Home / Διεθνή / Σε βαρύ κλίμα το Eurogroup στη σκιά του δημοψηφίσματος

Σε βαρύ κλίμα το Eurogroup στη σκιά του δημοψηφίσματος

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες στη σκιά του αιφνιδιασμού που προκάλεσε σε θεσμούς και εταίρους η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και με φόντο τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος την Τρίτη -επί του οποίου αναμένεται να ζητήσει προσωρινή παράταση ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα.

Κατά πληροφορίες στο «τραπέζι» του Eurogroup βρίσκεται η ρευστότητα των τραπεζών, το Plan B για την επόμενη ημέρα και πώς θα εμποδιστεί η διάχυση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, πρακτικά τι θα κάνουν η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά την 1η Ιουλίου.

Στην αίθουσα της συνεδρίασης βρίσκεται μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μετά το τέλος του Eurogroup θα έχει από κοινού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από τον οποίο θα ζητήσουν τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

EWG: «Όχι στην παράταση, αποσύρεται η πρόταση των θεσμών»
Λαγκάρντ: Θέλουμε την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας
Μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο οποίος προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα, λέγοντας ότι με την κίνηση αυτή έκλεισε την πόρτα σε περαιτέρω συζήτηση.

«Η Ελλάδα τερμάτισε μονόπλευρα τις διαπραγματεύσεις» ήταν η σκληρή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του για την έναρξη των εργασιών του Eurogroup.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά τοι plan b να γίνει plan A» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. «Η απόφαση για το δημοψήφισμα προφανώς έκανε πιο δύσκολη την κατάσταση» επισήμανε.

«Οδεύουμε προς αχαρτογράφητα νερά» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν, αναφέροντας ότι εξεπλάγη από την ανακοόινωση για το δημοψήφισμα και δεν γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. «Υπήρχαν σημάδια σύγκλισης μεταξύ της πρότασης των θεσμών και της ελληνικής πλευράς και θα συνεχίσω την προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές» προσέθεσε.

«Το Σχέδιο Β έχει γίνει Σχέδιο Α» δήλωσε από πλευράς του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στούμπ, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, σχεδόν συναίνεση, μέσα στο Eurogroup που αποκλείει την παράταση.

Ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και πως ως ευρωπαϊστής, αισθάνεται λύπη για τον ελληνικό λαό.

Σεβόμαστε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα, ωστόσο έχει εκλεγεί για να παίρνει αποφάσεις και αυτό θα έπρεπε να κάνει, είπε προσερχόμενος ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πήτερ Καζιμίρ. Ο ίδιος επισήμανε πως αν η Ελλάδα απορρίψει την πρόταση που είναι στο τραπέζι, το πρόγραμμα έχει τελειώσει.

Με τη σειρά του ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών Έντουαρντ Σκιλούνα δήλωσε πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια νομιμοποιημένη κίνηση για κάθε κυβέρνηση, ωστόσο η απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε μια ατυχή στιγμή, καθώς μένουν λίγες μέρες για τη λήξη της παράτασης.

Όπως σημείωσε «θα έπρεπε να την είχε λάβει νωρίτερα, γιατί σήμερα ο σκοπός της συνάντησης ήταν να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να ζητήσουμε την έγκρισή της αύριο από τα Κοινοβούλια».

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500008188#ref=latestarticles

About basilis progressive