«Κατά τη διάρκεια της Covid, εμείς είμαστε εκείνοι που κάνουμε όλη τη δουλειά»: Μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα παραμονής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, χθες Παρασκευή διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γαλλία και ζήτησαν και πάλι τη νομιμοποίησή τους, τονίζοντας ότι έχουν καταπονηθεί από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Σε δεκάδες πόλεις

Μετά τις πορείες του Μαΐου, του Ιουνίου και του Οκτωβρίου που είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες ανθρώπους, αυτή η τέταρτη ημέρα κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε σε περίπου πενήντα πόλεις, όπως το Μπορντό, τη Μασσαλία και το Στρασβούργο.

Στο Παρίσι, περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα, κυρίως από την Αφρική, διαδήλωσαν ειρηνικά, περικυκλωμένοι από πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα βρίσκονται σε κίνδυνο», «Η εθνική προσπάθεια είμαστε εμείς», έγραφαν ορισμένα από τα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι κρατούσαν δαυλούς αναμμένους στη μνήμη των μεταναστών που πέθαναν στην εξορία.


Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Παρίσι (φωτογραφία france24.news)

«Είμαστε εδώ για όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της Covid, εμείς είμαστε εκείνοι που κάνουμε όλη τη δουλειά, καθαρίζουμε τα νοσοκομεία, ενώ εκείνοι που εργάζονται με μειωμένο ωράριο βρίσκονται στη ζεστασιά του σπιτιού τους. Η κυβέρνηση μας έχει ξεχάσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σίμπι Αχαμπάμα, μέλος της κολεκτίβας παράτυπων μεταναστών του Μοντρέιγ.

«Μας εκμεταλλεύονται»

«Δεδομένου ότι δεν έχουμε χαρτιά, τα αφεντικά μας εκμεταλλεύονται και όταν θέλουν δεν μας πληρώνουν», ανέφερε άλλος Μαλινέζος, ο Λασανά, 50 ετών, ο οποίος ζει χωρίς νόμιμα έγγραφα στη Γαλλία για 19 χρόνια και εργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο «μια εβδομάδα εδώ, μια μέρα εκεί, μερικές φορές μόνο για 40 ευρώ».

«Είμαστε στη χώρα για πολύ καιρό, αλλά η ζωή μας είναι μπλοκαρισμένη», λέει.

Για τη Φερνάντα Μαρισελί, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αλληλεγγύης με όλους τους μετανάστες (Φαστί), «το αίσθημα της αδικίας είναι τέτοιο για αυτούς τους ανθρώπους, που εργάζονται σε βασικά επαγγέλματα, ότι αυτή η άρνηση δικαιωμάτων είναι αφόρητη».

Η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στους νομάρχες στα μέσα Σεπτεμβρίου για να διευκολύνουν τη γαλλική πολιτογράφηση αλλοδαπών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μεταξύ 300.000 και 600.000

Στις αρχές Νοεμβρίου, το επιτελείο της υπουργού Ιθαγένειας, Μαρλέν Σιάπα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρώτη σειρά 334 πολιτογραφήσεων.

Σταγόνα στον ωκεανό, επέκριναν αμέσως ενώσεις που πιστεύουν ότι οι πολιτογραφήσεις, που προορίζονται εξ ορισμού για τους αλλοδαπούς σε νομική κατάσταση, είναι μόλις ελάχιστο μέρος της εξίσωσης.

Ο αριθμός των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα στη Γαλλία εκτιμάται μεταξύ 300.000 και 600.000.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο