Home / Διεθνή / Δημοψήφισμα: 47.000.000 Ιταλοί κρίνουν το μέλλον του Ρέντσι και… της Ευρώπης

Δημοψήφισμα: 47.000.000 Ιταλοί κρίνουν το μέλλον του Ρέντσι και… της Ευρώπης

Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) τα exit polls

Αν δεν περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, που έχει εισηγηθεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός απειλεί με παραίτηση – Ένα τέτοιο σενάριο είναι ικανό να «πυροδοτήσει» αλυσιδωτές αντιδράσεις στη γειτινική χώρα, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν εκτός ευρώ ή ακόμα και εκτός της ΕΕ!

Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα από τις 07:00 μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα (από τις 08:00 ως τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος) για το συνταγματικό δημοψήφισμα. Σχεδόν 47.000.000 πολίτες σε 8.000 δήμους της γειτονικής χώρας καλούνται να εκφράσουν την ετυμηγορία τους επί των αλλαγών που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση Ρέντσι.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω και αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η Βουλή και η Γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η Γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από 100 γερουσιαστές, εκ των οποίων οι 74 θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel).

Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν σήμερα οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας.

Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Είναι σαφές, βέβαια, ότι, πέρα από την καθαυτή μεταρρύθμιση και τα ζητήματα που τίθενται, το δημοψήφισμα έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάρος, καθώς σε περίπτωση νίκης του «όχι», ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ενδέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμα.

Το κύριο λάθος του, το οποίο αναγνώρισε και ο ίδιος, είναι πως επέλεξε να προσωποποιήσει την αναμέτρηση. Αλλά, όπως έχει τονίσει -ακόμη και τις τελευταίες μέρες- «δεν είναι άνθρωπος που επιπλέει σε όλες τις συνθήκες» και «άλλοι είναι πολύ ικανότεροι να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τις τακτικές αυτές».

Το χρονοδιάγραμμα των αποτελεσμάτων και οι πόλεις-«κλειδιά»

Σύμφωνα με το newmoney.gr:

20.00 μ.μ. (τοπική ώρα)

Θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα, γεγονός που θα δείξει κατά πόσο υπήρξε μεγάλη προσέλευση στις νότιες περιοχές της χώρας και στη Σικελία, όπου τα μη συστημικά κόμματα είναι ισχυρά. Υψηλή προσέλευση σε αυτές τις περιοχές θα αποτελέσει «άσχημη είδηση» για τον κ. Ρέντσι. Υψηλή συμμετοχή ψηφοφόρων στην κεντρική και βορειοδυτική Ιταλία -όπου βρίσκονται τα προπύργια του κ. Ρέντσι- ίσως να μην είναι αρκετή ώστε να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ένα οριακό, τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Ρέντσι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η συμμετοχή να ξεπεράσει το 60%.

23.00 μ.μ. (τοπική ώρα)

Θα ανακοινωθούν exit polls από τουλάχιστον τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς ( RAI, LA7, Mediaset). Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις τα exit polls στην Ιταλία έχουν διαψευσθεί. Στις γενικές εκλογές τόσο του 2006 όσο και του 2013 υπερεκτίμησαν τη δύναμη της κεντροαριστεράς τουλάχιστον κατά πέντε μονάδες και το 2008 δεν «μέτρησαν» σωστά τη δύναμη του κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με διαφορά επτά μονάδων. Το 2014, στις ευρωεκλογές, το κόμμα του κ. Ρέντσι κέρδισε τουλάχιστον 10 παραπάνω μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό που είχαν προβλέψει τα exit polls.

23.30 – 23.45 μ.μ. (τοπική ώρα)

Πιθανώς να δημοσιοποιηθούν, μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, οι πρώτες εκτιμήσεις. Οι ψήφοι θα καταμετρούνται συνεχώς και τα στοιχεία θα ανανεώνονται στην ιστοσελίδα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Θα υπάρχουν στοιχεία τόσο σε πανεθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

24.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα, κυρίως από τις αστικές περιοχές. Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το «Ναι» και το «Όχι» έρχονταν ισόπαλα στις βορειοδυτικές περιοχές (Μιλάνο, Τορίνο) και στην κεντρική Ιταλία (Μπολόνια), ενώ το «Όχι» προηγούνταν στον Νότο (Νάπολη) και τη Σικελία. Πιθανώς το Μιλάνο να είναι η περιοχή που θα δείξει την κατεύθυνση. Αποτελεί προπύργιο του Μπερλουσκόνι, τα τελευταία χρόνια «γύρισε» σε κεντροαριστερή διακυβέρνηση και εξέλεξε δήμαρχο τον οποίο είχε στηρίξει ο Ρέντσι, στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Εάν το «Όχι» επικρατήσει στο Μιλάνο, αυτό θα αποτελεί προαναγγελία της συνολικής ήττας του Μ. Ρέντσι.

24.00 π.μ. – 01.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Νέες εκτιμήσεις μπορούν να υποδείξουν τον νικητή, πριν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα.

Πριν τις 03.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων για όσους ζουν στην Ιταλία. Δεν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων για τα 4 εκατ. Ιταλούς που ζουν στο εξωτερικό και μπορούσαν να ψηφίσουν έως την 1η Δεκεμβρίου. Οι Ιταλοί του εξωτερικού συνήθως στηρίζουν τους κεντροαριστερούς υποψήφιους. Σημειώνεται ότι η άποψή τους δεν έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις. Μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα εάν όλα «παιχθούν» στο νήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου.

07.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Βάσει της συνήθειας του να χρησιμοποιεί τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για όλα όσα έχει να πει, πιθανώς ο Ματέο Ρέντσι να ανακοινώσει, μέσω του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, την απόφασή του να παραιτηθεί, εάν χάσει στο δημοψήφισμα.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis