Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, προειδοποιούν ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του OpenAI και της Google Deepmind.

Δεκάδες ειδικοί συνηγορούν με την προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, επισημαίνει το BBC.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», επισημαίνεται.

Ο Sam Altman, ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI και κατασκευαστής του ChatGPT, ο Demis Hassabis, διευθύνων σύμβουλος του Google DeepMind και ο Dario Amodei του Anthropic, επίσης συμφωνούν με τη δήλωση. Το ίδιο και ο Geoffrey Hinton, ο επονομαζόμενος «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», ο οποίος έχει προειδοποίηση ξανά  σχετικά με τους κινδύνους από την υπερ-έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι ειδικοί που πιστεύουν ότι οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξαλείφει την ανθρωπότητα δεν είναι ρεαλιστικοί και αποσπούν την προσοχή από ζητήματα όπως η προκατάληψη σε συστήματα που αποτελούν ήδη πρόβλημα.

Πηγή: skai.gr