Home / Διεθνή / ΝΑΤΟϊκή ανάμειξη στο προσφυγικό προωθούν Μέρκελ-Νταβούτογλου

ΝΑΤΟϊκή ανάμειξη στο προσφυγικό προωθούν Μέρκελ-Νταβούτογλου

Η καγκελάριος ξανά στην Άγκυρα

Αγκυρα, Τουρκία
Να καταβάλλουν «προσπάθειες από κοινού» με στόχο την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ζήτημα στα σύνορα με τη Συρία και το Αιγαίο συμφώνησαν Γερμανία και Τουρκία, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η Συμμαχική ανάμειξη που θα επιδιώξουν, απλώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε να αναφερθεί «στις δυνατότητες επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη μεθόριο και το Αιγαίο», όπως μεταδίδει το Reuters.

Κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης -από κοινή διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της επίθεσης στο Χαλέπι έως διευρυμένη συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας των δύο χωρών κατά των δικτύων διακινητών και συνεργασία ανθρωπιστικών οργανώσεων για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στη μεθόριο.

«Μας προκαλεί όχι απλά φρίκη, αλλά τρόμο» η οδύνη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας των βομβαρδισμών, κυρίως από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην μαζική έξοδο Σύρων από το Χαλέπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική επίθεση του καθεστώτος Άσαντ υπό την κάλυψη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Η ίδια επισήμανε ότι Τουρκία και Γερμανία θα ασκήσουν πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη για συμμόρφωση όλων των πλευρών στο ψήφισμα του Δεκεμβρίου που καλεί σε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού.

Επ’ αυτού ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για κοινή γερμανο-τουρκική διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της επίθεσης στο Χαλέπι. Η συριακή πόλη «βρίσκεται ντε φάκτο υπό πολιορκία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιώντας πως «είμαστε στο χείλος νέας ανθρωπιστικής τραγωδίας».

Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτοί με το σκεπτικό ότι η Τουρκία θα δέχεται τους πρόσφυγες σε κάθε περίπτωση, είπε.

Ως προς τους 35.000 πρόσφυγες που παραμένουν τις τελευταίες ημέρες πίσω από τις πύλες της μεθοριακής πόλης Κιλίς, ο ίδιος επανέλαβε ότι η Τουρκία θα επιτρέψει την είσοδό τους «όταν κριθεί απαραίτητο».

Η Τουρκία δέχεται πίεση από την ΕΕ να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους που έχουν συνωστιστεί στη μεθόριο φεύγοντας για να γλιτώσουν από τις μάχες και τις επιδρομές στο Χαλέπι.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε επίσης ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα σε ποια έργα θα διατεθούν κονδύλια από το πακέτο των τριών δισ. ευρώ που αποφάσισε να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων με αντάλλαγμα τη συνεργασία της Άγκυρας στον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σχετικά ότι είναι σημαντικό να δει η ΕΕ άμεσες, ορατές βελτιώσεις για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Παράλληλα, βάσει δηλώσεων Νταβούτογλου οι δυνάμεις ασφαλείας Γερμανίας-Τουρκίας θα εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις των δύο χωρών θα συνεργαστούν στην παροχή βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες στη μεθόριο.

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την επίσκεψη Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, στο Βερολίνο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς επαναλάμβανε «πόσο σημαντική είναι η Τουρκία ως εταίρος» στο προσφυγικό ζήτημα, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν αρκούσε η τηλεφωνική επικοινωνία και κ. Μέρκελ έπρεπε να μεταβεί στην Άγκυρα.

«Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν έκαναν την κατάσταση επί τόπου πιο εύκολη. Για αυτό η καγκελάριος θεώρησε συνετό και απαραίτητο να ταξιδέψει προσωπικά στην Άγκυρα για να έχει εκεί πάλι συνομιλίες στο υψηλότατο επίπεδο για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία και την περαιτέρω προώθησή του» δήλωσε.

Η Ανγκελα Μέρκελ ωστόσο δέχεται σήμερα δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για το ταξίδι της στην Τουρκία, με επιχειρήματα που αφορούν κυρίως την απροθυμία της Άγκυρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

«Επανειλημμένα ταξίδια στην Τουρκία δεν μπορούν να αποτελούν υποκατάστατο για μία οργανωμένη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να απουσιάζει» δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ στη Γερμανική Ραδιοφωνία. Ο

Ο τουρκικής καταγωγής επικεφαλής των Πράσινων Τζεμ Έζντεμιρ εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία μπορούν να ανακόψουν το προσφυγικό κύμα. «Μόνο με τα χρήματα δεν θα λυθεί τίποτα. Μαζί με τα χρήματα πρέπει και η Ελλάδα με την Τουρκία να παραμερίσουν τις έριδές τους. Η δράση των διακινητών αποτελεί κομμάτι της τουρκικής οικονομίας» δήλωσε ο Έζντεμιρ στο MDR, ενώ η επικεφαλής της ΚΟ της «Αριστεράς» Ζάρα Βάγκενκνεχτ προειδοποίησε την Μέρκελ, μιλώντας στο WDR, «να μην επιτρέψει να εκβιαστεί από την Άγκυρα».

Newsroom ΔΟΛ

About admin

admin