Home / Διάφορα / Γυμνάσου με βάρη!
γυμναστική με βάρη

Γυμνάσου με βάρη!


Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής συμβουλευσου τον γιατρό ή και τον γυμναστή σου.


(Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις βάρη)

Αδυνατίζεις

-Γιατί τα βάρη σε βοηθάνε να αυξήσεις τον μυϊκό σου ιστό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις καύσεις σου. Όταν λοιπόν αυξάνεται ο μυϊκός ιστός, το σώμα μας καίει περισσότερες θερμίδες και συνεχίζει να καίει και μετά την προπόνηση ακόμα και όταν δεν κάνεις τίποτα!!

Δυναμώνεις τους μυς σου

-Όταν σηκώνεις βάρη, οι μυς σου δέχονται μία έξτρα φόρτιση από αυτήν που έχουν συνηθίσει στις καθημερινές τους κινήσεις. Όταν μετά τους αφήνεις να ξεκουραστούν, το σώμα τους «ξανακτίζει» μαζί με τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους, ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση. Και όταν ξαναδουλεύεις τους ίδιους μυς, αυτοί δυναμώνουν ολοένα και περισσότερο. Και αυτό μεταξύ άλλων σε βοηθάει να έχεις καλύτερο έλεγχο των κινήσεων και της ισορροπίας σου, να έχεις λιγότερους μυοσκελετικούς πόνους και να αυξάνεις τη λειτουργικότητά σου στις καθημερινές σου κινήσεις μειώνοντας τους πιθανούς τραυματισμούς.

Φαίνεσαι νεότερος/νεότερη

-Η γυμναστική με βάρη και η άσκηση που έχει αντίσταση είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της σαρκοπενίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την απώλεια μυϊκής μάζας όσο περνούν τα χρόνια και κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται μεγαλύτεροι.

Κάνεις καλό στην καρδιά σου

-Καθώς μειώνεις την καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά γίνεται πιο επαρκής και κουράζεται λιγότερο. Επίσης οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δρουν ευεργετικά τόσο ως προς την αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL) όσο και ως προς τη μείωση της «κακής» (LDL), ενισχύοντας γενικότερα την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ωφελείς την υγεία σου

-Γιατί καις σπλαχνικό λίπος, το οποίο ευθύνεται ειδικά για καρδιαγγειακά νοσήματα και ελέγχεις καλύτερα την αρτηριακή σου πίεση. Επίσης με τα βάρη αυξάνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να μειώνεις την πιθανότητα εμφάνισης του διαβήτη.

Ενισχύεις τα οστά σου

-Γιατί η άσκηση με βάρη μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση μέχρι και 3% της οστικής μάζας μειώνοντας την πιθανότητα οστεοπόρωσης.

Διώχνεις το στρες

-Η προπόνηση με αντιστάσεις (κοινώς βάρη) δρα ως ένα πολύ ισχυρό αγχολυτικό λόγω των ορμονικών αλλαγών που γίνονται στο σώμα μας τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσο και μετά. Επίσης λόγω της αύξησης μυϊκής μάζας και της μείωσης του λίπους που έχουν τα βάρη ως αποτέλεσμα αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή μας.

Θωρακίζεις τον οργανισμό σου!

– Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα τα οποία γυμνάζονται συστηματικά με αντιστάσεις έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και ελαχιστοποίηση των αλλεργιών .
– Σε μια ώρα προγράμματος με βάρη καις έως 430 θερμίδες.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό FORMA με τη συνεργασία του Στάμου Ντάφλου, καθηγητής φυσικής αγωγής certified personal trainer sports nutritionist.

About gus_maverick