Το τελικό «σήμα» των ειδικών για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου αναμένει η κυβέρνηση.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών – ειδικά όσο αφορά στον χαμηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων – έχουν γεννήσει προσδοκίες για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Προτεραιότητα για το Μεγάρου Μαξίμου, όπως έχουν τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης, είναι το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων μέσα στον Γενάρη – πιθανότατα στις 8 – καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μαθητές δεν μπορούν να συνεχίσουν για πολύ ακόμη καιρό την τηλεκπαίδευση και έχουν ανάγκη τη δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων.

Ο ένας μετά τον άλλο  οι ειδικοί σημειώνουν ότι με βάση τα  επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, θεωρείται ασφαλές να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες αμέσως μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Τόσο οι ειδικοί, όσοι και στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, φαίνεται πως προκρίνουν την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων και όχι μόνο για τα δημοτικά σχολεία.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών πάντως, βασίζονται στα τωρινά στοιχεία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι ίδιοι που σημειώνουν πως αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι ασφαλές το «ξεκλείδωμα» των σχολικών μονάδων, έχουν προειδοποιήσει πως τις επόμενες ημέρες πιθανότατα να υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας της εορταστικής περιόδου, όπου αυξήθηκαν οι συναντήσεις διαφορετικών οικογενειών στα γιορτινά τραπέζια.

«Πράσινο φως» από ειδικούς

Η οριστική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να έχει φανεί πιο ξεκάθαρα  εάν συνεχίζεται το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας ή το γιορτινό τραπέζι θα αφήσει άμεσα το αποτύπωμά του στο ιικό φορτίο.

«Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων. Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε, η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων φαίνεται πως κινούνται σιγά σιγά και άλλοι λοιμωξιολόγοι.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, στη συνεδρίαση της επιτροπής , θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, ενώ θα εξεταστεί και αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Ιανουαρίου.

Η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της η οποία εμβολιάστηκε χθες, εκτίμησε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Τι λέει το υπ. Παιδείας

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση την οριστική εισήγηση των ειδικών.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως επανήλθε σήμερα στο ζήτημα των σχολείων, σημειώνοντας για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμά τους προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την επιτροπή των ειδικών.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε σημειώσει πως είναι πιθανό το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 8 Γενάρη, και μάλιστα για όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σταθμίζει όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημέρων προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με το νέο έτος.

Εκτός από το ιικό φορτίο ανά περιοχή και τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν το ποσοστό της θετικότητας στη χώρα ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκεται η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, καθώς η αποσυμπίεση συνεχίζεται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοιχείο καθώς μία ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου εξαιτίας της εορταστικής περιόδου – που δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανέναν – θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν κάποιοι ειδικοί, όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που έλεγαν πως είναι ακόμη πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Γενάρη.

Ωστόσο, φαίνεται πως αυτές οι «φωνές» έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνεχίζεται ο χαμηλός ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο