Επιτυχία σημείωσαν οι γυναίκες της Αργεντινής κερδίζοντας το δικαίωμα τους στις αμβλώσεις.

Μετά από έναν μακρύ δρόμο αγώνων, οι γυναίκες της Αργεντινής έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.

Συγκεκριμένα, η Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την νομιμοποίηση των αμβλώσεων έως την 14η εβδομάδα της κύησης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο πέρασε, όπως γράφουν οι New York Times με 131 ψήφους υπέρ και 117 ψήφισαν κατά, ύστερα από μια μαραθώνια συζήτηση 20 ωρών.

Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί τομή στο γυναικείο ζήτημα και το δικαίωμα στην οικειοθελή και ασφαλή έκτρωση, τόσο για την Αργεντινή όσο και για όλη τη Λατινική Αμερική και μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Τσουνάμι χαράς

H ανακοίνωση της απόφασης πυροδότησε απίστευτες σκηνές χαράς έξω από το κοινοβούλιο, όπου χιλιάδες ακτιβίστριες και ακτιβιστές παρακολουθούσαν με αγωνία την μαραθώνια συζήτηση, η οποία μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε ζωντανό χρόνο.

Ένας τοπικός ιστότοπος ειδήσεων, η Infobae, το ονόμασε «τσουνάμι χαράς».

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές φορούσαν πράσινες μάσκες, χρώμα το οποίο έχει αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα στην καμπάνια υπέρ του δικαιώματος των αμβλώσεων και των γενικότερα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Αργεντινή.

Η Λατινική Αμερική έχει ορισμένους από τους πιο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις στον κόσμο, με μόνο τρεις χώρες – την Κούβα, την Ουρουγουάη και τη Γουιάνα – να επιτρέπουν ορισμένες αμβλώσεις ενώ πολλές, συμπεριλαμβανομένων του Ελ Σαλβαδόρ, της Νικαράγουας και της Ονδούρας, να τις απαγορεύουν εντελώς.

Εκατομμύρια παράνομες και συχνά επικίνδυνες διαδικασίες διεξάγονται στη Λατινική Αμερική κάθε χρόνο.

Το φεμινιστικό κίνημα της Αργεντινής έχει περάσει δεκαετίες πιέζοντας για αλλαγή, σε μια προσπάθεια αποποινικοποίησης της άμβλωσης.

Αλλά το «πράσινο κύμα» για το δικαίωμα των αμβλώσεων ενισχύθηκε τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο αργεντίνος πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες εξελέγη και δεσμεύτηκε να τοποθετήσει την LGBTQ κοινότητα και τα δικαιώματα των γυναικών στο επίκεντρο της διοίκησής του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο