Έλατα, καστανιές και πλατάνια, ρεματιές με τρεχούμενα νερά στολίζουν τις πλαγιές της Δίρφυος, του γοητευτικού ορεινού συγκροτήματος της Κεντρικής Εύβοιας (ψηλότερη κορυφή του, το Δέλφι, 1.743 μ.).

Το υπέροχο ορεινό τοπίο και το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, το αισθητικό δάσος (καστανόδασος) της Στενής, το φαράγγι της Αγγάλης, αλλά και χωριά με παραδοσιακό χρώμα, όπως η Στενή και ο Άγιος Αθανάσιος, προσελκύουν πολλούς εκδρομείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πόλο έλξεως για τους φυσιολάτρες και τους λάτρεις των περιπατητικών διαδρομών, καθώς διαθέτει το ορειβατικό καταφύγιο Δίρφυος «Μιχάλης Νικολάου», στη θέση «Λειρί», σε υψόμετρο 1.120.

Το καταφύγιο, που αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας και λειτουργεί κατόπιν συνεννοήσεως (Καταφύγιο, τηλ. 22280 25655, Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας, τηλ. 22210 25230), διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και μπορεί να φιλοξενήσει 45 άτομα.

Η κλασική διαδρομή από τη Στενή έως το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» (μονοπάτι Σ-1) έχει ως σημείο αφετηρίας μια τοποθεσία πίσω από το γήπεδο της Στενής, σε υψόμετρο 450. Ακολουθώντας το εν λόγω μονοπάτι και απολαμβάνοντας τη θαυμάσια θέα, οι περιπατητές οδηγούνται στο καταφύγιο ύστερα από 2-2,5 ώρες.

Από εδώ, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να φθάσουν μέσω χωματόδρομου στη βάση του κώνου της Δίρφυος («Λειρί») και, στη συνέχεια, μέσω σηματοδοτημένης διαδρομής σε γυμνό τοπίο, στην κορυφή του ορεινού όγκου, σε υψόμετρο 1.743.

Το μονοπάτι Σ-2 (σημείο αφετηρίας του, η «βρύση του γιατρού», στη Στενή) δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις της πεζοπορίας να γνωρίσουν το μικτό δάσος της Στενής (καστανιές, έλατα, πεύκα και πλατάνια στις ρεματιές), να διασχίσουν το αισθητικό δάσος της Στενής και να φθάσουν, ύστερα από διαδρομή περίπου 2 ωρών, στη θέση «Ράχη Συκά» ή «Μεσοράχη» (υψόμετρο 1.004).

Εξάλλου, το μονοπάτι Α-1 (σημείο αφετηρίας του, το γήπεδο του Αγίου Αθανασίου) είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους θέλουν να ανακαλύψουν το εντυπωσιακό φαράγγι της Αγγάλης με τα τρεχούμενα νερά και τις επιβλητικές ορθοπλαγιές. Οι περιπατητές διασχίζουν, επίσης, ένα πυκνό ελατοδάσος, συναντούν την πηγή Κράτια και φθάνουν τελικά, ύστερα από διαδρομή περίπου 4 ωρών, στο καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο