Αυτή την αλλιώτικη χρονιά που φεύγει, αφήνοντας πίσω της θλίψη για τις χαμένες ζωές και τη χαμένη μας καθημερινότητα, αυτό που τελικά θα μείνει είναι ότι όλοι ανακαλύψαμε ή βρεθήκαμε πιο βαθιά στον ψηφιακό κόσμο.

Εναν κόσμο που μας βοήθησε να επικοινωνούμε, να μην αισθανόμαστε μόνοι, να ψωνίζουμε, να διασκεδάζουμε, να εργαζόμαστε, να περνάμε τις ατέλειωτες ώρες και μέρες της καραντίνας μαζί…

Κοντά στην πραγματική οικονομία, η οποία μεταφέρθηκε – κατά μία έννοια – προκειμένου να επιβιώσει στο Διαδίκτυο, όλοι ανακαλύψαμε ότι πίσω από την ψηφιακή κουρτίνα υπάρχει ένας γαλαξίας δραστηριότητας.

Μια οικονομία χωρίς σύνορα, μια οικονομία με νομίσματα που παράγει μια τεράστια υπολογιστική μηχανή μέσω αλγορίθμων, που όπως αποδείχθηκε και από την πανδημία προβλέπουν το μέλλον παρακολουθώντας κάθε στιγμή της ζωής μας.

Σε αυτόν τον κόσμο, που δεν είναι καινούργιος, σε αυτόν τον κόσμο που δεν υπάρχουν κυβερνήσεις, εποπτικές αρχές, περιορισμοί παρά μόνο επικοινωνία και συναλλαγές που γίνονται αποκλειστικά με τους πιο σκληρούς νόμους της αγοράς, εστιάζουν κάθε μέρα και πιο έντονα την προσοχή τους οι τραπεζικοί κολοσσοί επιστρατεύοντας τα «experts» των αγορών και της πληροφορικής.

Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει στην εικονική οικονομία αξίζει να δούμε ως «σκηνές από το μέλλον» την προσέγγιση της BNP Paribas. Τι μας λέει, λοιπόν…

«Μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018, πουλήθηκαν 34.356 αγροτεμάχια σε μια δημοπρασία ακινήτων σε μία πόλη σε αγοραστές από όλον τον κόσμο. Η δημοπρασία είχε μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πιο ασυνήθιστο ήταν το γεγονός ότι τα ακίνητα που πωλούσαν δεν υπήρχαν με καμία παραδοσιακή έννοια. Ηταν εικονικά. Αυτά τα οικόπεδα πωλούνταν σε μια ψηφιακή πόλη που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο μέσω ενός προγράμματος περιήγησης, που ενισχύεται από μια εξελιγμένη αγορά και ένα ιδιόκτητο κρυπτονόμισμα.

Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν περάσει από την αγορά από την έναρξη της δημοπρασίας.

 Αλλά δεν είναι μοναδικό φαινόμενο. Σε αυτόν τον κόσμο ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο παιχνίδι Entropia Universe πουλήθηκε έναντι $635.000.

Ενα ξωτικό που ονομάζεται Zeuzo πουλήθηκε στο World of Warcraft για $9.500.

Αλλού, ένας 17χρονος κέρδισε μόλις $500 για τον σχεδιασμό ενός όπλου που δεν μπορεί να πυροβολήσει κανέναν.

Ενας 16χρονος κέρδισε 3 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα για την εξάλειψη όλων σε ένα εικονικό νησί μπροστά σε εκατομμύρια ανθρώπους».

 Αυτή είναι η εικονική οικονομία.

Ενας συνδυασμός εξελιγμένων πλατφορμών, αμφιλεγόμενων αγορών και φιλόδοξων ατόμων που λειτουργούν σε εικονικά περιβάλλοντα. Ενας κόσμος πίσω από μια ψηφιακή κουρτίνα, αόρατος για τους περισσότερους από εμάς.

Είναι ένα μέρος που συχνάζουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άτομα μέσω τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, επιτραπέζιων υπολογιστών και ακουστικών. Είναι ένα περιβάλλον εγγενές στην τεχνογνωσία, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν, να δημιουργήσουν, να φανταστούν, να… εξαπατήσουν και να ευημερήσουν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο