Home / Επιστήμη-Τεχνολογία / Ευ. Πουρνάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χρειαζόμαστε μια πραγματική ψηφιακή δημοκρατία

Ευ. Πουρνάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χρειαζόμαστε μια πραγματική ψηφιακή δημοκρατία

Ένας νέος Έλληνας ερευνητής της διασποράς συμμετέχει στη δημιουργία ενός ψηφιακού «Πλανητικού Νευρικού Συστήματος» (Nervousnet), που έχει ως στόχο να αξιοποιήσει το επερχόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» προς όφελος όλων των πολιτών και όχι μόνο μιας ελίτ.

Τα αποκεντρωμένα αυτοδιαχειριζόμενα υπολογιστικά συστήματα, αποτελούν το αναγκαίο συμπλήρωμα της «έξυπνης» δικτύωσης των πάντων στην εποχή μας, έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι στα οφέλη των νέων τεχνολογιών και να μην διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, όπως λέει ο δρ Ευάγγελος Πουρνάρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης, στενός συνεργάτης του καθηγητή υπολογιστικής κοινωνικής επιστήμης Ντιρκ Χέλμπινγκ, ενός πρωτοπόρου διεθνώς στο «πάντρεμα» της πληροφορικής με τις κοινωνικές επιστήμες.

Σε πρόσφατο άρθρο τους στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature» οι Ντ.Χέλμπινγκ και Ευ.Πουρνάρας επισημαίνουν την ανάγκη «να χτίσουμε μια ψηφιακή δημοκρατία», στην οποία η ελεύθερη αξιοποίηση από όλους τους πολίτες- και όχι μόνο από λίγους- των στοιχείων που συλλέγουν οι κάθε είδους «έξυπνες» και διασυνδεμένες συσκευές, θα εμβαθύνει τη δημοκρατία και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Όπως εκτιμούν, σε μια δεκαετία 150 δισεκατομμύρια συσκευές εξοπλισμένες με αισθητήρες, από ψυγεία και καφετιέρες έως κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα, θα συναποτελούν το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» και θα «συνομιλούν» μεταξύ τους και με τους ανθρώπους. Ο όγκος των ψηφιακών δεδομένων που θα συλλέγουν και θα δημιουργούν, θα διπλασιάζεται κάθε 12 ώρες, αντί για κάθε 12 μήνες όπως σήμερα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ.

About totritomati