Home / Πολιτική / Νέα μέτρα στήριξης μετά το Πάσχα για μείωση των τιμών ενέργειας και ενίσχυση των νέων

Νέα μέτρα στήριξης μετά το Πάσχα για μείωση των τιμών ενέργειας και ενίσχυση των νέων

Της Πηνελόπης Γκάλιου

‘Έχοντας πλέον στις «βαλίτσες» τους την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα, οι κυβερνητικοί βουλευτές αναχώρησαν για τις περιφέρειές τους για τον εορτασμό του Πάσχα. Μία αύξηση που προστίθεται στη σειρά παρεμβάσεων που ήδη έχει προβεί, εδώ και μήνες, η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.

Μία πολιτική απόφαση που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ιδιαίτερη βάση στην κοινωνική πολιτική και στη στήριξη των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Αλλά, και μία απόφαση που επισπεύστηκε- κατά μία εβδομάδα – ενόψει Πάσχα, ώστε να δοθεί  ένα ακόμη επιχείρημα στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που θα βρεθούν στις περιφέρειές τους και θα αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων τους για τις ασφυκτικές συνθήκες που «πνίγουν» των οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Το είπαμε, το κάναμε»

Προκειμένου λοιπόν η συζήτηση στο πασχαλινό τραπέζι να μην κινείται γύρω από ένα «θα», σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση «γύρισε» τη συζήτηση, ανακοινώνοντας εγκαίρως την απόφασή της, στο απτό αποτέλεσμα ενός μισθού που από 1ης Μαΐου θα φτάνει τα 713 ευρώ.

Μία κίνηση που επισφραγίζει για μία ακόμη φορά το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε», το οποίο φαίνεται πως θα «οδηγήσει» τα στελέχη της ΝΔ στο μακρύ δρόμο μέχρι τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού άλλωστε, έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται αλλά και άλλες που έπονται το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, η στήριξη των 200 ευρώ που είδαν χθες και προχθές πάνω από 1,7 εκατομμύρια πολίτες, η κάρτα καυσίμων, οι επιδοτήσεις που ήδη γίνονται στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. «Υπάρχουν μια σειρά μέτρων, τα οποία έρχονται να αθροίσουν στην προσπάθεια που κάνουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στην πιο δύσκολη συγκυρία που έχουμε βρεθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα επόμενα μέτρα

Ταυτόχρονα σε «αναμονή», ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου για κοινή ή όχι αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, είναι και το εθνικό σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στα τιμολόγια της ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση τόσο τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, όσο και αυτά που θα ακολουθήσουν, εκτιμάται ότι θα ανατρέψουν το πολιτικό κλίμα και την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση.

Επόμενος καθοριστικός σταθμός πάντως, θα είναι το συνέδριο της ΝΔ, όπου εκεί αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει στοχευμένα μέτρα στήριξης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Προεξάρχουσα θέση αναμένεται να έχουν οι νέοι καθώς ο πρωθυπουργός θα «ξεδιπλώσει» το κυβερνητικό στεγαστικό σχέδιο για εργαζομένους και νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας και της καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος.


 

Πηγή: skai.gr

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου στο Λευκό Οίκο
Μητσοτάκης: Οι προσευχές μας αυτές τις άγιες μέρες είναι με τους κατοίκους της Μαριούπολης
Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη: Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθειά της στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr