Home / GREEN ECONOMY / Ευ. Μυτιληναίος: Την άνοιξη νέα έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο 

Ευ. Μυτιληναίος: Την άνοιξη νέα έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο 

Για πολύ οριακές ισορροπίες στην αγορά φυσικού αερίου έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της πρώτης «έξυπνης πόλης» στην Ελλάδα στα Ασπρα Σπίτια στη Βοιωτία. O ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου που ο καιρός σύμφωνα με τις προβλέψεις θα παραμείνει ήπιος, δεν θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις. Μετέφερε εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για ένα νέο μεγάλο «μπουμ» την άνοιξη, όταν τον Μάρτιο θα έχουν μειωθεί τα αποθέματα λόγω του χειμώνα και θα πρέπει να αρχίσει το γέμισμα των αποθηκών για τον επόμενο χειμώνα.
Σχολιάζοντας την πρόταση της Ε.Ε. για πλαφόν στα 275 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου επανέλαβε την άποψη που είχε εκφράσει προ διμήνου, ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μια «χρυσή τιμή» που θα είναι χαμηλή αλλά θα προσελκύει φορτία LNG στην Ευρώπη. Ειδικότερα για το ύψος του πλαφόν σχολίασε ότι τιμή 275 ευρώ/μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο σημαίνει 600 ευρώ/μεγαβατώρα στο ρεύμα. Από την άλλη, μια τιμή στα 100 ευρώ/μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο σημαίνει ότι μπορεί να μην ξαναδούμε φορτίο LNG στην Ευρώπη.

Με καυστικό τρόπο σχολίασε και την κυβερνητική απόφαση για φορολόγηση 100% των υπερεσόδων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν έχω ξαναδεί 100% φορολόγηση σε άλλη χώρα. Ακούγεται σαν δήμευση», είπε, ενώ έκανε λόγο και για διατίμηση κερδών. «Κάθε μήνα σου λένε να τιμολογήσεις δέκα ημέρες νωρίτερα, αλλά αν τολμήσεις ή αν τολμήσουν οι αγορές να σου φέρουν κέρδη θα τα χάσεις όλα. Αυτό είναι διατίμηση», είπε και συμπλήρωσε ότι συνολικά στη Mytilineos η φορολογία (κάθε είδους) κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
«Έξυπνη πόλη» στα Άσπρα Σπίτια
Η εταιρεία παρουσίασε χθες σε ανοιχτή εκδήλωση την πλατφόρμα Smart Cities που προέκυψε ως αποτέλεσμα των συνεργειών των τεσσάρων τομέων δραστηριοποίησής της και η οποία προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos για να ενισχύσει το προφίλ Energy Utility της νέας εποχής. «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνει πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνει πιο φιλικές, “πράσινες” και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην ομιλία του, ανοίγοντας την εκδήλωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, με το προνόμιο ενός δικού της οικισμού που κατοικείται από εργαζομένους της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» η Mytilineos δημιούργησε την πρώτη στην Ελλάδα «έξυπνη πόλη», διασφαλίζοντας στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών ενόψει και των διαγωνισμών που αναμένονται από τους δήμους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ.
Η Smart Cities της Mytilineos παρέχει σειρά εφαρμογών και προϊόντων και απευθύνεται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και σε μεγάλους οργανισμούς που μπορούν να ενσωματώσουν είτε ολόκληρη την πλατφόρμα είτε μέρος αυτής. Από τον Ιούλιο η πλατφόρμα έχει εγκατασταθεί σε 15 σπίτια του οικισμού παρέχοντας ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση ενέργειας και την έξυπνη διαχείριση υδάτων. Παράλληλα, κατά μήκος της παραλίας έχουν τοποθετηθεί έξυπνοι στύλοι, οι οποίοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τη Mytilineos και οι οποίοι είναι ενεργειακά αυτόνομοι και λειτουργούν με την «πράσινη» ενέργεια που οι ίδιοι παράγουν από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τις ανεμογεννήτριες που διαθέτουν.
Μέσω αυτών οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ελεύθερη σύνδεση Internet μέσω 5G Wi-Fi, στη μετεωρολογική πρόβλεψη με ακριβή καιρικά δεδομένα που λαμβάνονται από τους εγκατεστημένους μετεωρολογικούς σταθμούς στον οικισμό, σε πληροφορίες για την πόλη τους μέσω διαδραστικής οθόνης, φόρτισης των συσκευών τους, ακόμη και σε μουσική μέσω μέσω bluetooth σύνδεσης και streaming. Οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους πολίτες για δρώμενα της πόλης αλλά και για άμεση αποστολή μηνυμάτων σε πολίτες. Μέσω τέλος της Πλατφόρμας του Πολίτη οι κάτοικοι στα Ασπρα Σπίτια έχουν μαζί τους στο κινητό ή στο tablet ό,τι χρειάζονται για να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα την πόλη τους και να συμμετέχουν ενεργά και διαδραστικά σε αυτήν.
Μετασχηματισμό και νέα στελέχη φέρνει το 2023
Στο μεταξύ, σε νέο εταιρικό μετασχηματισμό, ο οποίος θα προετοιμάσει και το έδαφος για την «αλλαγή φρουράς» στη διοικητική και διευθυντική ομάδα της εταιρείας, αλλά και την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προχωράει η Mytilineos, έξι χρόνια μετά τη ριζική αναδιάρθρωση συγχωνεύσεως διά της απορρόφησης όλων των βασικών θυγατρικών, που οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα και πιο κερδοφόρα επιχειρηματικά σχήματα στην Ελλάδα και την κατάταξή του ανάμεσα στους κολοσσούς της παγκόσμιας βιομηχανίας.
Την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε νέα εταιρική αναδιάρθρωση γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ο κ. Μυτιληναίος στο περιθώριο της εκδήλωσης. Αν και ο ίδιος παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο, οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να μετασχηματίζεται στη βάση δύο πυλώνων που θα ταυτίζονται με τις βασικές δραστηριότητες και θα αποτυπώνουν άμεσα και ευδιάκριτα τη στρατηγική στόχευση «βιώσιμη ενέργεια και πράσινη “Αλουμίνιον”».
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview