Home / BUSINESS & FINANCE / Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά, μην το χαλάσουμε ενόψει εκλογών

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά, μην το χαλάσουμε ενόψει εκλογών

Προειδοποίηση στο πολιτικό σύστημα να είναι προσεκτικό στα δημοσιονομικά εν όψει των εκλογών απηύθυνε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας. «Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών» δήλωσε και τόνισε ότι η συμβουλή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι «μετρημένες κουβέντες στα δημοσιονομικά».
Σε ό,τι αφορά την επενδυτική βαθμίδα είπε ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το 2023 θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο και πάλι η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό, στο 1,5%, όταν στην Ευρώπη θα είναι μηδενικός ή και αρνητικός. Αν ο πόλεμος τελειώσει νωρίτερα αναμένεται ανάκαμψη από το 2024, ενώ διαφορετικά ανάκαμψη αναμένεται από το 2025, όπως είπε.
Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών, τόνισε ότι είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και είναι μύθος ότι οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη από τις προμήθειες.

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών. Η Ελλάδα είχε επίδοση καλύτερη επίδοση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς βγήκαμε πρόσφατα από «εντατική». Το 2023 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο για την Ελλάδα.
Γενικά για επιδόματα: επειδή ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, πρέπει οι ευάλωτοι να στηριχθούν. Στην ΕΚΤ έχουμε μότο ότι πρέπει να αναληφθεί ένα κόστος στήριξης, αλλά να εξυπηρετεί τα τρία T: να είναι temporary, targeted και tailored, διαφορετικά θα μπούμε πάλι σε προβλήματα.
Το οριζόντιο 10% όσο είναι χρηματοδοτούμενο από φορολογία υπερκερδών, από ουρανοκατέβατα κέρδη, εμείς είμαστε ουδέτεροι ως προς το μέτρο αυτό, δεν μπορούμε να κρίνουμε το μέτρο ως προς την πολιτική.
Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και παροδικά και να καλύπτουν τους πιο ευάλωτους
Πάμε καλά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά μπορούμε να πάμε και καλύτερα.
Οι προμήθειες των τραπεζών στο σύνολο των εσόδων τους είναι πολύ μικρές σε σχέση με ό,τι γίνεται στην ευρωζώνη. Σαφώς πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατόν, όπου μπορούν στις προμήθειες.
Επιτόκια καταθέσεων: Τα ανεβάζουν οι τράπεζες και μάλιστα πρώτα οι μικρότερες, λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Το βασικό επιτόκιο θα πάει μέχρι τον Μάρτιο ως το 3%. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων
Ευάλωτοι δανειολήπτες: Έχουν καλύτερα συστήματα οι τράπεζες τώρα και το παρακολουθούν καλύτερα, ώστε να μην κοκκινίσουν αυτά τα δάνεια, είναι προς το συμφέρον τους.
Το 2023 θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης η Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν είτε 0% είτε αρνητικό.
Στο 5,8% ο πληθωρισμός του χρόνου στην Ελλάδα – Αποκλιμάκωση το 2025 εάν συνεχιστεί ο πόλεμος, το 2024 αν τελειώσει νωρίτερα
Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά γενική πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γενική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι τράπεζες έχουν κόστος για να γίνει αυτό.
Πρέπει να ενισχυθούν οι μικρότερες τράπεζες, βλέπετε ότι ξεκίνησαν ήδη τις μειώσεις στις προμήθειες και τις αυξήσεις στα επιτόκια.
Είναι μεν κάτω από το 10% τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη είναι στο 1%
Η ΤτΕ δεν πρέπει να κρίνει μια κυβέρνηση για ένα μέτρο που είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
Είμαι σε επαφή με Άδωνι Γεωργιάδη για το καλάθι του νοικοκυριού, το πείραμα δείχνει να αποδίδει χωρίς να κάνει κάτι μαγικό. Φαίνεται ότι οι τιμές έχουν πέσει 14% με 15% στα προϊόντα του καλαθιού.
Αντέδρασε στην ώρα της η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι διαφορετικός από αυτό των ΗΠΑ.
Με τα μνημόνια ρυθμίσαμε τα χρέος μας. Πρέπει να το ρυθμίσουμε με μικρότερα πλεονάσματα, όχι τα τερατώδη που μας επέβαλαν, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα.
Κατανάλωση και επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη στο 1,5%.
70 δισ. ευρώ θα πάρουμε τα επόμενα χρόνια από διαρθρωτικά ταμεία της κοινότητας και από RRF. Πρέπει να αξιοποιηθούν και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, δεν είναι εκπαιδευμένο εκεί που υπάρχει ζήτηση. Εκεί χρειάζεται να γίνουν βήματα. Εκπαίδευση – καινοτομία – έρευνα, οι τρεις κορυφές που πρέπει να δώσουμε έμφαση.
Υπόθεση Novartis: Βγήκαμε νικητές και εγώ και η σύζυγός μου. Τα στελέχη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην ΤτΕ συμπεριφέρονται με άψογο τρόπο, ψήφισαν και τη νέα μου θητεία, ίσως είμαστε σε περίοδο εξομάλυνσης.

Πηγή: skai.gr
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Οι προκλήσεις για τις τράπεζες
ΤτΕ: Ανάπτυξη 1,5% το 2023 – Κίνδυνος για νέα γενιά κόκκινων δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview