Home / Διεθνή / Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ταιβάν και Κίνας

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ταιβάν και Κίνας

Οι Πρόεδροι της Κίνας και της Ταϊβάν αντάλλαξαν σήμερα ιστορική χειραψία στη Σιγκαπούρη κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, της πρώτης μετά τον χωρισμό του νησιού από την ηπειρωτική Κίνα, πριν από 66 χρόνια, έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο ομόλογός του της Ταϊβάν Μα Ινγκ-τζου έσφιξαν τα χέρια για περισσότερο από ένα λεπτό και χαμογέλασαν μπροστά στις κάμερες, ενώ πλήθος δημοσιογράφων είχε συγκεντρωθεί στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου της Σιγκαπούρης, πριν οι δύο ηγέτες αποσυρθούν για τις συνομιλίες τους.

«Είμαστε μια οικογένεια. Καμιά δύναμη δεν θα μπορέσει να μας χωρίσει. Ο κινεζικός λαός, από τις δύο πλευρές του πορθμού, έχει την ικανότητα και την σοφία να επιλύει τα προβλήματά του. Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον πρόεδρο της Ταϊβάν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Ο Μα κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό.

Η σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται σε ουδέτερο έδαφος, στο περιθώριο μιας επίσημης επίσκεψης του Σι, είναι η πρώτη μεταξύ των ηγετών των δύο αντίπαλων καθεστώτων από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, όταν οι εθνικιστές Κουομιντάνγκ (KMT) κατέφυγαν στην Ταϊβάν.

 

About m bonsu