Home / Πολιτική / Οικονόμου: Η Ελλάδα δε θα συμπεριφέρεται όπως θέλει ο Ερντογάν

Οικονόμου: Η Ελλάδα δε θα συμπεριφέρεται όπως θέλει ο Ερντογάν

Για την τουρκική προκλητικότητα, την επιστολή της χώρα μας στον ΟΗΕ που καταρρίπτει τα όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, αλλά και την παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους πολιτικούς συντάκτες. 

Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, μετά την ιστορική επίσκεψη στις ΗΠΑ, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός έστειλε και πάλι μήνυμα σε διεθνές επίπεδο πως η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά. 

«Μια Ελλάδα που διαχειρίζεται με σωφροσύνη τις μεγάλες κρίσεις, που στέκεται με αυτοπεποίθηση στις εξωτερικές προκλήσεις, που επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους γείτονες της με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «είμαστε πάντα σε διάθεση να συνομιλούμε με τους γείτονές μας, αλλά πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και σίγουρα δεν είναι προϋπόθεση η Ελλάδα να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί ο Ερντογάν. Η χώρα μας θα αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας». 

Για το αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση με ψυχραιμία αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις που στρέφονται απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στην εθνική κυριαρχία και στο διεθνές δίκαιο. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα και ο υπόλοιπος κόσμος το ξέρει. Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, πράγμα που είναι σημαντικό και για το ΝΑΤΟ και την περιοχή μας». 
 

Σχολιάζοντας την επιστολή που απέστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ανέφερε ότι απαντά με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες «σε όλα τα ανυπόστατα που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η τουρκική πλευρά». 

Σε ό,τι αφορά στην επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Μαρία Ζαχάροβα τόσο κατά της χώρας όσο και κατά του πρωθυπουργού, σχολίασε ότι «αυξάνεται ο κατάλογος όσων δυασρεστήθηκαν από την ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ωστόσο η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο,την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η Ρωσία στάθηκε απέναντι σε αυτά τα ιδεώδη με την απρόκλητη επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα». 

Σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας.«Τμηματικά παραδίδεται αμυντικό υλικό όπως είχε συμφωνηθεί στην πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Πρόκειται για υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων και δε θα λείψει από την εθνική μας άμυνα». 

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, και ειδικά για τα νησιά, απάντησε ότι «πάντοτε κοιτάζουμε και αξιολογούμε κάθε δυνατότητα που μπορεί να υπάρξει, αλλά όσον αφορά ειδικά στην αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί επειδή υπάρχει συσχέτιση των δημοσίων εσόδων με τα φορολογικά έσοδα», τόνισε ο κ. Οικονόμου. 

Για το πλαφόν στην χονδρική τιμή της ενέργειας που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός στην Ε.Ε, σχολίασε ότι «περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Επιτρτοπής στη Σύνοδο Κορυφής» σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης ακρίβειας στην ενέργεια». 

Πρόσθεσε ότι τα με βάση όσα έχουμε δει φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα. «Με βάση αυτά που έχουμε εισηγηθεί υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμα. Είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος καμία κυβέρνηση ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να μηδενίσει τις αυξήσεις στην ενέργεια», υπογράμμισε. 

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση με ένα έκτακτο τέλος της τάξεως του 90% θα προσφέρει αυτούς τους πόρους στα εργαλεία για τη χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας». 

Στο οικονομικό πεδίο, ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με επικεφαλής παγκόσμιως κολοσσών. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Φόρουμ του Νταβός μίλησε για το «ελληνικό θαύμα που κανένας δεν περίμενε». 

Τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τους συνομιλητές του επισημάνθηκαν τα πλεονεκτήματα που κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, όπως η ραγδαία ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα, η ανάδειξη των start up εταιρειών, η στρατηγική θέση της χώρας μας, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η πρόοδος στην ψηφιοποίηση του κράτους. 

Μείζονος σημασίας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη μεταρρύθμιση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή, με ένραξη την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για ένα εργαλείο για την προστασία των εργαζομένων και την κατάργηση της μαύρης εργασίας, επισήμανε. 

Πηγή: skai.gr

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Βαριές αποτυχίες μετρά η ρωσική αεροπορία στην Ουκρανία
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία – Αποδομεί τα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών
Άρθρο Ανδρουλάκη : Οδικός χάρτης για μία ανθεκτική κοινωνία – Κενά στον κλιματικό νόμο

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr