Home / Ελλάδα / «Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία», ένα πολυέργο για τον ελληνισμό στα κείμενα του πολιτισμού μας

«Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία», ένα πολυέργο για τον ελληνισμό στα κείμενα του πολιτισμού μας

Ένας Βρετανός συνέγραψε ένα βιβλίο μελετών 523 σελίδων με θέμα την ελληνική ταυτότητα όπως αυτή περνάει στα λογοτεχνικά δημιουργήματα από το Βυζάντιο μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα. Είναι ο Ρόντρικ Μπήτον, καθηγητής στην έδρα Κοραή του πανεπιστημίου King’s College London, γνωστός στους φιλολογικούς κύκλους από τη βιογραφική του μελέτη «Γιώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον άγγελο» (Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2003). Συγγραφέας βιβλίων για την ελληνική λογοτεχνία και συντάκτης πολλών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, μεταφραστής πεζογραφίας, με το καινούργιο έργο του καταξιώνει την έννοια του ελληνιστή μελετητή.

Ξεκινώντας από το πολιτισμικό υπόβαθρο του 12ου αιώνα αναλύει τα κρητικά τραγούδια, τις προδρομικές σάτιρες, τα πτωχοπροδρομικά κείμενα, την αναβίωση της αρχαίας μυθιστορίας, τις δυτικές προσμείξεις στα βυζαντινά γραπτά και τα δημώδη δημιουργήματα, για να περάσει στον Κοραή, στη γραμματεία του νεοσύστατου ελληνικού βασιλείου, στον ρομαντισμό του Σολωμού, στη λαογραφική πεζογραφία του 19ου αιώνα, στην επική ποίηση του Παλαμά, στην ελληνιστική λατρεία του Καβάφη, στη χρήση της ιστορίας από τον Σεφέρη, στον μινωικό πολιτισμό του Καζαντζάκη, φτάνοντας μέχρι το μοντερνισμό του Εμπειρίκου και την αναζήτηση της σημερινής ελληνικής μαρτυρικής ταυτότητας όπως αυτή υμνολογείται στη «Ρωμιοσύνη» του Ρίτσου.

Ο συγγραφέας αρχίζει με τη διερεύνηση της λέξης «Έλλην», που απαντάται τον 12ο αιώνα ως αναφορά σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, χωρίς να χρησιμοποιείται ποτέ ξεκάθαρα ως όρος αυτο-προσδιορισμού. Στην έννοια του «εμείς» αντιστοιχεί πάντα το «Ρωμαίοι». Διότι οι «Έλληνες» συνιστούν μία εν μέρει συμπίπτουσα κατηγορία, αλλά μία κατηγορία διαφορετικού είδους.

 

 

 

πηγή:http://www.amna.gr/article/92688/%C2%ABI-idea-tou-ethnous-stin-elliniki-logotechnia%C2%BB–ena-poluergo-gia-ton-ellinismo-sta-keimena-tou-politismou-mas-

About basilis progressive