Home / Οικονομία / Οι 30.000 ξεχασμένοι φάκελοι στα υπόγεια: Πώς μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις

Οι 30.000 ξεχασμένοι φάκελοι στα υπόγεια: Πώς μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις

Λιγότεροι από 900 υπάλληλοι δούλεψαν για τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής συντάξεων και την εκκαθάριση των εκκρεμών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, ανακοινώνοντας ότι στο εξής, οι νέες συντάξεις εκδίδονται σε μόλις 2 μήνες.
«Μαζί με την εκκαθάριση τελειώνει οριστικά μια επίπονη περίοδος ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που περίμεναν μήνες ή και χρόνια τη σύνταξή τους», σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπήρχε διαχρονικά, όμως οξύνθηκε από την ίδρυση του ΕΦΚΑ το 2016 και εντάθηκε σταδιακά. Είναι ενδεικτικό πως το καλοκαίρι του 2019 οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, πάνω από 30.000 φάκελοι ήταν ξεχασμένοι σε υπόγεια και αποθήκες του φορέα χωρίς κανένας να γνωρίζει την ύπαρξη τους. Οι οφειλές της πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις άγγιζαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Στην προσπάθεια να οριοθετηθεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα:

·         Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.
·         Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.
·         Υλοποιήθηκαν κομβικές για τον Φορέα νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η θέσπιση των συντάξεων fast track (μέσος χρόνος έκδοσης λιγότερο από 3 μήνες), η εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης (πάνω από 100.000 ωφελούμενοι) και η δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων (έκδοση σύνταξης ακόμα και σε 60 ημέρες).
·         Τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων σε κάθε διεύθυνση και περιφερειακή ενότητα.
·         Ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.
·         Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.
·         Δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση προβληματικών τ. Ταμείων.
·         Δημιουργήθηκαν Ενιαία Κέντρα Απονομών σε όλη την Ελλάδα.
·         Οι εργαζόμενοι ενισχύθηκαν με 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιβραβεύθηκαν μέσα από ένα νέο – διευρυμένο ως προς τους δικαιούχους- σύστημα bonus και λειτούργησαν κάτω από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο επίτευξης εβδομαδιαίων στόχων.
·         Τέθηκαν σε λειτουργία το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας για την άμεση επικοινωνία των υπαλλήλων με τους εν αναμονή συνταξιούχους, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, η υπηρεσία myEFKAlive, 35 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 που βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, οι παραπάνω πολιτικές απέφεραν σταδιακά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και σήμερα ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει ένα νέο ολοκληρωμένο μηχανισμό απονομής κύριων συντάξεων, χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις του παρελθόντος. Συγκεκριμένα:
·         Μέσα στους τελευταίους 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων.
·         Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021. Τονίζεται πως απομένουν 9.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις προ του 2021, όπου στη πλειονότητα τους η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν ρυθμιστεί, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης κλπ). Η πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών κρίνονται ως ανελαστικές και αναμένεται να εκδοθούν απορριπτικές αποφάσεις.
·         Έχει ήδη εκκαθαριστεί 85% των αιτήσεων του 2022.
·         Οι οφειλές της Πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις, από 487 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2019 έχουν σήμερα πρακτικά μηδενιστεί.
·         Ο e-ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον πάνω 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.
·         Ο μέσος χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων του 2022 είναι λιγότερο από 2 μήνες, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης το 2019 ξεπερνούσε τους 18 μήνες.
Όλες οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν με 900 λιγότερους υπαλλήλους, καθώς δόθηκαν και σημαντικά κίνητρα, ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονος εξοπλισμός στους υπαλλήλους προκειμένου να αυξήσουν την απόδοση τους.
Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων δίνει τη θέση της στην εκκαθάριση και των ληξιπρόθεσμων επικουρικών και εφάπαξ το επόμενο διάστημα. Ήδη μάλιστα παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών. Το σχέδιο που υλοποιείται περιλαμβάνει:
–          Δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα.
–          Μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ.
–          Ενεργοποίηση διαδικασίας fast track και για τις επικουρικές.
–          Έμφαση στα προβληματικά παλαιά Ταμεία επικουρικών.
–          Υλοποίηση αυτοματοποιήσεων για τις επικουρικές και εφάπαξ δημοσίου.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ο ΕΦΚΑ παράγει πλέον συντάξεις και όχι καθυστερήσεις. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο κατάλαβα πως πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε πολιτικές «έξω από το κουτί». Παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε τόσο εντός όσο και εκτός του ΕΦΚΑ, καταφέραμε μέσα σε 22 μήνες να εκδοθούν πάνω από 470.000 συντάξεις. Με αλλά λόγια, το 1/6 των συνταξιούχων είδαν την σύνταξη τους να εκδίδεται τα τελευταία 2 χρόνια. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι πλέον οι νέες συντάξεις εκδίδονται σε λιγότερο από 2 μήνες, από 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019». 
Διαβάστε επίσης: 
Κυρ. Μητσοτάκης: Συντάξεις μέσα σε 2 μήνες – Πάνω από 7% η αύξηση από 1/1
Κλείνει ο φάκελος εκκρεμείς κύριες συντάξεις – Ανοίγει εκείνος των επικουρικών
Πώς θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview