Home / Γενικές ειδήσεις / Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

O Μάθιου Μακόναχυ στο «Gold” έχει να πολεμήσει με τα γκαγκστερικά «Δολοφονικά Αμαξίδια» και άλλα μικρότερου βεληνεκούς φιλμ όπως το τρομακτικό Ring αλλά και το πολιτικό δράμα «Η Κλούβα» που εικονογραφεί με αρκετή αληθοφάνεια την Αραβική Άνοιξη.

Κυκλοφορεί και το θρίλερ «Επιχείρηση Ανθρωποειδές» που μας μεταφέρει στην αντιστασιακή Πράγα του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Gold,    Δράμα, ΗΠΑ /2016

Σκηνοθεσία: Στίβεν Γκάχαν

Παίζουν: Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Μάθιου Μακόναχι, Τόμπι Κέμπελ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Ρέιτσελ Τέιλορ, Κόρι Στολ, Μπιλ Καμπ, Μάικλ Λάντις, Μπρους Γκρίνγουντ, Στέισι Κιτς, Άνταμ Λεφέβρ, Τίμοθι Σίμονς

Τι Συμβαίνει:

Το να γίνεις πλούσιος όσο πιο γρήγορα γίνεται είναι ο πυρήνας του αμερικανικού οικονομικού ονείρου. Είναι απίστευτα εύκολο για τους αμερικανούς “επενδυτές” της Γουωλ Στρητ να στοιχηματίσουν πάνω σε μια φήμη για προλάβουν τα μεγάλα κέρδη. Όπως είναι απίστευτα εύκολο να εξαπατηθούν και να χάσουν τα πάντα. Πρόκειται για έναν καζινόβιο καπιταλιστικό σύστημα που υπάρχει, μόνο και μόνο γιατί κυκλοφορεί πολύ χρήμα για χάσιμο ή για κέρδισμα. Έτσι δεν είναι απίθανο να κυκλοφορεί κάποιος στην Αμερική σαν τον Σώρα (καλή ώρα) με κάποια φανταστικά δισεκατομμύρια στη τσέπη και οι πάντες να τον πιστεύουν. Αυτή την αφέλεια του οικονομικού συστήματος μπορεί κανείς να δει από πρώτο χέρι σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα παραγωγή όπου πρωταγωνιστεί ο πάντα υπέροχος Μάθιου Μακόναχυ.

Εδώ ο Μακόναχυ υποδύεται τον Κένι Γουελς, ένα γνήσιο Αμερικανό επιχειρηματία που πιστεύει στο όνειρο. Ο πανούργος Κένυ πιστεύει επίσης πολύ στον εαυτό του και στο ένστικτο του. Και πιστεύει τόσο πολύ που αποφασίζει να πάει να το βρει στην Ινδονησία γιατι εκεί νομίζει οτι θα βρει χρυσάφι και θα γίνει πλούσιος με τη μία. Εκεί θα συναντήσει έναν άλλο ρομαντικό γεωλόγο, τον Μικαελ Ακόστα (Έντγκαρ Ραμίρεζ) ο οποίος υποτίθεται γνωρίζει μια περιοχή όπου υπάρχει τεράστια φλέβα χρυσού. Ο Κένυ με τα χίλια ζόρια και μαζεύοντας χρήματα από συγγενείς και φίλους θα χρηματοδοτήσει τις έρευνες του Ακόστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μετά θα έρθει η ώρα της Γουωλ Στρητ. Επενδυτές παντός είδους θα μυριστούν τα τεράστια κέρδη από την εξόρυξη χρυσού και θα θελήσουν να πάρουν μέρος από την πίτα των δισεκατομμυρίων που έρχονται. Έτσι ο Κένυ θα βρεθεί στην κορυφή του κόσμου. Μέχρι που τα πράγματα θα στραβώσουν κάπως και θα κινδυνέψει να πάθει καταστροφή.

Πρόκειται για μια ιστορία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα γεμάτη κλισέ σκαμπανεβάσματα, που όμως δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία στον Μακόναχυ να δείξει το τεράστιο ταλέντο του προς μεγάλη δική μας ικανοποίηση. Ένα χολυγουντιανής κοπής δράμα που ξεκινάει από τον Μακόναχυ και κατάληγει σ’ αυτόν.

Δολοφονικά Αμαξίδια,    Δράμα, Ουγγαρία /  2017

Tiszta szívvel / Kills on Wheels

Σκηνοθεσία: Ατίλα Τιλ

Παίζουν: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι, Άνταμ Φέκετε, Δρ. Ντούσαν Βιτάνοβιτς, Λίδια Ντάνις, Μόνικα Μπαλσάι, Τζούντιτ Στάλτερ.

Τι Συμβαίνει:

Απολαυστική, σχιζοφρενική περιπέτεια από την Ουγγαρία που δείχνει πως ο Ουγγρικός κινηματογράφος έχει πολλές έξυπνες επιλογές πέρα από τους τεράστιους Ταρ και Μ.Γιαντσό. Ο σκηνοθέτης Ατίλα Τιλ με περισσή ευρηματικότητα και τσαχπινιά διηγείται μια διασκεδαστική γκαγκστερική ιστορία με την απλότητα και την ελαφρότητα ενός ανεκδότου σχολικού διαλείμματος που σκορπίζει με μιας ευθυμία και χαρά. Εδώ κάθε άλλο εκτός από χαρά καθώς η ιστορία διαδραματίζεται στο κλειστό και ζοφερό σύμπαν ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, με ηθοποιούς αληθινούς ανάπηρους απ΄ότι φαίνεται! Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί τον σκηνοθέτη που βρίσκει τρόπους να ξεφύγει από την μιζέρια της εικόνας και να μας δώσει χαρακτήρες που είναι θετικοί, ζωντανοί και συμπαθητικοί. Αληθινό κατόρθωμα!

Τρεις νεαροί ανάπηροι σε αμαξίδια με συνεχή διάθεση σαρκασμού, μέσα στην απελπισία του ότι θεωρούνται άχρηστοι και περιθωριακοί, κι ενώ αναζητούν ένα πόρο χρημάτων για επιβίωση, σχηματίζουν μια συμμορία και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μαφιόζικες υποθέσεις.

Ο μύθος του κινητικά ανήμπορου γίνεται σμπαράλια καθώς οι τρεις τους, με αρχηγό τον πρώην πυροσβέστη Ζολί (Σάβολτς Τούροτσι) κάνουν τα απίθανα και γίνονται ο φόβος και ο τρόμος σε αρκετές συμμορίες ναρκωτικών. Η απόρριψη και η ζωή στο αμαξίδιο γίνεται όπλο στα χέρια τους καθώς την χρησιμοποιούν σαν δυσάρεστη έκπληξη σε κάθε εχθρό που θα μπει στο στόχαστρό τους.  Πραγματικοί εξολοθρευτές!

Βέβαια πίσω απ’ όλ  αυτά κρύβεται μια τραγική ιστορία που δεν θα πρέπει να αποκαλυφθεί στον μελλοντικό θεατή της ταινίας, αφού συνιστά την τελική σεναριακή ανατροπή και δικαιολογεί το πρωτότυπο concept με τα κόμιξ ιντερμέδια.

Μια αληθινά διασκεδαστική κωμωδία δράσης, όπου ο Ούγγρος σκηνοθέτης Ατίλα Τιλ με το “βλέμμα” του χαμηλά, επιχειρεί μια συγκινητική εξερεύνηση στις ζωές των πρωταγωνιστών που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας και αγωνίζονται για πράγματα που οι μη ανάπηροι θεωρούν δεδομένα.

Η ταινία κατέκτησε το Χρυσό Αλέξανδρο και το βραβείο ερμηνείας για τους τρεις πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016.

Άμεση Αποβίβαση, Κωμωδία, Γαλλία /2016

Débarquement Immédiat!

Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σαβερόν

Παίζουν: Αρί Αμπιτάν, Μεντί Σαντούν, Συριλ Λεκόμτ, Σλιμάν Νταζί.

Τι Συμβαίνει:

Γαλλική ελαφριά κωμωδία με αφελή  αστεία ταβέρνας και τρεχαλητά που κυλάει γρήγορα με συνεχείς περιπετειώδεις ανατροπές και φαρσικές καταστάσεις, που προσπαθούν να φέρουν το γέλιο μέχρι το στόμα με κάθε τρόπο. Ο Φιλίπ ντε Σαβερόν παίρνει τους ίδιους ηθοποιούς του επιτυχημένου “Θεέ μου τι σου κάναμε” αλλά δεν παίρνει μαζί του την επιτυχία!

Ο Χοσέ Φερνάντεζ (Αρί Αμπιτάν) είναι νεαρός αστυνόμος που συνοδεύει λαθρομετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Ονειρεύεται να γίνει αληθινός αστυνομικός με αντιτρομοκρατική δράση. Πριν όμως πάρει την πολυπόθητη προαγωγή του έχει μία τελευταία έκδοση κρατούμενου να πραγματοποιήσει. Όμως, ο κρατούμενός του, Ακίμ, (Μεντί Σαντούν) δεν είναι αυτός που είναι και δεν θέλει να πάει πίσω στο Αφγανιστάν αφού στη πραγματικότητα είναι από την Αλγερία. Αυτό που ξεκινά σαν ένα ήρεμο ταξίδι ρουτίνας καταλήγει σε μπελά, αφού το αεροπλάνο τους προσγειώνεται στη Μάλτα και ο Ακίμ διαφεύγει, αναγκάζοντας τον Χοσέ να ξεκινήσει το πιο τρελό ανθρωποκυνηγητό με αναπάντεχες και εκρηκτικές επιπλοκές! Το σενάριο στην προσπάθεια του να κρατηθεί στην ευτράπελη πλευρά του πράγματος επιστρατεύει προσποιητά αστεία, φαρσικές παρεξηγήσεις, και εξωτικά τρεχαλητά με απλοϊκούς χαρακτήρες τα οποία “ξεπετιούνται” σκηνοθετικά με αυθεντική “ωχ αδερφέ” διάθεση. Ο σκηνοθέτης του  επιτυχημένου “Θεε μου τι σου κάναμε” υποθέτει πως αν όλα πάνε γρήγορα και οι ηθοποιοί  του λαχανιάζουν συνεχώς, θα κρυφτεί η γύμνια της φολκλόρ υπόθεσης και όλα θα πάνε καλά με το προβλέψιμο σενάριο.  Και το κακό είναι πώς δεν έχει και άδικο.

Worrior’s Gate, Περιπέτεια Φαντασίας, Γαλλία / 2016

Σκηνοθεσία: Ματάϊας Χάουν

Παίζουν: Μαρκ Τσάο, Νι Νι, Ντέιβ Μπαουτίστα, Σιένα Γκιλόρι, Ουράια Σέλτον.

Τι Συμβαίνει:

Φαντασμαγορική νεανική περιπέτεια, γεμάτη διασκεδαστική δράση, ηρωισμούς ρομάντζο και πολεμικές τέχνες που στρέφει το βλέμμα της, πιο πολύ στις hip hop  ηλικίες.

Ο Τζακ αγαπάει τα βιντεοπαιχνίδια. Τον βοηθούν να ξεφεύγει από μια αποπνικτική πραγματικότητα. Στο σχολείο πέφτει συχνά θύμα εκφοβισμού, ενώ στο σπίτι, η αγχώδης μητέρα του προσπαθεί να τα βγάλει πέρα όπως μπορεί. Έτσι, λοιπόν, ο Τζακ έχει δημιουργήσει έναν εικονικό χαρακτήρα, τον ατρόμητο Μαύρο Ιππότη.

Μια μέρα, ο κύριος Τσανγκ, ο έμπορος αντικών, τον οποίο βοηθάει ο Τζακ κάθε μέρα μετά το σχολείο, του προσφέρει ένα μυστηριώδες κινέζικο σεντούκι. Ο Τζακ δεν γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο σεντούκι είναι μια μαγική πύλη, η επονομαζόμενη «Πύλη του Πολεμιστή», που οδηγεί στον υπέροχο κόσμο της αρχαίας Κίνας.

Μια νύχτα, ο πολεμιστής Τζάο (Μάρκ Τσάο) εμφανίζεται ξαφνικά μέσα στο δωμάτιό του Τζακ, και τον εμπιστεύεται για να φυλάει την πριγκίπισσα Σουλίν (Νι Νι). Στην αρχή, ο Τζακ αντιστέκεται. Στη συνέχεια, όμως, ο νεαρός γοητεύεται από την πριγκίπισσα, και όταν η τελευταία πέφτει θύμα απαγωγής και μεταφέρεται πίσω στην αρχαία Κίνα εκείνος σπεύδει να τη σώσει.

Στην Κίνα, ο Τζακ μαζί με έναν μάγο ονόματι Γου (Φράνσις Ν. Τζ.), ξεκινάνε ένα απίστευτο ταξίδι ενηλικίωσης, γεμάτο κακούς και εμπόδια. Ο Τζακ θα μάθει πώς να ξεπερνάει τους φόβους του, ενώ παράλληλα θα γίνει ένας ατρόμητος πολεμιστής.

Rings: Σήμα Κινδύνου 3, Tρόμου, ΗΠΑ / 2016

Rings

Σκηνοθεσία: Φ. Χαβιέ Γκουτιέρεζ

Παίζουν: Ματίλντα Άννα Ίνγκριντ Λουτζ, Άλεξ Ρόου, Μπόνι Μόργκαν, Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο, Τζόνι Γκαλέκι, Μπόνι Μόργκαν, Εμέ Τιγκάρντεν, Λάουρα Γουίγκινς, Ζακ Ρόεριγκ, Άλεξ Ρο, Σούρελι Αλβέλο

Τι Συμβαίνει:

To τρίτο κεφάλαιο, του δημοφιλούς francise τρόμου RING: ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ έρχεται στη μεγάλη οθόνη για να μάθουμε τελικά την ιστορία της Σαμάρα, του ανατριχιαστικού κοριτσιού που ήταν παγιδευμένο σε μια κασέτα και σκόρπιζε το θάνατο μόλις τη δεις.

Ο Χαβιέ Γκουτιέρεζ μοιάζει λίγο μπερδεμένος ανάμεσα στις γιαπωνέζικες ρίζες της ταινίας και των δυτικών κλισέ τρόμου, πλασάροντας  ρηχές και πολυφορεμένες φόρμουλες τρόμου που ακόμα και ο πιο αδαής θεατής ξέρει να περιμένει. Καθώς φαίνεται όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα αφού το γενικό concept μπορεί και φέρνει ακόμα χρήματα.

Μια νεαρή κοπέλα, η Τζούλια, ανησυχεί για το αγόρι της, τον Χολτ, που έχει φύγει για σπουδές σε άλλη πολιτεία, καθώς, ξαφνικά, χάνει κάθε επαφή μαζί του. Όταν μαθαίνει πως το αγόρι της ερευνά μια σκοτεινή υποκουλτούρα αναφορικά με μια μυστηριώδη βιντεοκασέτα που λέγεται πως σκοτώνει, επτά ημέρες μετά, όποιον την παρακολουθεί, η Τζούλια θυσιάζεται για να σώσει το αγόρι της, βλέπει η ίδια το βίντεο κι ανακαλύπτει κάτι τρομακτικό: υπάρχει “μια ταινία μέσα στην ταινία” που δεν την έχει δει ποτέ κανείς. Με το χρόνο να είναι εχθρός, η Τζούλια ξεκινά έναν αγώνα δρόμου να τερματίσει την κατάρα και να σπάσει το φαύλο κύκλο του αίματος.

Για τους φανατικούς της σειράς αλλά μάλλον όχι για τους φανατικούς του αληθινού κι έντιμου τρόμου…

Η Κλούβα, Πολιτικό Δράμα, Αίγυπτος / 2016

Eshtebak / Clash)

Σκηνοθεσία: Μοχάμεντ Ντιάμπ

Παίζουν: Νέλι Καρίμ, Χάνι Αντέλ, Ταρίκ Αμπντέλ Αζίζ, Μαχμούντ Φάρες, Ελ Σαμπάι Μοχάμεντ, Αχμέντ Αμπντελαχαμίντ Χέφνι

Τι Συμβαίνει:

Ενδιαφέρουσα ταινία για την Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο, που δίνει μια ανάγλυφη εικόνα για το κλίμα που επικράτησε στη χώρα κατά την πτώση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία στο 2013.

Η ταινία κινείται πάνω σε μια απλή αλληγορία και στηρίζεται σε μια θεατρική ιδέα, η οποία όμως εμποδίζει την ανάπτυξη της κινηματογραφικότητας του πονήματος. Έχουμε είκοσι περίπου ανθρώπους κλεισμένους σε μια κλούβα που προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του να επιβιώσει σε μια ταργμένη νύχτα. Στα πλην της ταινίας η αδέξια αλλά και κουραστική κίνηση της κάμερα που κινείται ακατάπαυστα μέσα σε ένα κλειστό χώρο, χωρίς ουσία, πέρα δώθε και πάνω κάτω, προσπαθώντας να μας μεταδώσει την ασάφεια και τη ρευστότητα των γεγονότων καθώς τα πάντα συμβαίνουν στο πίσω μέρος μια αστυνομικής κλούβας μέσα στην οποία κρατούνται Αιγύπτιοι διαδηλωτές με εντελώς διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η κλούβα διασχίζει τις βίαιες διαδηλώσεις υπονοώντας την άναρχη πορεία της Αιγύπτου, σ’ εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Το πόνημα διανθίζεται από χαριτωμένα (λέμε) επεισόδια γυμνασιακού επιπέδου όπως τη στιγμή που προκύπτει ένα πρόβλημα στο πού θα μπορέσει να ανακουφιστεί ένας από τους κρατούμενους και οι αστυνομικοί του προσφέρουν ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι που του το κλέβει κάποιος άλλος συγκρατούμενος του.  Άλλες φορές τα δραματικά επεισόδια έχουν να κάνουν με τις πολιτικές διαφορές των κρατουμένων που παραμένουν σε καφενειακή τροχιά στην αντιμετώπισή τους και δεν λύνονται ποτέ.

Η ταινία λέγεται οτι έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις σε διάφορα φεστιβάλ. Η σκληρή πραγματικότητα όμως μάλλον τους διαψεύδει καθώς από το φιλί δεν βγαίνει πρίγκηπας, αλλά βάτραχος.

Επιχείρηση Ανθρωποειδές    Θρίλερ, Γαλλία / 2016

Anthropoid

Σκηνοθεσία: Σον Έλις

Παίζουν: Τζέιμι Ντόρμαν, Κίλιαν Μέρφι, Τόμπι Τζόουνς, Άννα Γκεισλέροβα.

Τι Συμβαίνει:

Τη στιγμή που η κινηματογραφική Γη πολεμάει εξωγήινους και ιπτάμενους Κινέζους Σαολίν οι περιπέτειες της Ναζιστικής Κατοχής μοιάζουν σαν να πουλάει κανείς μαλί της γριάς έξω από γκουρμέ εστιατόριο. Τέλος πάντων θα πρέπει να υπάρχουν κάπου  και αυτού του είδους θεατές ακόμα… Εδώ έχουμε να κάνουμε με την Τσεχοσλοβάκικη Αντίσταση το 1942, που θέλει να σκοτώσει τον Γερμανό Αρχηγό των Ες Ες Ράινχαρντ Χάιντριχ, τον βασικό  αρχιτέκτονα πίσω από το πρόσταγμα της “Τελικής Λύσης” του Τρίτου Ράιχ μετά τον Χίτλερ και τον Χίμλερ.

Ο Γιόζεφ Γκάμπτσικ (Κίλιαν Μέρφι) και o Ζαν Κούμπικ (Τζέιμι Ντόρμαν) πέφτουν στην κατεχόμενη Πράγα με σκοπό να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση «Ανθρωποειδές». Οι δύο άντρες θα έρθουν σε επαφή με την  τοπική αντίσταση (Τόμπι Τζόουνς) και μέσα από πολλές δυσκολίες και ηθικά διλήμματα θα προσπαθήσουν να οργανώσουν  την επιχείρηση τους.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης (και σεναρίστας) ακολουθεί μονότονα σε κάθε ανιαρή λεπτομέρεια  τους αντιστασιακούς καθώς οργανώνουν βήμα προς βήμα τη δολοφονία ακολουθώντας μια  εντελώς παλιομοδίτικη φόρμουλα που αφαιρεί κάθε ένταση και τραυματίζει το κινηματογραφικό σασπένς της ταινίας. Τελικά σαν να καταλαβαίνει τι μαρτύριο περάσαμε στο τέλος προσπαθεί να μας αποζημιώσει σε μια ανελέητη και αιματηρή μάχη των Ες Ες με Τσέχους αγωνιστές χωρίς και πάλι να αποφεύγει τα κλισέ. Η ταινία μένει σταθερά προσγειωμένη στο διάδρομο μιας απλής διήγησης παρόλη την καλή κινηματογράφηση και τη σωστή παρουσία των πρωταγωνιστών

 

About Andreas Chondros