβλέπεται ακόμη, η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα εξασφαλίζει τη διαχείριση, τη διατήρηση, τη διάθεση και την ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα ΓΑΚ.
Ως εκ τούτου, προβλέπεται η ψηφιοποίηση 55 εκατ. σελίδων (μεγέθους Α3/Α4/A2/A1/A0) από τις συλλογές και τα αρχεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και η ευρύτερη ταξινόμηση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση του ψηφιακού – ψηφιοποιημένου υλικού. Κι αυτό προκειμένου να δημιουργηθείδιαδικτυακή πύλη, μέσω της οποίας θα παρέχονται στο κοινό ψηφιακές υπηρεσίες πληροφόρησης, αναζήτησης και ανάκτησης αρχείων μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα διάθεσης του υλικού. Στο έργο, που έχει ως φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας, θα συμμετέχουν τόσο η Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ όσο και αριθμός από τις συνολικά 57 υπηρεσίες του δημόσιου φορέα που διαθέτουν σημαντικό αρχειακό υλικό.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News