Από την εμφάνιση του ChatGPT, που έφερε την τεχνητή νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων, πολλά έχουν γραφτεί για την απειλή που συνιστά το ΑΙ για τους εργαζόμενους. Η Goldman Sachs έχει υπολογίσει ότι 300 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. 

Και ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια πολύ μελλοντική εξέλιξη, τα στοιχεία δείχνουν ότι άνθρωποι ήδη χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης. 

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Challenger, Gray, and Christmas για την αμερικανική αγορά εργασίας, τον Μάιο έγιναν στις ΗΠΑ περίπου 80.000 απολύσεις, με 3.900 εξ αυτών να αποδίδονται στην τεχνητή νοημοσύνη. 

Η έκθεση δείχνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο χάθηκαν στις ΗΠΑ 417.500 θέσεις εργασίας, καθώς το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν το χειρότερο από το 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας προκάλεσε περισσότερες από 1,4 εκατ. απολύσεις (στις ΗΠΑ δεν εφαρμόστηκαν ευρεία μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας, όπως έγινε σε μεγάλο μέρος της  Ευρώπης). 

Η έκθεση του Μαΐου ήταν η πρώτη που συμπεριέλαβε την τεχνητή νοημοσύνη σαν λόγο απόλυσης, με τις σχετικές περικοπές θέσεων εργασίας να γίνονται κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο. 

Η Challenger εκτιμά ότι η τάση θα έχει και συνέχεια, αν και οι εταιρείες ίσως να διστάζουν να επικαλεστούν την τεχνητή νοημοσύνη σαν λόγο για τις απολύσεις τους. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να δίνουν μια εικόνα για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της τεχνολογίας αυτής. 

Πάντως, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τις διατροφικές διαταραχές, η National Eating Disorder Association, επιβεβαίωσε την αντικατάσταση έξι υπαλλήλων της γραμμής βοήθειάς της με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Tessa. Παρόλα αυτά, ο οργανισμός αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά την Tessa, αφότου συμβούλεψε έναν χρήστη να ζυγίζεται μια φορά την εβδομάδα και να μετρά τις θερμίδες, συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την διαταραχή. 

moneyreview.gr