Την πρόθεσή του να φέρει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, στη Βουλή, νομοσχέδιο, που θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία του εθελοντικού κινήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που οργάνωσαν επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού, η Ακαδημία Εθελοντισμού και ο δήμος Αμαρουσίου, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται, ήδη, ένα αυτοτελές νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει τους κανόνες ενίσχυσης της λειτουργίας του εθελοντισμού στη χώρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο, που θα εισάγει κανόνες πιστοποίησης για το εθελοντικό κίνημα, σωστής και διαφανούς λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων, λογοδοσίας όλων των εθελοντικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα θα θεσπίζει κίνητρα, τα οποία θα ευνοήσουν την ανάπτυξη του εθελοντισμού».
Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό, θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το κίνημα του εθελοντισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε αυτόν τον τομέα. Θα είναι έτοιμο να συζητηθεί, να γίνει νόμος του Κράτους, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος».
Σε ερώτηση για τη σχέση Αυτοδιοίκησης και εθελοντισμού, ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε τη συνεργασία τους απόλυτη αναγκαιότητα:
«Ο εθελοντισμός και η Αυτοδιοίκηση αλληλοσυνδέονται, αλληλοσυμπληρώνονται σε κάθε περίπτωση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας ισχυρός, αυτοτελής δημοκρατικός θεσμός της πολιτείας, που είναι δίπλα στον πολίτη. Είναι και ο εθελοντισμός δράση της κοινωνίας των πολιτών για να αντιμετωπιστούν μία σειρά προβλήματα στα οποία δεν είναι σε θέση μόνο του το Κράτος να ανταπεξέλθει.
Συνεπώς, η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με το εθελοντικό κίνημα είναι μία απόλυτη αναγκαιότητα, η οποία θεωρώ ότι συμβαίνει, ήδη, σε μεγάλο βαθμό, αλλά αξίζει να αναπτυχθεί περαιτέρω».
Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψή του στα γραφεία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού και στην τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχαν οι 11 Δήμοι που συγκροτούν τον ΣΠΑΥ και εκπρόσωποι των 14 εθελοντικών οργανώσεων (συνολικά 42 άτομα).
Στην τηλεδιάσκεψη, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», θα χρηματοδοτήσει ένα πακέτο 10 δράσεων, που ως στόχο έχουν την ανάδειξη και την προστασία του Υμηττού. Εξήρε δε, το ρόλο των περίπου 300 εθελοντών που δίνουν μάχη για την προστασία του Υμηττού κι επισήμανε, ότι όλες οι εθελοντικές οργανώσεις έχουν δημιουργική συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.
«Πιστεύω ότι με το εθελοντικό κίνημα έχουμε ένα κοινό πεδίο δράσης και χωρίς καμία αμφιβολία υπάρχει περιθώριο για πάρα πολύ σημαντική κοινωνική προσφορά και παρέμβαση μέσα από αυτή τη συνεργασία» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ χαρακτήρισε θετική κάθε προσπάθεια που επιχειρεί να «βάλει στην ατζέντα την εκπαίδευση σε δεξιότητες και γνώσεις που έχουν σχέση με τον εθελοντισμό όλων των πολιτών, σε πολλούς τομείς, όπως είναι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, ο τουρισμός, ο απόδημος Ελληνισμός και μια σειρά άλλους τομείς. Με σκληρή και δημιουργική δουλειά μπορείτε να αποτελέσετε τη γέφυρα μεταξύ της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, που έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη του εθελοντισμού από τη μια και της κοινωνία των πολιτών από την άλλη».
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών, εξήρε το ρόλο εθελοντικών οργανώσεων και της Αυτοδιοίκησης την περίοδο της πανδημίας.