Home / Γυναίκα / Κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συνεπάγεται η κύηση μετά τα 40

Κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συνεπάγεται η κύηση μετά τα 40

Η αρνητική πτυχή της όψιμης μητρότητας

Μινεσότα
Η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 ετών αυξάνει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, στο Λος Άντζελες.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο «Zeenat Qureshi» στη Μινεσότα, με επικεφαλής τον Δρ Αντναν Κουρεσι, αξιολόγησαν στοιχεία από περισσότερες από 72.000 γυναίκες, 50-79 ετών, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Women’s Health Initiative.

Οι επιστήμονες εντόπισαν περισσότερες από 3.300 γυναίκες που είχαν κυοφορήσει μετά την ηλικία των 40 ετών και μελέτησαν τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο τα επόμενα 12 χρόνια, και τέλος τις συνέκριναν με γυναίκες που είχαν γίνει μητέρες σε μικρότερη ηλικία.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 60% πιθανότερο να συμβεί σε γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες μετά την ηλικία των 40 ετών. Μάλιστα, ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και μετά την συνεκτίμηση της ηλικίας, της φυλής, της συγγενούς καρδιακής ανεπάρκειας, της υπέρτασης και άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάζαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο επίσης αυξανόταν για γυναίκες που κυοφορούσαν μετά τα 40. Ωστόσο, μετά την συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, η αύξηση του κινδύνου των προαναφερόμενων επεισοδίων δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντική.

«Για όλα τα επεισόδια, εκτός του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, η υπέρταση θεωρήθηκε αιτία του αυξημένου κινδύνου. Αλλά, η κύηση σε όψιμη ηλικία φάνηκε να είναι από μόνη της παράγοντας κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο» σύμφωνα με τον Δρ Κουρεσι.

Ο ερευνητής εξηγεί ότι είναι ήδη γνωστό ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυος σε μεγάλη ηλικία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης και διαβήτη κύησης, άρα ίσως να έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν τέτοια προβλήματα. «Ή η ίδια η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία να είναι αιτία πρόκλησης στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα» σημειώνει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

About Vassilis Batzis