Home / Προτεινόμενα / Ευρώπη: Στα 150 δισ.ευρώ οι νέες εκδόσεις χρέους τον Ιανουάριο – Το πιο δυναμικό ξεκίνημα έτους

Ευρώπη: Στα 150 δισ.ευρώ οι νέες εκδόσεις χρέους τον Ιανουάριο – Το πιο δυναμικό ξεκίνημα έτους

Η εκρηκτική έξοδος των επενδυτών στις αγορές ώθησε τις ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους έως σήμερα κοντά στα 150 δισ.ευρώ, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 
Περισσότεροι από 80 δανειολήπτες στην υψηλή επενδυτική διαβάθμιση βγήκαν στις αγορές τον Ιανουάριο προκειμένου να επωφεληθούν του φθηνότερου από πέρυσι το καλοκαίρι κόστους δανεισμού, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για το πιο δυναμικό ξεκίνημα έτους για τις κοινοπρακτικές εκδόσεις χρέους της Ευρώπης έως σήμερα, με βάση τα στοιχεία που παρακολουθεί το Bloomberg από το 2014. 

«Οι εκδότες σπεύδουν να αδράξουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές διαθέτουν ρευστό και είναι θετικά διακείμενοι να επενδύσουν στην πρωτογενή αγορά», αναφέρει ο Marco Baldini της Barclays Bank. 

 
 

Oι κυβερνήσεις της Ιταλίας και του Βελγίου και τράπεζες, από τη BNP Paribas έως τη Deutsche Bank, συγκαταλέγονται μεταξύ των 23 εκδοτών που εξέδωσαν ομόλογα σήμερα Τρίτη, καθώς η μείωση του κόστους δανεισμού τους παρακίνησε να αντλήσουν κεφάλαια. Ο αριθμός των εκδοτών δεν απέχει και πολύ από το υψηλότερο ημερήσιο ρεκόρ των 26 δανειοληπτών του Ιανουαρίου του 2020, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Bloomberg. 

«Οι εκδότες ομολόγων σπεύδουν σε νέες συμφωνίες προτού το 2023 αποδειχθεί χειρότερο, όπως συνέβη και με το 2022», αναφέρει o Λατζ Ροεχμάιερ της Capituluum Asset Management. 
Oι δείκτες εταιρικού πιστωτικού κινδύνου έχουν τελευταίως επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν πέρυσι τον Απρίλιο, προτού οι διεθνείς αγορές πληγούν από τις έντονες διακυμάνσεις που προκάλεσε η ιδιαίτερα επιθετική νομισματική πολιτική των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Με την εικόνα της οικονομίας να σταθεροποιείται και με τη Goldman Sachs να μην προβλέπει πλέον ύφεση για την Ευρωζώνη, το κύμα των ομολογιακών εκδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν. 

«Η ρευστότητα παραμένει ισχυρή και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι εν μέσω της συνεχιζόμενης μείωσης των τιμών ενέργειας και της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού», αναφέρει ο Ατάλ Σόντι της Credit Agricole.
Στα 150 δισ.δολάρια οι διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις 
Nα σημειωθεί ότι μόνο τις τέσσερις πρώτες ημέρες του 2023, οι δανειολήπτες ανά τον κόσμο εξέδωσαν νέο χρέος αξίας άνω των 150 δισ.δολαρίων. Σε αυτές τις τέσσερις ημέρες, οι εκδόσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ όπου εκδόθηκε το μεγαλύτερο πράσινο ομόλογο όλων των εποχών αξίας 5,8 δισ.δολαρίων, έως τη Credit Suisse που εξέδωσε χρέος ύψους 4,3 δισ.δολαρίων σε δολάριο και στερλίνα και το Μεξικό όπου εκδόθηκαν δολαριακά ομόλογα αξίας 4 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. 
Ωστόσο, η αναλύτρια της Barclays Capital, Μέγκαν Γκράπερ, εξηγεί ότι η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί ανά πάση στιγμή: υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας, που η όρεξη των επενδυτών μπορεί να κοπεί από ένα και μόνο γεγονός ή από στατιστικά στοιχεία ή από τη νομισματική πολιτική ή απλά και μόνο από δηλώσεις αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών. 
Οι εκδόσεις στις ΗΠΑ το πρώτο επταήμερο
Στις ΗΠΑ, τις πρώτες επτά ημέρες του έτους, εταιρείες από Credit Suisse έως Ford, έσπευσαν να εκδώσουν δολαριακό χρέος ύψους 63,7 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, πολύ υψηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο των 36,6 δισ.δολαρίων τις τελευταίες πέντε εβδομάδες του 2022.  
Στις αγορές σύντομα και η Ελλάδα
Από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων θα σπεύσει να ωφεληθεί και η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τη JP Morgan, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέου 10ετούς τίτλου αναφοράς τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η έκδοση αυτή θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund θα διευρυνθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 210 μονάδων βάσης, στις 225 μονάδες βάσης το Μάρτιο και στις 235 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, πριν να υποχωρήσει στα 200 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και στις 185 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2023.
Ο ΟΔΔΗΧ πάντως έχει ανακοινώσει ότι οι νέες προσφορές χρέους για φέτος θα είναι συγκρατημένες, υπολογίζονται γύρω στα 7 δισ.ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και οι περισσότερες λήξεις των τίτλων είναι σε κοντινό ορίζοντα. 
 
moneyreview.gr 
 
Διαβάστε επίσης:
Societe Generale: Βλέπει αναβάθμιση-έκπληξη στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου
JP Morgan: Αργεί ακόμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Έρχεται νέο 10ετές ομόλογο
Scope στο MR: Η επενδυτική βαθμίδα περνά μέσα από τις εκλογές – Οι ημερομηνίες, οι ανησυχίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview