Για τους λάτρεις της αστρονομίας, αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι ξεχωριστό καθώς ένα σπάνιο γεγονός θα λάβει χώρα. Πέντε πλανήτες πρόκειται να ευθυγραμμιστούν σε μια σπάνια πλανητική παρέλαση.

Ο Ερμής, ο Ουρανός, ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Κρόνος θα είναι ορατοί μία ώρα πριν την ανατολή του ηλίου στις 17 Ιουνίου καθώς παρατάσσονται κοντά στον ανατολικό ορίζοντα. Τρεις από τους φωτεινότερους πλανήτες – ο Δίας, ο Ερμής και ο Κρόνος – θα είναι ορατοί με  γυμνό μάτι. 

Οι πλανητικές παρελάσεις, ή ευθυγραμμίσεις, λαμβάνουν χώρα όταν ένας αριθμός πλανητών βρίσκεται στον ίδιο αστερισμό. Αυτή η ευθυγράμμιση πλανητών είναι αρκετά ασυνήθιστη καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί ξανά τον Απρίλιο του 2024.

Θα συμβεί σε έναν τομέα 93 μοιρών, που σημαίνει ότι οι πλανήτες θα εμφανίζονται πιο κοντά μεταξύ τους σε μια μικρή περιοχή του ουρανού.

PLanets

Κατά τη διάρκεια της ευθυγράμισσης, ο Δίας θα βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού, ενώ ο Ερμής στον αστερισμό του Ταύρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό το σημείο παρατήρησης που θα επιλεγεί. Η NASA συνιστά την αναζήτηση μιας περιοχής χωρίς σύννεφα. Απαραίτητη προϋπόθεση το σημείο να εξασφαλίζει μια ανεμπόδιστη θέα στον ορίζοντα, αποφεύγοντας τα κτίρια και τυχόν φώτα της πόλης.

Με τη βοήθεια εξοπλισμού όπως τα κυάλια και το τηλεσκόπιο θα είναι ορατοί ακόμα και απομακρυσμένοι πλανήτες όπως ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός. Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι για να γίνει διάκριση μεταξύ των αστεριών και των πλανητών, οι παρατηρητές θα πρέπει να αναζητήσουν αντικείμενα που δεν λάμπουν ανάμεσα στα αστέρια που τρεμοπαίζουν.

Πηγή: skai.gr