Home / Ειδήσεις / Δημοσκόπηση RASS: Με 11,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση RASS: Με 11,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην πανελλαδική έρευνα της RASS, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ανέρχεται σε 11,8 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 28,6% στις προτιμήσεις των πολιτών και τον ΣΥΡΙΖΑ το 16,8%.

Η έρευνα διεξήχθη σε 1.504 εκλογείς στο διάστημα 31/1 έως 3/2 και κατέγραψε περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ.

Αρνητικοί για τον Τραμπ
Στο γενικό πολιτικό κλίμα, χαμηλές προσδοκίες φαίνεται να διατηρούν οι Έλληνες για τον «φιλελληνισμό» του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πιστεύουν ότι η πολιτική που θα ασκήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα (50,3%).

Διχασμένοι για την προοπτική σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης

Μικρό προβάδισμα έναντι του «ναι» (47,6%) έχει η απάντηση για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης υπό το βάρος της παρούσης συγκυρίας:

Οι ευθύνες για την κατάσταση της χώρας
Παρά την εδραιωμένη πλέον εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα ανήκει στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ (56,6%), η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα για άλλη μία φορά καταγράφεται έντονη και αποτυπώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και σε επιμέρους ερωτήσεις που αφορούν στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση.

Υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη
Το αίτημα στήριξης της κυβέρνησης από τη ΝΔ στην παρούσα φάση υποστηρίζουν ενθέρμως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι γυναίκες, οι ηλικίες 18-34 και 45-54 χρόνων, καθώς και οι μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
«Μένουμε Ευρώπη», αφού το 71,4% των πολιτών στηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μόνο το 22,4% θα ήθελε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Πρόωρες εκλογές, όχι δημοψήφισμα
Αντιστρόφως, διαμορφώνεται μια σαφέστατη πλειοψηφία (50,8%) που υποστηρίζει ότι η ΝΔ πρέπει να συνδράμει την κυβέρνηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τάσσεται το 47,6% του εκλογικού σώματος, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προτείνει το 25,7%, ενώ να υποκύψει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών και να νομοθετήσει νέα μέτρα επιθυμεί το 12,3% των πολιτών.

Δεν θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση
Η αίσθηση που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση είναι πως, όπως και άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις, δεν θα κατορθώσει να εξαντλήσει την τετραετία (73,6%).

Η Κεντροαριστερά εκφράζεται καλύτερα από τη ΔΗΣΥ
Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά οδηγεί τους πολίτες στην εκτίμηση ότι σήμερα ο χώρος της Κεντροαριστεράς εκφράζεται καλύτερα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (34,2%) παρά από τον ΣΥΡΙΖΑ (26,1%).
Στις τάξεις της Κεντροαριστεράς, όμως, η εικόνα αλλάζει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται καλύτερος εκφραστής της Κεντροαριστεράς (33,9%) από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (31,1%).

Η προσχώρηση Παπανδρέου δεν θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ΔΗΣΥ
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην παρούσα φάση, επωφελείται σαφώς από την περιρρέουσα κοινωνική ψυχολογία, αν και η προσχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην ανάκαμψή της (81,7%).

Το Ποτάμι να συνεργαστεί με τη ΝΔ
Το Ποτάμι ως μικρό κόμμα δεν μπορεί να απασχολεί το σύνολο του εκλογικού σώματος και ως εκ τούτου οι αποκρίσεις των πολιτών μπορεί να εκφράζουν και αδιαφορία. Όσον αφορά στο πολιτικό του μέλλον, οι ερωτηθέντες προτιμούν να προχωρήσει αυτόνομα (25,9%) και αν δεν το κάνει, θα ήταν προτιμότερο να συνεργαστεί με τη ΝΔ (20,9%) αντί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (15,1%). Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών τού προτείνει αυθόρμητα να εγκαταλείψει την πολιτική (27,1%).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αποτιμώντας τη διετή θητεία του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, 4 στους 10 Έλληνες (40,1%) αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της. Ποσοστό σαφώς μεγεθυμένο, αν αναλογιστεί κανείς την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την προσπάθεια του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν περισσότερο οι γυναίκες και οι ψηφοφόροι που κινούνται στην Κεντροαριστερά, την Αριστερά και την άκρα Αριστερά.
Η υστέρηση σε «πρωθυπουργικότητα» του Αλέξη Τσίπρα επηρεάζει δραματικά την πολιτική ανταγωνιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος από τον κ. Τσίπρα για την πρωθυπουργία (40,3% – 20,5%).
Ως προς την παράσταση νίκης, η ΝΔ διατηρεί την υπέρ αυτής διαφορά της τάξεως των 64,9 μονάδων.

Στην εν λόγω δημοσκόπηση η Βουλή που προκύπτει είναι εξακομματική και τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου είναι τα ακόλουθα:

  • ΝΔ 28,6%
  • ΣΥΡΙΖΑ 16,8%
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,1%
  • Χρυσή Αυγή 7,8%
  • ΚΚΕ 7,3%
  • Ενωση Κεντρώων 3%

Εκτός Βουλής μένουν: 

  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,8%
  • Ποτάμι 2,2%
  • Πλεύση Ελευθερίας 1,8%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%.

Ακυρη ή λευκή ψήφος 17,4%

Ικανοποίηση εκφράζει η ΝΔ για αποτελέσματα της δημοσκόπησης    

Την ικανοποίησή της εκφράζει η ΝΔ για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Rass όπου προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 11,8%

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως «τα στοιχεία της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ότι η επιχείρηση λάσπης στην οποία επιδίδονται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φερέφωνά του, δεν ακουμπά τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της», αλλά αντίθετα «αποδεικνύεται μπούμερανγκ για τους λασπολόγους και υβριστές».

Η ΝΔ επισημαίνει πως στα μάτια της κοινωνίας, πιο δίκαιες λύσεις μπορεί να φέρει ο κ. Μητσοτάκης και όχι ο κ. Τσίπρας τον οποίο χαρακτηρίζει πρωθυπουργό σε αποδρομή. «Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη ο εν δυνάμει πρωθυπουργός. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερέχει στην καταλληλότητα πρωθυπουργού, έναντι του κ. Τσίπρα με διπλάσιο ποσοστό», τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας πως η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Συμφωνία Αλήθειας ενώνει τους Έλληνες, σε ένα κοινό οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η χώρα στην κρίσιμη περίοδο που διανύει έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη και αποτελεσματική κυβέρνηση, που θα δουλέψει υπεύθυνα και μεθοδικά για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, προκειμένου να βγει από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. «Τα δεδομένα αυτά γεμίζουν με ευθύνες τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της. Οφείλουμε να αποδεικνύουμε ότι υπερβαίνουμε τις αδυναμίες του χθες και χωρίς καμιά έπαρση, αλαζονεία ή ρεβανσισμό, αγωνιζόμαστε για να συμβάλουμε ώστε ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση, που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να γίνει πράξη το ταχύτερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Πηγή: Δημοσκόπηση RASS: Με 11,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/317546/dimoskopisi-rass-me-118-monades-mprosta-i-nd-apo-ton-syriza#ixzz4Y1UNmgUG

About Andreas Chondros

Avatar