Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Διπλάσιες οι τιμές των τροφίμων: Οι Τούρκοι «φορτώνουν» τις πιστωτικές κάρτες για τα βασικά

Διπλάσιες οι τιμές των τροφίμων: Οι Τούρκοι «φορτώνουν» τις πιστωτικές κάρτες για τα βασικά

Τις πιστωτικές τους κάρτες «φορτώνουν» πλέον οι Τούρκοι για να αγοράσουν ακόμα και τα βασικά, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 100% τον τελευταίο χρόνο.
Οι αγορές τροφίμων μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν τον Αύγουστο πάνω από 137% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνας, ενώ οι δαπάνες σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα αυξήθηκαν κατά 116%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Interbank Card Center, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καταναλωτικού καλαθιού, ξεπέρασε το 99% τον Οκτώβριο.
Συνολικά, οι καταναλωτές έχουν συσσωρεύσει χρέη 364 δισ. λιρών (περίπου 20 δισ. δολαρίων) σε πιστωτικές κάρτες, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, δείχνουν τα στοιχεία από την εποπτική αρχή του τραπεζικού τομέα.

Η εκτίναξη του κόστους σε όλα τα είδη, από τα τρόφιμα έως τη βενζίνη, αναγκάζει πολλούς Τούρκους να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να βγάλουν τον μήνα. Η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα εντείνει ακόμα περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς η λίρα υποχωρεί έπειτα από τρεις γύρους μειώσεων επιτοκίων.
Για τους Τούρκους, οι πιστωτικές κάρτες γίνονται ένα «δεκανίκι» για τη στήριξη των καταναλωτικών δαπανών απέναντι στην μεγάλη ακρίβεια, αλλά και μία εναλλακτική στον δανεισμό από τις τράπεζες, που γίνεται σε υπερβολικά επιτόκια.

«Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξάνονται ταχύτατα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως ο υψηλός πληθωρισμός για τους καταναλωτές, η αυξημένη προτίμηση για τις δόσεις και το ότι οι πελάτες επιλέγουν να πληρώνουν μόνο την ελάχιστη καταβολή, με άλλα λόγια, δανείζονται από τις τράπεζες με πολύ ευνοϊκό συνολικό ετησιοποιημένο κόστος 20%», λέει στο Bloomberg ο Cagdas Dogan, αναλυτής της Tera Yatirim.
Μαζί με τις μειώσεις επιτοκίων κατά 350 μονάδες βάσης που έχει κάνει από τον Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα έθεσε επίσης μέγιστα όρια για το πόσο μπορούν να χρεώσουν οι τράπεζες για τις αγορές με πιστωτικές κάρτες. Επίσης, όριο μπήκε στους τόκους υπερημερίας των πιστωτικών καρτών.
Ξεπέρασε το 85% ο πληθωρισμός
Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε πάνω από το 85%  και επιταχύνθηκε για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 85,5% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,54%, επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν.
Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 99,1% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης 93,1% τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν 117,2% ετησίως. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, ήταν 70,5%, από 68,1% τον Σεπτέμβριο.
Ο πληθωρισμός είναι επί του παρόντος 17 φορές υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη, την πιο πυκνοκατοικημένη και εύπορη πόλη της Τουρκίας, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 109% τον περασμένο μήνα.
Οι αρχές αποδίδουν τον πληθωρισμό στο υψηλό κόστος των βασικών εμπορευμάτων, που εν μέρει προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, σίγουρα επιδεινώνεται από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, ο οποίος κόντρα σε ό,τι εφαρμόζεται παγκοσμίως, δεν δέχεται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ρίξουν τον πληθωρισμό.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: 
Τουρκία: Ξεπέρασε το 85% ο πληθωρισμός
Τουρκία: Κατά 430% γιγαντώθηκε το εμπορικό έλλειμμα
Τουρκία: Σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview