Πολλοί επιστήμονες στο πεδίο της ψυχικής υγείας λένε ότι ζούμε μια κατάσταση με την καραντίνα που θα αφήσει σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας ψυχικά τραύματα. Και αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει επιβαρυμένη ψυχική υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας και τι παρενέργειες έχει τόσο για το οικογενειακό περιβάλλον όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο.

Πέρα από τη μάχη για τον εμβολιασμό και την αναγκαία ενίσχυση των ΜΕΘ και συνολικά του ΕΣΥ για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, υπάρχει το μεγάλο θέμα των ψυχικών τραυμάτων που για τους γνωρίζοντες θα είναι διαρκή. Και δυστυχώς αυτό το θέμα μέχρι στιγμής περνάει κάτω από τα ραντάρ όλων, αν και πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη την επόμενη μέρα για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές παρενέργειες της καραντίνας.

Εξάλλου η ζωή μας δεν περιστρέφεται γύρω από το ψηφιακό περιβάλλον όσο και εάν προωθείται αυτή η αντίληψη ως μια νέα κανονικότητα. Ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι ζωή και δεν μπορεί να αποτελέσει την προοπτική του μέλλοντος ως κανονικότητα που θα υποκαταστήσει όσα ξέραμε στο πεδίο της εκπαίδευσης, της εργασίας, των κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων. Ναι ως συμπληρωματική διαδικασία αλλά όχι ως υποκατάστατο διότι αυτό που ήδη ζούμε δημιουργεί τα ψυχικά τραύματα ακόμα και σε υγιή άτομα, ενώ επιβαρύνει σημαντικά τους ήδη νοσούντες.

Η καλή ψυχολογική κατάσταση είναι το αντίδοτο για πολλές κρίσεις, ενώ η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας ή η δημιουργία ψυχικών τραυμάτων και η διατήρησή τους λόγω μη αντιμετώπισή τους σε αρχικό στάδιο ανοίγει κοινωνικές μαύρες τρύπες που θα είναι δύσκολο να κλειστούν με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία.

Καλές οι αριθμητικές πράξεις και οι υπολογισμοί, για μειωμένα ενοίκια, επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδόματα και ενισχύσεις, κ.α., αλλά είναι μείζον να στραφεί η Πολιτεία στο πεδίο και της ψυχικής υγείας.

Είναι μείζον για μια κοινωνία και πολύ περισσότερο για μια συντεταγμένη Πολιτεία να εστιάσει στο πεδίο της ψυχικής υγείας και να φροντίσει να ενισχυθούν οι δομές ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται από τον εγκλεισμό.

Την ψυχική υγεία και τα μάτια μας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να επιδιώκουμε να βγάλουμε τα μάτια μας ως κοινωνία και να πορευτούμε τυφλοί ή μονόφθαλμοι σε μια σκοτεινή περίοδο με έντονα δυστοπικά χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο