Home / Ειδήσεις / Βαρθολομαίος: Όσο κρατάμε στην πορεία και στη ζωή μας τον Χριστό και την ελληνική παιδεία, τότε είμαστε ευλογημένοι και μακάριοι

Βαρθολομαίος: Όσο κρατάμε στην πορεία και στη ζωή μας τον Χριστό και την ελληνική παιδεία, τότε είμαστε ευλογημένοι και μακάριοι

«Όσο κρατάμε στην πορεία και στη ζωή μας τον Χριστό και την ελληνική παιδεία, τότε είμαστε ευλογημένοι και μακάριοι. Με τα δύο αυτά φτερά το γένος μας πετά διαρκώς προς τα άνω, προς τον τελικό προορισμό του που δεν είναι άλλος από τη βασιλεία του Θεού», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την άφιξή του νωρίτερα σήμερα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκαν -στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Μεταμορφώσεως- εκπρόσωποι της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας και πλήθος πιστών.

“Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερη συμβολή οδών, ώστε να υποδεχτείτε την ημών μετριότητα, τον Πατριάρχη σας. Κομνηνοί και Μεταμόρφωσης του Κυρίου, γένος και εκκλησία μαζί, προσφυγική περιοχή, προσφυγική στις εσχατιές της Οικουμένης και η ευλογημένη Ρωμιοσύνη μας. Προσφυγική και προσφεύγουσα στη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πέρασε η σκέψη μου της ιστορίας τις οδούς, τότε που έφτασαν οι πατέρες σας και οι πατέρες όλων μας, τυφλωμένοι από το δάκρυ και από τον πόνο, από την στέρηση της θέας της πατρίδας, με μόνη συντροφιά τον Χριστό μας. Διέτρεξε η σκέψη μου όλη την ιστορία της περιοχής, από τότε που στη θάλασσα πιο κάτω, ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων, των ξεριζωμένων, των πονεμένων παιδιών, της καθ’ ημάς Ανατολής. Ποτάμια και ο τίμιος ιδρώτας τους, ώστε να οικοδομήσουμε από την αρχή πάνω στα θεμέλια της Ρωμιοσύνης, δηλαδή στην ορθόδοξη πίστη και στον ελληνικό πολιτισμό” πρόσθεσε.

Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, επισήμανε ότι είναι ευλογία για όλους η παρουσία του Βαρθολομαίου στην Καλαμαριά και η υποδοχή του στο συγκεκριμένο σημείο, “που συνδυάζει την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς και το δημαρχείο, ένα σημείο που αναδεικνύει την άριστη σχέση που υπάρχει μεταξύ εκκλησίας και τοπικής αρχής. Πάντα με στόχο και σκοπό το κοινό καλό».

“Η επίσκεψή σας στην προσφυγομάνα Καλαμαριά μάς γεμίζει χαρά, καθώς η σεπτή σας παρουσία θα αφήσει θρησκευτικό και πνευματικό αποτύπωμα στην πόλη μας. Μια πόλη που γνωρίζει την πρόοδο και εξελίσσεται με ρυθμούς σύγχρονης ανάπτυξης, διατηρώντας όμως πάντα την παράδοση και την πολιτιστική της κληρονομιά, μια βαριά κληρονομιά προσφυγιάς και πόνου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε πεζός στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης, όπου αυτή τη στιγμή τελείται επίσημη δοξολογία.

Προηγήθηκαν τα αποκαλυπτήρια εικονογραφίας αφιερωμένης στην επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Καλαμαριά. Στην εικονογραφία, διαστάσεων περίπου τεσσάρων επί τρεισήμισι μέτρων, εικονίζεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και πλήθος αγίων, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος να κρατούν εικόνα της Παναγίας. Την εικονογραφία φιλοτέχνησε το Εργαστήριο Αγιογραφίας των αδερφών Χριστοδούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρήτη: Στο νοσοκομείο δύο αδελφάκια 3 και 6 ετών – Διαβιούσαν σε ακατάλληλο περιβάλλον
Τζόκερ: Αυτοί είναι οι «χρυσοί» αριθμοί των 2.400.000 ευρώ
Επεισόδιο σε λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη: Απείλησαν με μαχαίρι ελεγκτές γιατί δεν είχαν εισιτήρια

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr