Home / Ειδήσεις / Στη Fraport Greece από σήμερα τα 14 αεροδρόμια

Στη Fraport Greece από σήμερα τα 14 αεροδρόμια

Πραγματικότητα είναι πλέον η μεγαλύτερη επένδυση παραχώρησης στην Ελλάδα, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή και προοπτική για τον τουρισμό και τις υποδομές της χώρας.

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Fraport Greece, υπέγραψαν σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Οικονομικός Διευθυντής της Fraport Greece, Alexander Zinell και Βαγγέλης Μπαλτάς, οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης,  Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Αντώνης Λεούσης.

Η Fraport Greece (στην οποία συμμετέχουν η Fraport AG, με 73,4%, και ο Όμιλος Κοπελούζου, με 26,6%) κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ εφάπαξ προκαταβολικό ποσό, 1,234 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης στην ιστορία της χώρας.

Εκτός από το παραπάνω ποσό, η εταιρεία θα καταβάλει ένα ετήσιο σταθερό τίμημα παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατά τον πληθωρισμό, καθώς και ένα ετήσιο μεταβλητό τίμημα παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών (EBITDA).

FRAPORT
Alexander Zinell, Διευθύνων Σύμβουλος, Fraport Greece και Αντώνιος Λεούσης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΤΑΙΠΕΔ, μετά την καταβολή του συνολικού προκαταβολικού ποσού ύψους 1,234 δισ. ευρώ

H κυριότητα των αεροδρομίων, τη λειτουργία, διαχείριση και ανάπτυξη των οποίων ανέλαβε η Fraport Greece για τα επόμενα 40 έτη, παραμένει στο Ελληνικό Κράτος.

Τα 14 αεροδρόμια, που περιλαμβάνονται στο έργο παραχώρησης, είναι:

Άκτιο, Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθος.

Χρηματοδότηση από κορυφαίες διεθνείς τράπεζες

Κοινοπραξία κορυφαίων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων παρέχει στην Fraport Greece μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ύψους 968 εκατ. ευρώ περίπου. 280 εκατ. ευρώ περίπου από το συνολικό δάνειο θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών έργων στα 14 αεροδρόμια, ενώ 688 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα, η Fraport Greece ανακοίνωσε κεφαλαιακή ενίσχυση, αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

FRAPORT

Δ. Κοπελoύζος: Απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην ελληνική οικονομία

Ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, δήλωσε: «Με τη μεγαλύτερη καταβολή χρημάτων για παραχώρηση στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ο Όμιλος Κοπελούζου και η Fraport AG υλοποιούν τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα. Πρόκειται για μία ατράνταχτη απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχουμε στην ελληνική οικονομία και μία έμπρακτη ενίσχυση των προοπτικών της. Θεωρούμε ότι η παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων θα αποτελέσει το εφαλτήριο επανεκκίνησης της οικονομίας και στοχεύουμε στη βελτίωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας, μέσω του ελληνικού τουρισμού που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας».

S. Schulte: Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις

Ο Dr. Stefan Schulte, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Fraport AG, δήλωσε: «Aπό το 2014, όταν επιλεγήκαμε ως προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης στο διαγωνισμό για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μέχρι και σήμερα, η δέσμευσή μας και το όραμά μας για το έργο αυτό παραμένουν σταθερά. Πιστεύουμε στην Ελλάδα και στις δυνατότητές της, ως ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο. Στόχος της Fraport Greece είναι η βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών από όλο τον κόσμο μέσω της αναβάθμισης και της επέκτασης των εγκαταστάσεων και της βελτίωσης των λειτουργικών διαδικασιών, των υπηρεσιών και των εμπορικών χώρων. Σήμερα, είναι μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Είναι ιδιαίτερα σημαντική και για εμάς, καθώς η Fraport Greece αποτελεί τη μεγαλύτερη προσθήκη στο διεθνές χαρτοφυλάκιό μας και ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς επιχειρηματικής μας δράσης».

Α. Zinell: Ανάπτυξη προς όφελος επιβατών και αεροπορικών εταιρειών

Ο κ. Alexander Zinell, Δ/νων Σύμβουλος της Fraport Greece, τόνισε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια. Μέσα σε ένα διάστημα μόλις 12 μηνών, δημιουργήσαμε μία παγκοσμίου επιπέδου εταιρεία του κλάδου η οποία έχει στο δυναμικό της περισσότερους από 500 ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται με μεγάλο ενθουσιασμό και προθυμία για το μέλλον των 14 αεροδρομίων. Θα διαχειριστούμε και θα αναπτύξουμε τα αεροδρόμια προς όφελος των επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Οι 14 πύλες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα θα αποτελέσουν καταλύτη ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού αλλά και άλλων επαγγελματικών κλάδων. Έχει αποδειχθεί ανά τον κόσμο ότι αεροδρόμια με σωστή διαχείριση λειτουργούν ως δυναμικές «οικονομικές μηχανές» για τις περιοχές που εξυπηρετούν. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εξαιρετική υποστήριξη που λάβαμε σε όλη τη χώρα και προσβλέπουμε σε μελλοντικές ευκαιρίες και προκλήσεις».

About Andreas Chondros

Avatar
x

Check Also

Τρεις χυμοί με καλοκαιρινά φρούτα που αδυνατίζουν, καίνε λίπος και τρέχουν τον μεταβολισμό

Θες ενέργεια; Eπίλεξε ginger. Θες να αδυνατίσεις; Βάλε φράουλες. Θες ωραίο δέρμα; Προτίμησε ανανά.