Home / Προτεινόμενα / Συμβουλές από μία παιδοψυχολόγο: Μην μαλώνετε τα παιδιά σας εάν θέλετε να γίνουν ανθεκτικά

Συμβουλές από μία παιδοψυχολόγο: Μην μαλώνετε τα παιδιά σας εάν θέλετε να γίνουν ανθεκτικά

Η Mona Delahooke δεν αγαπά τη φράση «ευγενική ανατροφή». «Η λέξη «ευγενική» προκαλεί», λέει. «Γι’ αυτό δεν την χρησιμοποιώ. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι σημαίνει να μην λες ποτέ «όχι», αλλά αυτό δεν ισχύει».
Η παιδοψυχολόγος Delahooke κάνει λόγο για μία μέθοδο ανατροφής παιδιών που ονομάζεται «ανταποκρινόμενη γονική μέριμνα», η οποία, όπως σημειώνει, κάνει τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς.  

«Η έρευνα της σχεσιακής νευροεπιστήμης είναι σαφές ότι αυτό που τρέφει αυτήν την ανθεκτικότητα είναι η ανταπόκριση των γονέων».
Πώς διαφέρει αυτή η μέθοδος από την ευγενική ανατροφή;
«Αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει είναι ένα στυλ ανατροφής που είναι διαφορετικό από την προηγούμενη γενιά», λέει.

«Η ανταποκρινόμενη γονική μέριμνα είναι να συναντάς το παιδί εκεί που είναι και να το καταπραΰνεις όταν το νευρικό του σύστημα βρίσκεται σε δυσφορία», λέει.
«Πώς λειτουργεί η «ανταποκρινόμενη γονική μέριμνα;»
Η Delahooke αμφισβητεί την υπόθεση ότι τα παιδιά ενεργούν για την αρνητική προσοχή, για να πάρουν κάτι που θέλουν ή για κανέναν λόγο.
«Η προσέγγισή μου το αμφισβητεί και λέει ότι στην πραγματικότητα τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά όταν μπορούν και όταν δεν μπορούν υπάρχει λόγος».
«Πιστεύουμε ότι τα παιδιά θέλουν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους».
Ένα παιδί που κλαίει επειδή δεν του ικανοποιείται μία ανάγκη, δεν το κάνει επειδή είναι αχάριστο ή δύσκολο. Απλώς δεν έχει αναπτύξει τα συναισθηματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει την απογοήτευση.
«Δεν έχουν ακόμη χτίσει το σύστημα αυτορρύθμισης. Η ικανότητα να αποδέχεσαι την απογοήτευση και το απρόβλεπτο και να αποδοκιμάζεις τον εαυτό σου, είναι μια πολύ μεγάλη αναπτυξιακή διαδικασία που τα περισσότερα παιδιά δεν μαθαίνουν μέχρι να μεγαλώσουν. Και η παραδοσιακή ανατροφή των παιδιών δεν το λαμβάνει πραγματικά υπόψη αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Πώς βοηθά αυτή η μέθοδος στην ανάπτυξη ενός ανθεκτικού παιδιού;
Όταν αφήνετε ένα παιδί να καταλάβει πώς να χειρίζεται μόνο του τα δυσάρεστα συναισθήματα, αυξάνετε την ικανότητά του να είναι ευέλικτο.
Εάν δεν τους δώσετε τη δυνατότητα να αγωνίζονται όταν περνούν δύσκολες στιγμές, «δεν θα αναπτύξουν ανθεκτικότητα», λέει η Delahooke.
«Αν δεν λυγίζετε ποτέ, δεν θα μάθετε ποτέ να είστε ευέλικτοι», λέει.
«Χρειάζεσαι την ικανότητα να αντέχεις την αλλαγή και το απροσδόκητο, που μπορεί να είναι οτιδήποτε από το να ανακαλύψεις ότι πρέπει να φύγεις από το πάρκο μέχρι να ανακαλύψεις ότι δεν πήρες αυτό που ήθελες. Κάθε στιγμή της ημέρας είναι μια ευκαιρία να είσαι ευέλικτος».
Η Delahook έχει δει «καλύτερες σχέσεις και υψηλότερο επίπεδο ευημερίας των νεαρών ενηλίκων που ανατρέφονται με αυτόν τον τρόπο», λέει.
«Υπάρχει μια όμορφη πτυχή της πρόληψης μελλοντικών προκλήσεων ψυχικής υγείας μέσω αυτού του είδους ανατροφής των παιδιών».
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
 
Διαβάστε επίσης:
Θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά; Οι 4 φράσεις που δεν πρέπει να τους λέτε ποτέ
Τέσσερις κανόνες ανατροφής για εξαιρετικά επιτυχημένα παιδιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview