Ένας βράχος, που μοιάζει με κόκκαλο με τις περίεργες μυτερές προεξοχές του, έχει περιγραφεί ως ένα από τα «πιο παράξενα» αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στην επιφάνεια του Άρη. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν φυσικά οι εικασίες περί εξωγήινων.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο, οι επιστήμονες λένε ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα να ευθύνεται ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο που συγκρούστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη.

nasa

Οι ερευνητές μιας νέας μελέτης πρόσθεσαν ότι ένα τέτοιο σενάριο «δεν μπορεί να απορριφθεί με απόλυτη βεβαιότητα», ιδιαίτερα καθώς «θραύσματα που περιλαμβάνουν αυτό που φαίνεται να είναι τροχοί, ένας άξονας και ένα πεδίο συντριμμιών με κρατήρες έχουν φωτογραφηθεί σε άλλη τοποθεσία του κρατήρα Gale».

Ωστόσο, πιστεύουν ότι οι σχηματισμοί είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα στον Άρη. Οι ειδικοί είπαν ότι οι προεξοχές μοιάζουν με αυτό που είναι γνωστό ως «ακίδες άμμου» στη Γη, οι οποίες εμφανίζονται στον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια σεισμών μεγέθους επτά ρίχτερ και άνω.

nasa

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ, του Πανεπιστημίου Άστον του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος είναι ο πρώτος συγγραφέας της συγκεκριμένης έρευνας , είπε στη MailOnline: «Αυτές οι δομές είναι πολύ ασυνήθιστες στον Άρη και μοναδικές στην εμπειρία μου.

«Δεν υπάρχει βεβαιότητα τι προκαλεί τις αιχμές, αλλά τα στοιχεία υποδηλώνουν έναν τύπο «ακίδας άμμου» που σχηματίζεται στη Γη ως συνέπεια σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας. «Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των αιχμών του Άρη και εκείνων από τη Γη που έχουν επισημανθεί από ορισμένους γεωλόγους».

nasa

Σχετικά με την πιθανότητα να φταίει ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο, ο καθηγητής Άρμστρονγκ πρόσθεσε: «Οι αιχμές είναι απίθανο να είναι διαστημικά συντρίμμια, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Είπε, επίσης, ότι οι λεγόμενοι «τροχοί» είναι πιθανό να είναι ένα ξεχωριστό φαινόμενο.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλές εικασίες για το τι θα μπορούσε να είναι ο βράχος από τότε που το ρόβερ Curiosity της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας τον φωτογράφησε στη βάση του κρατήρα Gale μήκους 96 μιλίων (154 χλμ) τον Απρίλιο.

nasa

Εκείνη την εποχή, η αστροβιολόγος της NASA Dr Nathalie Cabrol είπε ότι ήταν «ο πιο παράξενος βράχος» που είχε δει ποτέ στα 20 χρόνια μελέτης του Κόκκινου Πλανήτη.

Υπέθεσε ότι μπορεί να ευθύνονται οι αρειανοί άνεμοι και να πρόκειται για «υπολείμματα κυματισμών μετά από πολλή διάβρωση».

Απολιθωμένα οστά ψαριών, υπολείμματα δεινοσαύρων ή κομμάτια από ένα παλιό διαστημόπλοιο κατασκευασμένο από τη Γη έχουν επίσης αναφερθεί στο παρελθόν ως πιθανή αιτία για τα αιχμηρά χαρακτηριστικά.

Συνολικά, τουλάχιστον 10 ανιχνευτές, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού Beagle 2 και του Mars Polar Lander, συνετρίβησαν στον Άρη, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7.119 κιλά  σκουπίδια από ανθρώπους στην επιφάνεια από πεταμένα αλεξίπτωτα και ασπίδες κεφαλής επιτυχημένων αποστολών.

Παρά το γεγονός αυτό, οι ερευνητές είπαν ότι ο περίεργος βράχος είναι απίθανο να προκληθεί από ανθρώπους. «Δεδομένου ότι πιθανώς 10 ή περισσότερα σκάφη έχουν συντριβεί στην επιφάνεια, σε συνδυασμό με την απόρριψη του εξοπλισμού που σχετίζεται με την προσγείωση των ρόβερ, είναι πιθανό οι αιχμές και το υπόστρωμά τους να είναι ανθρώπινης κατασκευής και να αποτελούνται από συντρίμμια που έπεσαν στην επιφάνεια του κρατήρα Gale», έγραψαν οι συγγραφείς στην εργασία τους.

«Μπορεί κανείς μόνο να κάνει εικασίες για εξωγήινη προέλευση».

 

Πηγή: skai.gr
TAGS:
NASA
Άρης