Home / Ειδήσεις / ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση του

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση του

Απάντηση για τη λίστα Μπόργιανς

Αθήνα
Κύκλοι της ΝΔ, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς, τον κατηγόρησαν ότι την ώρα που ζητά εθνική συνεννόηση επιλέγει το δρόμο του διχασμού και σημείωναν ότι «χρησιμοποίησε σήμερα στη Βουλή ως δήθεν αποδεικτικό των θέσεών του μια επιστολή που λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε».

«Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται θλιβερά κατώτερος των περιστάσεων. Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο του διχασμού, της συκοφαντίας και της λασπολογίας», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι και συμπλήρωσαν:

«Κι όλα αυτά, ενώ μόλις σήμερα το πρωί ζητούσε συνεννόηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της εκτός ελέγχου κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και στην οποία ο ίδιος συνέβαλλε με την πολιτική του. Επιτίθεται ανοίκεια εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος αναλαμβάνει εδώ και ένα μήνα συνεχείς πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας ενίσχυσης της χώρας απέναντι στο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού».

«Από τη μία ζητά συνεννόηση και από την άλλη υβρίζει. Είναι ο Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ της πολιτικής. Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης στάσης είναι ότι χρησιμοποίησε σήμερα στη Βουλή ως δήθεν αποδεικτικό των θέσεών του μια επιστολή που λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε. Έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση του», κατέληξαν.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως στο γραφείο του έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης, επιστολή του κ. Μπόργιανς, στην οποία διευκρινίζει πως δεν παρείχε απλά τεχνογνωσία, αλλά «και συγκεκριμένα στοιχειά που βρίσκονται σε CD».

Ο κ. Μπόργιανς αναφέρει ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD».

Εντούτοις προσθέτει ότι «εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες».

Όλη η επιστολή Μπόργιανς

«Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD. Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες.

»Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Vassilis Batzis