Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τεχνολογία: Οι 10 τάσεις που θα δούμε το 2023

Τεχνολογία: Οι 10 τάσεις που θα δούμε το 2023

Metaverse, τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ: το 2023 αναμένεται να είναι έτος αλματώδους προόδου σε αυτά και σε αρκετά ακόμη τεχνολογικά πεδία, τα οποία έχουν ήδη αποκτήσει ισχυρή δυναμική τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Forbes, ο κόσμος, αλλά και οι επικεφαλής επιχειρήσεων, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τις εξής 10 τάσεις, που έρχονται με την αλλαγή του έτους:
1. Τεχνητή νοημοσύνη παντού
Ήδη αξιοποιείται ευρέως στο λιανεμπόριο, αλλά το 2023 το ΑΙ θα κανονικοποιηθεί κατά μήκος μίας ευρείας γκάμας κλάδων. Μία ισχυρή τάση που θα επικρατήσει θα είναι οι ανέπαφες πληρωμές, οι αυτόνομες αγορές και παραδόσεις πακέτων, η διαχείριση των φορτίων στις αποθήκες και η διαδικασία επιστροφής προϊόντων.

2. Κομμάτια του metaverse θα γίνουν αληθινά
Σύμφωνα με το Forbes, το 2023 θα καθορίσει την κατεύθυνση του metaverse για την επόμενη δεκαετία. Η ενισχυμένη πραγματικότητα (AR) και η εικονική πραγματικότητα (VR) θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αλλάζοντας ενδεχομένως πρώτα από όλα το εργασιακό περιβάλλον. Αναμένεται για παράδειγμα η δημιουργία διεισδυτικών χώρων για meeting, όπου θα μπορεί κανείς να συζητά και να συνεργάζεται με συναδέλφους. Επίσης, αναμένεται ενίσχυση της τεχνολογίας avatar, τα οποία ενδέχεται να μοιάζουν όπως και εμείς στον πραγματικό κόσμο, μιλώντας σε διάφορες γλώσσες και κάνοντας κινήσεις με τα χέρια.
3. Πρόοδος στο Web3
Η τεχνολογία blockchain προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά το 2023, καθώς οι εταιρείες θα δημιουργήσουν περισσότερα αποκεντρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Τα NFT θα γίνουν πιο χρήσιμα και πιο πρακτικά. Για παράδειγμα, ενδέχεται σε ορισμένα μέρη του κόσμου να διατίθενται εισιτήρια NFT για συναυλίες, με τα οποία ο αγοραστής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα παρασκήνια ή σε άλλου είδους premium εμπειρίες.

4. Γεφύρωση του ψηφιακού και του πραγματικού κόσμου
Το 2023 θα υπάρξει περαιτέρω γεφύρωση με την ενίσχυση της τεχνολογίας ψηφιακών διδύμων και το 3D printing. Τα ψηφιακά δίδυμα είναι εικονικές προσομοιώσεις πραγματικών διαδικασιών, λειτουργιών ή προϊόντων, τα οποία δοκιμάζονται με ασφάλεια σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Μετά από αυτά τα τεστ, οι μηχανικοί θα μπορούν να τα προσαρμόζουν και να πειραματίζονται στον πραγματικό κόσμο, αξιοποιώντας την τεχνολογία 3D printing.
5. Όλο και πιο επεξεργάσιμο περιβάλλον
Σύμφωνα με το Forbes πλησιάζουμε σε μία πραγματικότητα, όπου θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να επεξεργαζόμαστε υλικά, φυτά, ακόμη και ανθρώπους. Η νανοτεχνολογία θα μας επιτρέπει να δημιουργούμε υλικά με νέα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα έχοντας τη δυνατότητα να είναι αδιάβροχα ή να επιδιορθώνονται μόνα τους. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η γονιδιακή επεξεργασία.
6. Πρόοδος στην κβαντική τεχνολογία
Αυτή τη στιγμή συμβαίνει ένας παγκόσμιος αγώνας για την ανάπτυξη κβαντικής υπολογιστικής σε μεγάλη κλίμακα. Όταν επιτευχθεί, θα μας προσφέρει υπολογιστές ικανούς να επεξεργάζονται δεδομένα τρισεκατομμύρια φορές ταχύτερα από τους πιο γρήγορους επεξεργαστές που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα.
7. Πρόοδος στην πράσινη τεχνολογία
Μέσα στο 2023 αναμένεται να δούμε άλματα στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, αλλά και στα αποκεντρωμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την ταχύτερη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
8. Τα ρομπότ θα γίνουν πιο ανθρώπινα
Τα ρομπότ θα μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, αλλά και στις δυνατότητες. Σύμφωνα με το Forbes, αυτού του είδους τα ρομπότ θα χρησιμοποιούνται για παράδειγμα σε event, στην υποδοχή, στο σέρβις, στη ρεσεψιόν ή για βοήθεια σε ηλικιωμένους. Επίσης, στον τομέα της μεταποίησης και των logistics θα πραγματοποιούν περίπλοκες εργασίες σε εργοστάσια και αποθήκες.
9. Πρόοδος στα αυτόνομα συστήματα
Το 2023 θα δούμε περισσότερα αυτόνομα φορτηγά και πλοία, καθώς και ρομπότ για delivery, καθώς όλο και περισσότερα εργοστάσια και αποθήκες θα επενδύουν στις αυτόνομες τεχνολογίες.
10. Περισσότερες βιώσιμες τεχνολογίες
Το 2023 θα δούμε μία ισχυρή τάση προς τη βιώσιμη τεχνολογία, καθώς όλο και περισσότεροι από εμάς θα σκεφτόμαστε την προέλευση των συσκευών μας και τον τρόπο με τον οποίο τις χειριζόμαστε. Ο κόσμος θα απαιτεί όλο και περισσότερη διαφάνεια στις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα επενδύει σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι ενεργειακά αποδοτικά και θα στηρίζονται σε βιώσιμες τεχνολογίες.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Forbes
Διαβάστε επίσης:
Metaverse: Η στροφή της Meta και τα 15 δισ. που έκαναν φτερά
Γκέιτς – Μπέζος: Γιατί δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο χρηματοδοτούν τα…τσιπ εγκεφάλου;
Μπορεί ένα μηχάνημα να έχει συναίσθηση; Οι 5 φράσεις που έπεισαν τον μηχανικό της Google

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview