Home / BUSINESS TALK / Νέα δημόσια χρηματοδότηση για την ΛΑΡΚΟ πριν μεταβιβαστεί 

Νέα δημόσια χρηματοδότηση για την ΛΑΡΚΟ πριν μεταβιβαστεί 

Θέμα εβδομάδων, εάν όχι ημερών, είναι η ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings ως νικητή και του διαγωνισμού της Ειδικής Διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ για την πώληση των μεταλλείων. Η κοινοπραξία έχει ήδη επιλέγει ως επενδυτής για την εκμίσθωση του εργοστασίου στην Λάρυμνα στον άλλο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. 
Ωστόσο, προκειμένου να καταχωρηθεί πλέον και ο διαγωνισμός της Ειδικής Διαχείρισης στην κοινοπραξία, χρειάστηκε αυτή να πειστεί να καταβάλει βελτιωμένη προσφορά. Υπενθυμίζεται πως είχε προσφέρει 1 ευρώ σε αυτό το διαγωνισμό, ενώ η συμμετοχή του άλλου υποψηφίου (που δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ) κηρύχθηκε άκυρη λόγω προβλημάτων και με την εγγυητική του επιστολή. Κατά πληροφορίες το βελτιωμένο τίμημα για τα μεταλλεία ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. 
To οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής της ΛΑΡΚΟ όμως δεν αναμένεται να γίνει πριν τις εκλογές (για λόγους που δεν είναι της παρούσης) και έτσι η Ειδική Διαχείριση θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πληρώσει την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τους εργαζόμενους. Σημειώνεται πως ο επενδυτής κατά το νόμο θα αναλάβει εργοστάσιο και μεταλλεία ελεύθερα υποχρεώσεων και χωρίς εργαζομένους. 
Συμβάσεις με τιμές αυξημένες από 10% έως και 15% έχουν υπογράψει για τη σεζόν του 2023 οι Έλληνες ξενοδόχοι με τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού. Οι αυξήσεις αυτές, που μεσοσταθμικά κινούνται πέριξ του 12%, αφορούν τα πακέτα διακοπών που πωλούνται στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία από tour operators όπως η TUI Group, η Der Touristik, η Apollo, που ειδικεύεται στις αγορές των σκανδιναβικών χωρών, η Seniorenreisen (Αυστρία) η Ideal Tours, η Springer Reisen και άλλοι. Παρά την άνοδο των τιμών, που έρχεται ως λογικό επακόλουθο του πληθωρισμού και της ισχυρής ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία εκτιμούν πως θα μπορέσουν να πουλήσουν ακόμα περισσότερα πακέτα φέτος, αναφέρουν στο moneyreview.gr πηγές της αγοράς. 
Δεν εγκαταλείπει τα όπλα ο Κώστας Κυπριώτης κόντρα στη HIG Capital που έχει αποκτήσει τις απαιτήσεις της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς προς τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη. Χθες εξέδωσε μια ανακοίνωση προς «αποκατάσταση της αλήθειας, σε αντίθεση με την ψευδή και διαστρεβλωμένη εικόνα» που σύμφωνα με τον ίδιο «ενσωμάτωναν παραποιημένες πληροφορίες». 
Ο κ. Κυπριώτης σημειώνει ότι «η διοίκηση με την επιφύλαξη της νομιμοποίησης του φερόμενου ως νέου πιστωτή, την οποία αμφισβητεί, επεδίωξε τη συνεννόηση με αυτόν, εισάγοντας πολλαπλές προτάσεις με στόχο την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ταυτόχρονη ανάπτυξή της. Οι προσπάθειες όμως της διοίκησης έπεσαν στο κενό». Κάνει ακόμη ειδική αναφορά στη συμφωνία μίσθωσης των ξενοδοχείων του ομίλου στην Hotel Brain, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα «επιφέρει σημαντικού ύψους ελεύθερες ταμειακές ροές προς την εταιρεία μας, ικανές να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της». 
«Η ουσία της αντιδικίας με το δήθεν νέο πιστωτή μας είναι ότι δεν αποτελεί αληθή δανειστή κινούμενο με τραπεζικά κριτήρια και ουδέποτε είχε τέτοια πρόθεση. Αποτελεί θηρευτή που ενεργεί κακόπιστα και επιδιώκει την υφαρπαγή της τεράστιας περιουσίας της εταιρείας μας σε εξαιρετικά χαμηλά ποσά. Με μεθοδεύσεις του τοπικού του αντιπροσώπου της λουξεμβουργιανής εταιρείας -ο οποίος διαφημίζει ότι θα αναλάβει τη διαχείριση των ξενοδοχείων της εταιρείας μας (!)– γίνονται διαρκώς συνεχείς και απρόκλητες επιθέσεις κατά της εταιρείας μας πλήττοντας την αξιοπιστία της με απώτερο στόχο να υπονομεύσει τη συμφωνία μας με τον στρατηγικό της συνεργάτη – μισθωτή», σημειώνει ο κ. Κυπριώτης.
Ιδιαίτερα θετικές εκτιμά ότι είναι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία ο ισχυρός άνδρας της Nova, Σταθόπουλος. Όπως είπε σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια, χθες, στην εκδήλωση για τη συγχώνευση της Wind με τη Nova, οι προοπτικές είναι καλές, εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα πολιτικό, γεωπολιτικό κ.τ.λ. Συμμερίζεται επίσης το consensus των οικονομολόγων για το outlook της οικονομίας, δηλαδή δεν αναμένεται ύφεση για την Ελλάδα το 2023. Για να δούμε.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview