Home / Ειδήσεις / «Ψάχνουν» ισοδύναμα και περικοπές 400 εκατ. από το Άμυνας

«Ψάχνουν» ισοδύναμα και περικοπές 400 εκατ. από το Άμυνας

Συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ

Τις εξοικονομήσεις από δαπάνες που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να περικοπούν, ζητούν τώρα οι δανειστές – «Δεχόμαστε απειλές» λέει το Άμυνας και υπόσχεται εξοικονόμηση από ενοίκια 150-200 εκατ. ευρώ

Αγώνα δρόμου μέχρι να επιστρέψουν οι θεσμοί στα μέσα Νοεμβρίου δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην δώσει δικαίωμα στους δανειστές για καθυστερήσεις στη β΄αξιολόγηση και, συνακόλουθα, στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ελάφρυνση του χρέους.

To Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 7η Νοεμβρίου, θα πρέπει να πιστοποιήσει την εικόνα προόδου που προβάλλει η κυβέρνηση, αλλά νωρίτερα, ως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί αναλυτικά ο επικεφαλής του Euro-working Group, κύριος Τόμας Βίζερ, για το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι εξ’ αποστάσεως διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών.

Εκτός από τα εργασιακά
και ζητήματα όπως ο συνδικαλιστικός νόμος, για τα οποία ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αναλάβει να αποστείλει στους θεσμούς «κείμενο θέσεων» της κυβέρνησης, οι δανειστές ζητούν να τους σταλούν και στοιχεία για δαπάνες που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα περικοπούν, χωρίς να το έχει πράξει ακόμα.

Χθες οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό κύριο Δημήτρη Βίτσα, προκειμένου να εξειδικευτεί, κωδικό προς κωδικό, από πού θα εξοικονομηθούν τα 400 εκατ. ευρώ που προβλέπει για φέτος το Μνημόνιο, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μιλώντας για το θέμα αυτό πάντως, σε συνέντευξή του εχθές στην ΕΡΤ, ο κύριος Βίτσας επικαλέστηκε και λόγους εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αντικρούσει τις πιέσεις των δανειστών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουμε από τη μια πλευρά το ΝΑΤΟ που ζητάει συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες και από την άλλη τη συμφωνία και τους δανειστές να λένε «κόφτε». Εμείς επιμένουμε στα εξής: Πρώτον, έχουμε απειλή. Δεύτερον, ένας προϋπολογισμός όπως και ένας ισολογισμός, στο τέλος, έχουν πέρα από δαπάνες και τον τομέα των εσόδων. Τρίτον, η ανεκμετάλλευτη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να αξιοποιηθεί. Αν αξιοποιηθεί το 20% της περιουσίας που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, με απόδοση 5% ως ενοίκιο το χρόνο,  συγκεντρώνεται ετησίως ένα ποσόν ύψους 150-200 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε σε μία συζήτηση για αυτό. Δεν μπορεί να ζητάμε και άλλες μειώσεις από τα στελέχη που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, που αφορά σε 700.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών πάνω από 30%».

Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Άμυνας κύριος Πάνος Καμμένος είχε εξαγγείλει πως θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης για να μην ισχύσει το «πάγωμα» στα μισθολόγια των ενστόλων. Η διορία όμως για να αποσταλούν στους θεσμούς οι προτάσεις αυτές έχει παρέλθει εδώ και ένα μήνα.

Ο «πονοκέφαλος» όμως για το οικονομικό επιτελείο δεν τελειώνει εκεί. Παράλληλα αναζητούνται και άλλα μέτρα για να καλύψουν τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που λείπουν για να δεχθούν οι θεσμοί πως καλύπτεται χρηματοδοτικά το πρόγραμμα χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Με το πρόγραμμα αυτό θα καλυφθούν μεν και οι συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ, αλλά ταυτόχρονα θα περικοπούν ή θα αντικατασταθούν άλλα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν ως σήμερα πολλές χιλιάδες δικαιούχοι. Ποια θα διακοπούν και ποια θα διασωθούν, θα κριθεί στις συσκέψεις που θα επακολουθήσουν τις ερχόμενες εβδομάδες ή μέρες.

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis
x

Check Also

Η Κομισιόν προτείνει να αυξηθεί η χρηματοδοτική στήριξη των προσφύγων σε Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία κατά 585 εκ.Ευρώ

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να συμπληρώσει τη χρηματοδοτική στήριξη για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής ως απάντηση στην κρίση της Συρίας κατά 585 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Από το ποσό που προτείνεται σήμερα, 100 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την Ιορδανία και τον Λίβανο, που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό προσφύγων στον κόσμο, ενώ 485 εκατομμύρια ευρώ θα στηρίξουν πρόσφυγες στην Τουρκία το 2020 και θα συνεχίσουν τα δύο εμβληματικά ανθρωπιστικά προγράμματα της ΕΕ.