Home / Πολιτική / Βουλή – Μητσοτάκης: Κρίσιμος κόμβος στον ενεργειακό χάρτη η Ελλάδα

Βουλή – Μητσοτάκης: Κρίσιμος κόμβος στον ενεργειακό χάρτη η Ελλάδα

Με την φράση του Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουέην, ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις την πατρίδα σου συνεχώς και την κυβέρνησή του όταν το αξίζει, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή, στο πλαίσιο της σημερινής ψήφισης της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ από την Ολομέλεια.

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα. Συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζει την θέση της χώρας μας. Το κείμενο που καλούμαστε να κυρώσουμε σήμερα τυπικά συνιστά μια από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής συμπόρευσης με τις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά όμως αποτυπώνει την νέα πραγματικότητα. Πρώτον, η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην περιχή της ΝΑ Μεσογείου, αναγνωρίζοντας σε αυτή την περιοχή γεωστρατηγικό και ενεργειακό ενδιαφέρον. Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλύοντας τα ωφέλη που απορρέουν από την συμφωνία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές πρωτόκολλο, αλλά για μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα ενάντια σε όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ουσιαστικά, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος και σύμμαχος.

Είπε ακόμη ότι είναι μία συμφωνία που έρχεται σε συνέχεια των συζητήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και είναι σημαντική, γιατί περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση ότι η παρουσία των ΗΠΑ θα έχει ορίζοντα.

«Όσοι δεν συμμερίζονται αυτή την ανάλυση, ή δεν άκουσαν τον υπουργό Εξωτερικών ή έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τους τρεις σημαντικούς λόγους, «για τους οποίους θεωρώ ότι αυτό το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα» που έρχεται – όπως σημείωσε – σε συνέχεια συζητήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Αναβαθμίζει την Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων. Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.

Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αλλάξαμε την διεθνή εικόνα της χώρας»

«Η σημερινή συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ήταν μια χίμαιρα, αν δεν είχε προηγηθεί μια τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν τη διεθνή εικόνα του τόπου» τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ελληνική φωνή ακούγεται παντού. Εμείς προστατεύσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, περιορίσαμε μεταναστευτικές ροές, εισφέραμε στην κορυφαία κατάκτηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Αύξησε τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια, υιοθέτησε θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, η Ελλάδα γίνεται ενεργειακή γέφυρα, δυναμώνει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και έχει υπογράψει μία εταιρική συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία.

Το κάναμε δίπλα στο ΝΑΤΟ οικοδομώντας την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας χωρίς ποτέ να χάσουμε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό στο εσωτερικό πεδίο».

Για την ενεργειακή κρίση

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «κατορθώσαμε παρά την πρόσφατη εισαγόμενη κρίση να μείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:

«Αυτή η κυβέρνηση κ. Τσίπρα μείωσε τον ΕΝΦΙΑ. Είναι και αυτή μια σημαντική στήριξη στο εισόδημα των Ελλήνων που αναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα έγιναν ενώ οι επενδύσεις αυξάνονταν και η ανεργία μειωνόταν. Η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση για την ακρίβεια αλλά δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Ναι, αυτή η κυβέρνηση, αύξησε κατά 50 ευρώ τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους. Και απέναντι στη μέχρι τώρα αδράνεια των Βρυξέλλων απαντήσαμε με ένα γενναίο εθνικό πρόγραμμα στήριξης.

Είπαμε με θάρρος ότι οι στηρίξεις δεν κάλυψαν μεσαίες και μεγαλύτερες καταναλώσεις και ερχόμαστε να επιστρέψουμε το 60% των πρόσθετων ποσών που κατέβαλαν αυτά τα νοικοκυριά στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Με ποσά από 20 έως 600 ευρώ. Νέο πλαίσιο από τον Ιούλιο που επιβάλλει έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Καμία εθνική προσπάθεια δεν είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως στη λαίλαπα πολέμου και παγκόσμιου ενεργειακού σεισμού. Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί για να κρατήσει τις τιμές τους ρεύματος εκεί που ήταν το 2020 λέει ψέματα».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι τα βήματα του σήμερα «δεν πρόκειται να υπονομεύσουν την πορεία του αύριο».

Οφείλουμε, όπως είπε, να κρατάμε εφεδρείες, και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η κυβέρνηση που θα φορολογήσει με 90% υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «διόρθωσε μία κατάσταση προβληματική στις Ένοπλες Δυνάμεις», μία δεκαετία αδράνειας και προχώρησε σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτική μας δυνατότητα.

«Αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στα μαχητικά Rafale, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο. Αυτή η κυβέρνηση αποκτά τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, αυτή η κυβέρνηση συνοδεύει την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία με την απόκτηση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση είπε: Εσείς τι κάνατε; Ένα μονάχα πρόγραμμα, το πρόγραμμα Pay, για τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας 500 εκατ. ευρώ για να αναπαλαιώσετε αεροπλάνα 50 ετών. Είναι ένα πρόγραμμα βαθιά προβληματικό, κανένα αεροσκάφος δεν πετάει ακόμα, είπε και πρόσθεσε: «Αυτά να θυμόμαστε και να συγκρινομαστε. Για να λογοδοτήσει κάποια στιγμή και ο συγκυβερνήτης ο κ. Καμμένος για τις επιλογές του». 

«Είμαστε με την συμμαχία της Δύσης»

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, το οποίο συνέχεια αναδιαμορφώνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για κράτη με αστάθμητους γείτονες».

«Πείτε μου μία φορά που η Ελλάδα μεγαλούργησε χωρίς να έχει οικοδομήσει τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας με νόημα, πως «η λεγόμενη ουδετερότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνη μοναχικότητα. Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση με καταστάσεις που δημιουργούν άλλοι.

Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ούτε δηλώνουμε αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο. Είμαστε με τη συμμαχία τη Δύσης, ερχόμαστε από το Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία».

«Έτσι ερμηνεύεται και η ξεκάθαρη στάση μας υπέρ της Ουκρανίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Με τα δικά της σύνορα παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Στην εξωτερική μας πολιτική οι θέσεις αρχής συμβαδίζουν με τα εθνικά μας συμφέροντα. Η παρουσία μας στις συμμαχίες θα είναι δυναμική.

Είμαστε δεδομένοι φίλοι ώστε να έχουμε αν χρειαστεί και δεδομένη στήριξη. Ταυτόχρονα αναζητούμε προωθητικούς συσχετισμούς και στο εσωτερικών των σχηματισμών των οποίων είμαστε μέλη».

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ανοιχτοί σε θετικές μου προσεγγίσεις, αλλά απόλυτα κλειστοί σε εθνικές υποχωρήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι είναι μία ελληνική πόλη «υπερπολύτιμη για το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα πολύτιμη για ολόκληρη τη Βαλκανική αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, καθώς μέσω αυτής θα μπορούν οι χώρες της Βαλκανικής να εφοδιάζονται με φυσικό αέριο μειώνοντας γρήγορα την εξάρτησή τους από τη Ρωσία».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Φοβάμαι ότι και πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση, λέει και πάλι ‘όχι’ σε μία εξέλιξη που αναβαθμίζει τη χώρα και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις μας. Λυπάμαι γιατί λέτε πάλι ‘όχι’, όπως είπατε ‘όχι’ στην ενίσχυση της αεροπορίας μας με τα Rafale, ‘όχι’ στις αμυντικές δαπάνες, τις οποίες καταψηφίζετε, όπως αρνηθήκατε τις μεγάλες διακρατικές συμφωνίες που προωθούν την Ειρήνη και τη σταθερότητα»  είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Μην προσθέσετε κ. Τσίπρα στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα με εθνικές συνέπειες».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε: Κάνω μία ύστατη προσπάθεια να αλλάξετε τις θέσεις σας. Η εξωτερική πολιτική του τόπου δεν χωράει διαίρεση. Ο πατριωτισμός της ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και πάνω από όλα απαιτεί εθνική αυτοπεποίθηση και αυτές είναι που θα δοκιμαστούν σε λίγο στην ψηφοφορία που θα έχουμε. Σας καλώ λοιπόν να κυρώσουμε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε αυτήν την ωριμότητα. Και αυτήν την αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος σήμερα.

Δευτερολογία του πρωθυπουργού

Σκληρή επίθεση από τον κ.Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για υποκρισία και ασυνέπεια. «Με τον τρόπο που φέρεστε, είναι ξένη γλώσσα για σας ο πατριωτισμός» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία.

Είπε ότι η συμφωνία του 1990 ανανεωνόταν κάθε χρόνο. Γιατί δεν διαπραγματευτήκατε αυτή την συμφωνία όταν ήσασταν κυβέρνησης, είπε και συμπλήρωσε: Όταν πήγατε στις ΗΠΑ, κάνοντας κωλοτούμπα, υπηρετήσατε το εθνικά ορθό και αποκαταστήσατε μια καλή επικοινωνία με τις ΗΠΑ. Ναι, η σχέση με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικός πυλώνας.»

«Τότε υπήρχε κατανόηση ότι τα τρια μεγάλα κόμματα μπορούν να συμφωνήσουν, αλλά τώρα πάλι το γυρίσατε» είπε.

Αναφερόμενος στα τουρκικά F-16 είπε από ό,τι φαίνεται έχει υπάρξει αίτημα σε επίπεδο Στέιτ Ντιπάρτμεν για αναβάθμιση σε επίπεδο επικοινωνίας των F-16. «Ξέρετε πολύ καλά ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν χαράσσεται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από κάποιους που θεωρούν κρίσιμη τη σχέση με την Τουρκία. Όμως, γνωρίζετε ότι οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση αναβάθμισης οπλικών συστημάτων είναι στο κογκρεσο. Μέχρι στιγμής το κογκρέσο έχει αρνηθεί την πώληση νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία».

Για τα F-35

Και συνέχισε: «Το 2017, η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F-35. Τότε που πήγατε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν είχατε κάνει ούτε μία αναφορά για τα F-35. Πόση υποκρισία πια κ. Τσίπρα; Ούτε κουβέντα το 2017 για τα F35 που ήταν να δοθούν στην Τουρκία. Ούτε μια αναφορά. Ευτυχώς για μας, κατέληξε η τουρκία να μην τα πάρει γιατί πήρε τους S-400. Εσείς τι ακριβώς κάνατε πριν από τέσσερα χρόνια, για να αποτρέψετε να πάρει η Τουρκία ένα πραγματικό υπερόπλο, που θα άλλαζε τους συσχετισμούς. Τι είναι αυτό που σας αναγκάζει σήμερα να το ξαναγυρίσετε;».

Τριτολογία Μητσοτάκη

«Αυτή η συμφωνία ισχύει για πέντε χρόνια. Αλλά εάν εσείς θέλετε να την καταγγείλετε, θα έλθετε δύο χρόνια πριν και θα την καταγγείλετε» είπε, απαντώντας στην δευτερολογία Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πως λοιπόν αυτή είναι μία επ’ αόριστον συμφωνία, κ. Τσίπρα; Δεν ξέρετε ελληνικά;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε: «Αυτό ψηφίζουμε κ. Τσίπρα και τίποτε άλλο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στο παρελθόν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι συγγραφέας αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο, που είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου εργασίας στο Πανεπιστήμιο για τις διαπραγματεύσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των βάσεων.

Εάν ήταν δηλαδή επιζήμια αυτή η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική του πολιτική που το 1981 βγήκε με το σύνθημα έξω οι βάσεις του θανάτου και υπογράφοντας το 1983 μια συμφωνία που κρατούσε τις βάσεις, τις οποίες κατά τα άλλα έδιωχνε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αν τελικά αυτή η στρατηγική ήταν ωφέλιμη για τα ελληνικά συμφέροντα. Και κατέληξα ότι δεν ήταν ωφέλιμη γατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983 τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά η οποία του επέτρεπε να έρθει εδώ στη Βουλή και να ισχυριστεί ότι οι βάσεις φεύγουν, ενώ έμεναν. Και δεν ασχολήθηκε καθόλου να διεκδικήσει άλλα οφέλη, γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πώς θα ξεμπλέξει από το αδιέξοδο, στο οποίο ο ίδιος είχε περιέλθει με όλα αυτά τα ασυνάρτητα που έλεγε πριν από τις εκλογές του 1981. Επειδή καταλαβαίνω  ότι τελευταία διαβάζετε, θα σας στείλω ένα αντίγραφο του βιβλίο μου». 

Πηγή: skai.gr

Τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, υποδέχτηκε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Βουλή – Δένδιας για τουρκικά F-16: Δεν πρόκειται για νέα αεροσκάφη, αλλά για αναβάθμιση
Θεοδωρικάκος σε ΣΚΑΪ 100,3: Τέλος το μπάχαλο στα Πανεπιστήμια – Η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα γίνει

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr