Home / Ειδήσεις / Α. Τσίπρας: Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατίας και αλληλεγγύης

Α. Τσίπρας: Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατίας και αλληλεγγύης

Η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο και παράλληλα τόνισε ότι είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη η βούληση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προέχει να σφυρηλατήσουμε την εθνική μας ενότητα κα ομοψυχία να διαμορφώσουμε ένα υγιές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύση στα προβλήματα, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Όπως είπε ο κ Τσίπρας, πρέπει να σταματήσει ο στραγγαλισμός της οικονομίας και ταυτόχρονα να διαμηνύσουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, λογικές και ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση και ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από συμβιβασμούς όχι μέσα από διαιρέσεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την οποία αποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισήμανε ότι θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να ακούσει τις δικές τους προτάσεις.

«Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και ομοψυχία, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα “μέσα ή έξω από το Ευρώ” πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης». «Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας».

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ευρώπη μετά το συντριπτικό 61% του ΟΧΙ

Σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γεννέσθαι μετά το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αύριο θα συγκληθεί το Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η σύνοδος κορυφής, όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα συγκληθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη. «Θα συζητήσουμε την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για μια συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, που είναι το Eurogroup.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα έχει αύριο το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο μήνυμά του ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος». Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως την κατάσταση». «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και την μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε μάλιστα ότι «αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους» και τόνισε ότι η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη αναδιάταξης του χρέους.

«Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν δίκαιες λύσεις, βιώσιμες, αρκεί να τις επιδιώκουν και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ γενναία επιλογή» την ψήφο υπέρ του «όχι», που τόνισε ότι έγινε κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι η εντολή που έχει λάβει δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή για βιώσιμη λύση, την οποία διαβεβαιώσει ότι θα υπηρετήσει «χωρίς χρονοτριβή».

«Ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε, από τώρα και στο εξής είμαστε ένα. Χρέος μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

πηγή απε μπε

About m bonsu