Home / Κόσμος / Σε κομβικό σημείο ο πόλεμος – Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται, οι Ρώσοι θωρακίζονται

Σε κομβικό σημείο ο πόλεμος – Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται, οι Ρώσοι θωρακίζονται

Αψηφώντας προγνωστικά και εκτιμήσεις, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να υποχρεώσουν τους Ρώσους εισβολείς σε ήττες και σε υποχωρήσεις τους τελευταίους εννέα μήνες.
Κι όμως, παρά τις επιτυχίες της, η Ουκρανία βρίσκεται υπό μια έννοια ακόμη στα μισά: Ο στρατός της έχει πλέον ανακτήσει περίπου το 55% των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους 960 χιλιομέτρων πολεμικού μετώπου. Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, αμύνονται στα νότια και στα βορειοανατολικά, ενώ εξακολουθούν να επιτίθενται στην πόλη Μπαχμούτ την οποία αντιμετωπίζουν ως «τρόπαιο» οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν όπως αναφέρουν οι NY Times.
Οι επιτυχίες της Ουκρανίας έχουν οδηγήσει τον πόλεμο σε κομβικό σημείο. Επειδή βρίσκονται στην επίθεση, οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν τώρα να διαμορφώσουν την επόμενη φάση των μαχών, αποφασίζοντας εάν θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν βαθύτερα εντός των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών ή όχι, εν μέσω χειμώνα.

Εάν επιχειρήσουν να κινηθούν ανατολικότερα ωστόσο, οι Ουκρανοί θα κληθούν να φέρουν σε πέρας δυσκολότερες μάχες απέναντι σε περισσότερο «πυκνές» ρωσικές άμυνες.
«Αυτή είναι η αρχή του τέλους του πολέμου», δήλωσε προ ημερών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη της Χερσώνας. Ωστόσο, περίπου το 20% των ουκρανικών εδαφών παραμένει υπό ρωσική κατοχή.
Ο πόλεμος μπαίνει σε μια νέα φάση ενόψει χειμώνα, αφότου η Ουκρανία απελευθέρωσε την πόλη της Χερσώνας και τις γύρω περιοχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η γραμμή του πολεμικού μετώπου έχει πλέον αλλάξει σε βάρος της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά από προβλήματα: ψυχολογίας (πεσμένο ηθικό), συντονισμού, υλικοτεχνικού εφοδιασμού, διαφθοράς, ανεπαρκούς εκπαίδευσης κ.ά.
Πολλές από τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία βρίσκονται τώρα εντός της εμβέλειας των ουκρανικών οπλικών συστημάτων.
Ωστόσο, το αναδιαμορφωμένο τοπίο παράλληλα ευνοεί τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν μεν χάσει εδάφη αλλά τώρα μπορούν να θωρακιστούν κατά αποτελεσματικότερο τρόπο στα ανατολικά του Δνείπερου ποταμού. Οι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες που αποσύρθηκαν από την περιοχή της Χερσώνας τώρα μπορούν να ενισχύσουν τις ρωσικές γραμμές σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας προς την Κριμαία, προς τα βορειοανατολικά και προς την περιοχή του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ανταποκριτές των New York Times, οι Ρώσοι επί του παρόντος ενισχύουν τις άμυνές τους γύρω από τη Μελιτόπολη αλλά και στη βόρεια Κριμαία.
Όσο για τις χειμωνιάτικες χιονοθύελλες, εκείνες αναμένεται να επιβαρύνουν και τις δύο πλευρές, όχι μόνο την ουκρανική αλλά και τη ρωσική.
Την ίδια ώρα ωστόσο, η ρωσική πλευρά έχει εξαπολύσει και έναν άλλο «χωριστό πόλεμο» βομβαρδίζοντας δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και ενέργειας σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αυτοί οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, πέρα από τα πολύ πρακτικά προβλήματα που δημιουργούν επί του εδάφους καθιστώντας μη-βιώσιμες τις συνθήκες για τους κατοίκους σε πολλές περιοχές, καταπονούν – εξαντλούν παράλληλα και τις ουκρανικές αεράμυνες που χρειάζονται όσο περνά ο καιρός περισσότερα πυρομαχικά και πιο πολλά συστήματα αεράμυνας.
Προς το παρόν πάντως, η ουκρανική ηγεσία δεν δείχνει καμία διάθεση συνθηκολόγησης. «Μια εκεχειρία τώρα δεν θα σήμαινε το τέλος του πολέμου. Απλώς θα έδινε στη Μόσχα χρόνο να ανακάμψει προτού επιτεθεί ξανά», δήλωσε ο Ζελένσκι το περασμένο Σάββατο, απευθυνόμενος στο Halifax International Security Forum.
Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview