Home / Αθλητισμός / ΑΕΚ / «Καθάρισε» νίκη και πρόκριση με Κρισάντους.

«Καθάρισε» νίκη και πρόκριση με Κρισάντους.

Το ζητούμενο σε τέτοια παιχνίδια, όπως είναι αυτά των ομίλων του Κυπέλλου και μάλιστα στο δυσκολότερο από όλα, της φάσης των ομίλων, είναι να το «καθαρίσεις» εύκολα ή δύσκολα, ώστε να πάρεις την πρόκριση και να… ξεμπερδεύεις. Η ΑΕΚ το έκανε με τον πιο εύκολο τρόπο, σε έναν μάλιστα πολύ δύσκολο όμιλο. Κέρδισε την Ξάνθη στα Πηγάδια, με 1-0, χάρις σε γκολ του Μακόλεϊ Κρισάντους, ενώ θα μπορούσε να πετύχει τουλάχιστον ένα ακόμα, βάσει των κλασσικών ευκαιρίων που είχε. Παράλληλα, δεν κινδύνεψε παρά μόνο μία φορά, όπου ο Μπαρόχα (έπαιζε με ενοχλήσεις στο γόνατο από το πρώτο μέρος) έδειξε την κλάση του, όταν τον χρειάστηκε η ομάδα. Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ κάλλιστα μπορεί να φωνάζει για δύο αποφάσεις του Δελφάκη, που αδίκησαν κατάφορα την Ένωση. Η πρώτη ήταν σε καθαρή ανατροπή του Κορδέρο (78’) μέσα στην περιοχή, όπου ο ρέφερι (σε σωστή θέση) έδειξε το ματς να συνεχιστεί, ενώ στο 69’ ο Φάρκας «γκρέμισε» τον Λαμπρόπουλο για να πιάσει την κεφαλιά, μετά από κόρνερ, με τον Δελφάκη να μην καταλογίζει την παράβαση. Και ευτυχώς η μπάλα κατέληξε άουτ. Ο Μανωλάς και οι ποδοσφαιριστές του, έδειξαν την δέουσα σοβαρότητα, σε μία δύσκολη έδρα όπως είναι αυτή της Ξάνθης, πήραν τους τρεις βαθμούς, την πρόκριση και ξεκάθαρο προβάδισμα και για την πρώτη θέση.

Το ματς

Μόνο τις αναγκαστικές αλλαγές έκανε ο Στέλιος Μανωλάς, ο οποίος  χρησιμοποίησε τον Μπουονανότε πίσω από τον Κρισάντους και τον Σοϊλέδη αντί του Ντίντακ. Αλλαγή όμως δεν υπήρξε και στον τρόπο που μας έχει συνηθίσει να παίζει η ΑΕΚ. Με πίεση στα 2/3 του γηπέδου, δεν άφηνε την Ξάνθη να παίξει την μπάλα από πίσω ενώ κέρδιζε εύκολες μπαλιές στη μεσαία γραμμή. Με ηρεμία στο παιχνίδι και καλή κυκλοφορία της μπάλας, προσπαθούσε να βρει τρόπο για να απειλήσει την εστία του Τζενάμο. Και η πρώτη μεγάλη φάση ήρθε στο 16’ όταν μετά από εξαιρετική σέντρα του Γκάλο, ο Βάργκας πετάχτηκε στην καρδιά της μεγάλης περιοχής, όμως η κεφαλιά του έφυγε άουτ.

Οσο περνούσε η ώρα, η ΑΕΚ αντί να εκμεταλλευτεί την υπεροχή της και τα εύκολα λάθη της Ξάνθη, έριχνε ταχύτητα και έχανε σε ηρεμία. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε το γεγονός ότι η τριάδα πίσω από τον Κρισάντους δεν είχε το καθαρό μυαλό για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η Ένωση να απειλήσει, δίνοντας το δικαίωμα στους γηπεδούχους να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και να πάρουν την κατοχή της μπάλας. Και μπορεί να μην είχαν κάποια μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο μέρος, όμως κρατούσε την ΑΕΚ πολύ μακριά από τα αντίπαλα καρέ.

Και με αυτόν τον τρόπο έληξε το πρώτο μέρος, με την ΑΕΚ σε ένα παιχνίδι που θύμισε πολύ αυτό του πρωταθλήματος. Με την Ένωση να έχει την κατοχή της μπάλας στο 61%, την Ξάνθη να είναι πολύ κακή, ωστόσο να έχει μόλις δύο τελικές προσπάθειες με την μία όμως να μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία. Όσο για την άλλη, ήταν ένα μακρινό σουτ του Κρισάντους που προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Τζενάμο που ήταν εκτός εστίας.

Με «Μάκη» και Μπαρόχα

Μοναδική αλλαγή στο δεύτερο μέρος ήταν στην εικόνα της ΑΕΚ, που ήταν σαφώς βελτιωμένη. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο δύο παράγοντες. Το γρήγορο γκολ και η λειτουργία της Ξάνθης, που αναγκάστηκε να παίξει πιο επιθετικά και να ανοίξουν χώροι. Στο 51’ και μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μπουονανότε, οι αμυντικοί των γηπεδούχων δεν κατάφεραν να απομακρύνουν την μπάλα, εκεί βρέθηκε ο Κρισάντους ο οποίος με γυριστό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Αμέσως τα δεδομένα άλλαξαν, με την Ξάνθη να ανεβαίνει και η ΑΕΚ να βρίσκει περισσότερους χώρους να πετύχει ένα ακόμα γκολ. Και θα μπορούσε να το πετύχει σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στο επόμενο 10λεπτο. Μία με τον Μπαρμπόσα, σε εξαιρετικό σουτ που έδιωξε ο Τζενάμο σε κόρνερ και δύο με τον Κρισάντους. Στο 57’ ο Νιγηριανός έφερε όμορφα τη μπάλα μπροστά του, όμως το διαγώνιο σουτ με το αριστερό έφυγε άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο επιθετικός της ΑΕΚ δεν έπιασε δυνατά το πλασέ μέσα από την περιοχή, με αποτέλεσμα ο γκολκίπερ της Ξάνθης να μπλοκάρει.

Για να φτάσουμε στο 65’ όπου ο Μανωλάς έκανε την πρώτη του αλλαγή, βγάζοντας εκτός γηπέδου τον Μπουονανότε και βάζοντας τον Κορδέρο, μετατρέποντας το σύστημα σε 4-3-3. Από εκείνο το σημείο και έπειτα η ΑΕΚ έχασε τη συνοχή της, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να πάρουν την πρωτοβουλία του αγώνα και παίζουν την Ενωση στο μισό της γήπεδο. Ωστόσο, η αμυντική λειτουργία της ομάδας ήταν εξαιρετική και ο Μπαρόχα δεν ανησυχούσε. Μοναδική στιγμή που ο Βενεζουελάνος χρειάστηκε να δείξει την κλάση του, ήταν στο 73’ Μετά από εκτέλεση φάουλ,  Χερέα έπιασε μία ανάποδη κεφαλιά, με την μπάλα να κατευθύνεται στη γωνία του τέρματος, όμως ο Μπαρόχα έδιωξε καταπληκτικά σε κόρνερ.

Η Ξάνθη απείλησε και στο 69’ με κεφαλιά του Φάρκας, μετά από κόρνερ, που όμως είχε προηγηθεί φάουλ που δεν σφυρίχτηκε. Στο 84’ η ΑΕΚ είδε να χάνει τον Σιμόες, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας από το γήπεδο (στη θέση του μπήκε ο Τζανετόπουλος, με αποτέλεσμα στα επόμενα 10 λεπτά (με τις καθυστερήσεις) που απέμεναν οι γηπεδούχοι να πιέσουν και άλλο. Και έχασαν σπουδαία ευκαιρία στις καθυστερήσεις, με γυριστό σουτ του Ράνος, από το ύψος του πέναλτι, το οποίο έφυγε λίγο άουτ. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή του ματς, με την ΑΕΚ τελικά να παίρνει μία νίκη, στην πιο δύσκολη αναμέτρηση για την φάση των ομίλων του Κυπέλλου και να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης, ως πρώτη.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΞΑΝΘΗ: Τσενάμο, Μπαξεβανίδης, Φάρκας, Καρυπίδης (65’ Φλίσκας), Γουάλας, Παπαστεριανός, Ερέα, Ντιμιτρόφ, Βασιλακάκης (21’ Ντα Σίλβα), Ράνος, Σολτάνι (55’ Αλμέιντα)

ΑΕΚ: Μπαρόχα, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Σοϊλέδης, Γιόχανσον, Σιμόες (84’ Τζανετόπουλος), Βάργκας (79’ Πλατέλλας), Μπουονανότε (64’ Κορδέρο), Μπαρμπόσα, Κρισάντους

15.28 Μεγάλη τιμή για τον Δημήτρη Κολοβέτσιο ο οποίος σήμερα φοράει αυτός το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Ένωσης

15.24 Στο πέταλο έχει και αρκετούς φίλους της ΑΕΚ. Όχι τόσους όσους ήταν στο ματς πρωταθλήματος, λόγω και της στάσης των οργανωμένων κατά του νόμου Κοντονή, ωστόσο υπάρχουν ΑΕΚτζήδες στο γήπεδο

15.14 Δεν έχει πολύ κόσμο το γήπεδο

14.58 Τον Ντίντακ άφησε εκτός αποστολής ο Στέλιος Μανωλάς την τελευταία στιγμή, καθώς ο Ισπανός ένιωσε κάποιες ενοχλήσεις. Δεν εμπνέει ωστόσο ανησυχία η κατάστασή του εν όψει Λεωφόρου

14.55 Καλές οι καιρικές συνθήκες στην Ξάνθη

Πηγή: www.aek365.com

About gus_maverick