Home / Ελλάδα / Επιστροφή στα θρανία για 2 ενήλικες στην Αίγινα

Επιστροφή στα θρανία για 2 ενήλικες στην Αίγινα

«Αφού υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί όχι»; αναρωτήθηκε ο 33χρονος Περικλής Ζαραβέλας από την Αίγινα, που ολοκληρώνει φέτος τις σπουδές του σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Τη δεύτερη ευκαιρία για μάθηση δεν άφησε να πάει χαμένη και η συντοπίτισσα του, η 55χρονη Ράνια Φολεδιανάκη, αν και έχουν περάσει περίπου τέσσερις δεκαετίες από τότε που τελείωσε το Δημοτικό.

Είναι μαθητές στο ΣΔΕ της Αίγινας και αυτή τη σχολική χρονιά θα πάρουν το απολυτήριό τους, ένα απολυτήριο ισότιμο με αυτό του τριτάξιου γυμνασίου. Η Ράνια και ο Περικλής διηγούνται   την εμπειρία τους να είναι ενήλικες μαθητές σε ΣΔΕ, μιλούν για τη μεγάλη και ουσιαστική αλλαγή που έφεραν στη ζωή τους τα σχολεία αυτά.

Όπως εξηγεί  η Δέσποινα Δεμερτζή, φιλόλογος αποσπασμένη στο τμήμα Αίγινας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά, «τα ΣΔΕ απευθύνονται σε ανθρώπους που είτε επειδή ανήκαν ή ανήκουν σε κάποια ευπαθή κοινωνική ομάδα, είτε επειδή εγκατέλειψαν πρόωρα τα θρανία για προσωπικούς ή άλλους λόγους, έχουν υποστεί κάποιας μορφής περιθωριοποίηση, μορφωτική, εργασιακή, οικονομική, κοινωνική. Η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τους επιτρέπει την έξοδο από αυτό το καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού. Επομένως, η ύπαρξη των σχολείων αυτών είναι καθοριστικός δείκτης για μια κοινωνία που θέλει να παρέχει ευκαιρίες επανένταξης στα μέλη της μέσω της δια βίου εκπαίδευσης».

 

 

 

 

 

πηγή:http://www.amna.gr/article/91776/Mathites-lene-%C2%ABnai%C2%BB-sti-deuteri-eukairia-gia-mathisi–pou-tous-allazei-ti-zoi-

About basilis progressive