Home / Διασκέδαση / Μια βόλτα στα μονοπάτια της Πάρνηθας! [photos]

Μια βόλτα στα μονοπάτια της Πάρνηθας! [photos]

Δεν θέλουμε να σας σοκάρουμε, αλλά μονοπάτια δεν έχουν μόνο τα Τζουμέρκα και η Ορεινή Κορινθία. Τα βουνά που βρίσκονται δίπλα μας απολαμβάνουν εξίσου το προνόμιο των ειδυλλιακών διαδρομών, οι οποίες διασχίζουν τα φαντασμαγορικά τους δάση. Και εντάξει, μπορεί καφεκόκκινες σημύδες και χρυσοκίτρινες καστανιές να μην βρείτε στην Πάρνηθα, αλλά το φθινοπωρινό τοπίο δεν είναι εδώ λιγότερο εντυπωσιακό. Αυτή την Κυριακή, λοιπόν, ξυπνήστε (σχετικά) νωρίς, και φορέστε τα αθλητικά σας, έχουμε δρόμο να κάνουμε.

Διαδρομή #1: Από το Καταφύγιο Μπάφι στους Θρακομακεδόνες

Είναι πιθανότατα το πιο δημοφιλές μονοπάτι της Πάρνηθας (αυτό που ακολουθούν και πολλές από τις οργανωμένες πεζοπορίες) κατηφορίζει από το Καταφύγιο Μπάφι στους Θρακομακεδόνες, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο ελατοδάσος αρχικά και από την φαντασμαγορική Χαράδρα της Χούνης στη συνέχεια. Η διαδρομή διαρκεί περί τις δύο ώρες. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή και αναλυτικό χάρτη θα βρείτε εδώ (κάνοντας κλικ στη διαδρομή #3).

Διαδρομή #2: Από τη Μόλα στο Κατσιμίδι

Εύκολη, κατηφορική διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών, που καταλήγει… στρατηγικά στις ταβέρνες του Κατσιμιδίου, για το απαραίτητο τσιμπούσι που θα αναπληρώσει τις χαμένες σας θερμίδες. Η διαδρομή περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και απολαμβάνει πανοραμική θέα στον ευβοϊκό κόλπο.

Ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο και ακολουθεί τον περιφερειακό δρόμο της Πάρνηθας μέχρι να διασταυρωθεί με τον δασικό δρόμο του Μεσιανού Νερού. Εν συνεχεία, κατηφορίζει προς την πηγή της Γκούρας και διασχίζει τα ελατοδάση που λέγαμε προηγουμένως, μέχρι να καταλήξει στο Κατσιμίδι. Αναλυτική περιγραφή της διαδρομής και χάρτη θα βρείτε εδώ (στο νούμερο 12 της λίστας).

Διαδρομή #3: Από την Αγία Τριάδα στη Μόλα

Μία ακόμα εύκολη διαδρομή, με ήπιες κλίσεις, διάρκειας δύο περίπου ωρών. Ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και διασχίζει ολόκληρο το ελατοδάσος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Απολαμβάνει πανοραμική θέα στη Δυτική Αττική, και γίνεται άνετα και καλοκαίρι, καθώς έχει σκιά στα περισσότερα σημεία της. Χάρτη της διαδρομής θα βρείτε εδώ.

Διαδρομή #4: Από το Τατόι στους Βουρλιώτες και πάλι πίσω

Αν δεν είστε αρχάριοι στις πεζοπορίες, και θέλετε πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας, αυτή η διαδρομή θα σας ενθουσιάσει –αρκεί να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, καθότι θα χρειαστείτε περί τις εξίμισι ώρες για να την διασχίσετε ολόκληρη. Πρόκειται για κυκλική διαδρομή μέτριας δυσκολίας που ξεκινά από τα κτήματα του Τατοΐου, ανηφορίζει στην κορυφή Ξεροβούνι, και εν συνεχεία κατηφορίζει πάλι για να περάσει από τις πηγές Κορομηλιά και Μεσιανό Νερό, πριν καταλήξει πίσω στο Τατόι. Αναλυτικές οδηγίες και χάρτη της διαδρομής που μπορείτε να φορτώσετε και στο GPS θα βρείτε εδώ.

Και οι οργανωμένες πεζοπορίες

Αν δεν εμπιστεύεστε ιδιαίτερα την αίσθηση προσανατολισμού σας, ή αν απλά θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία με άλλους ομοϊδεάτες, ομαδικές πεζοπορίες στην Πάρνηθα διοργανώνουν τακτικά και τα δύο καταφύγιά της (Μπάφι και Φλαμπούρι) αλλά και η Trekking Hellas, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Το κόστος στις περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.

 

Πηγή: in2life.gr

About maryav