Home / Ελλάδα / Β.Μαραγκοπούλου: Η παραίτησή μου δεν έχει σχέση με το υπουργείο Πολιτισμού

Β.Μαραγκοπούλου: Η παραίτησή μου δεν έχει σχέση με το υπουργείο Πολιτισμού

«Οριστική απόφαση»

Αθήνα
Μια απόφαση ώριμη και όχι παρορμητική. Με αυτά τα λόγια αναφέρεται στην παραίτησή της η Βίκυ Μαραγκοπούλου που επί 21 χρόνια κατείχε τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Σημείωσε στο in.gr πως η κίνησή της αυτή δεν σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του Πολιτισμού, αλλά με τον Δήμο Καλαμάτας.

«Ήταν μια απόφαση που δεν ήταν αιφνίδια και παρορμητική. Είναι κάτι που το έχω σκεφτεί πολύ πριν γίνει», δήλωσε η κ. Μαραγκοπούλου που έκανε γνωστή την παραίτησή της μέσα από επιστολή.

Χωρίς να εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που την οδήγησαν στη λήψη της τελικής της απόφασης ανέφερε: «Είναι οριστικό, είναι κάτι που πολύ καιρό με απασχολούσε γιατί υπήρχαν δυσκολίες που ήταν αξεπέραστες. Δεν έχει καμία σχέση με τον υπουργό Πολιτισμού που ήταν πολύ στηρικτικός στο Φεστιβάλ, στο πρόσωπό μου, στο να βρεθεί κάποια λύση στα προβλήματα. Είχε περισσότερο να κάνει με τη σχέση μου με τον Δήμο Καλαμάτας».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στο θέμα εξηγώντας τους λόγους που βρίσκονται πίσω από την παραίτησή της και συντάσσοντας μια αναλυτική επιστολή.

Για δύο, περίπου, δεκαετίες η κ. Μαραγκοπούλου βρισκόταν στο τιμόνι του Φεστιβάλ Καλαμάτας από το οποίο παρήλασαν σημαντικά ονόματα της διεθνούς χορευτικής σκηνής. Όπως ανέφερε, κρατά τα καλύτερα «από έναν θεσμό που πήγε τόσο καλά και για τόσα χρόνια».

«Δεν πάει να πει ότι κάποια στιγμή που κανείς νιώθει ότι πρέπει να λήξει κάτι δεν θα κρατήσει τόσα θετικά» επισήμανε.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή του, ζήτησε από την κ. Μαραγκοπούλου να ανακαλέσει την παραίτησή της και την ευχαρίστησε για τη μεγάλη προσφορά της προς την πόλη. Εκείνη, ωστόσο, επέμεινε στην απόφασή της, που όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους, είναι οριστική.

Προβλήματα στη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας μαρτυρούσε η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η κ. Μαραγκοπούλου τον περασμένο Αύγουστο στην εφημερίδα «Ελευθερία». Είχε μεν εκφράσει την ικανοποίησή της που το Φεστιβάλ ξεπέρασε τον κίνδυνο να ακυρωθεί, αλλά είχε αναφέρει πως θα ήταν λάθος εκτίμηση «να πούμε ότι η οικονομική κρίση άφησε αλώβητο το Φεστιβάλ. Φτάνει να εντοπίσουμε το πιο απλό: ότι η προπώληση των εισιτηρίων του άρχισε στις 2 Ιουλίου, με τις τράπεζες κλειστές, με την πρωτόγνωρη κατάσταση των capital controls σε πλήρη εξέλιξη και με τους ανθρώπους σε μεγάλη δυσκολία αποτίμησης της συνολικής εξέλιξης των πραγμάτων. Πολλοί από τους θεατές μας, εκτός Καλαμάτας, ακύρωσαν τις κρατήσεις τους σε ξενοδοχεία, ακύρωσαν εισιτήρια, ακύρωσαν γενικά την κάθοδό τους για το Φεστιβάλ ή την περιόρισαν».

Ο διεθνούς φήμης χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου μιλώντας για την αποχώρηση της κ. Μαραγκοπούλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, με ανάρτησή του στο Facebook: «Μπράβο Βίκυ! 21 χρόνια μας ξεστράβωσες, μας μόρφωσες, άντεξες την απόλυτη εναντιοδρομία, δεν προσκάλεσες μόνο, ανακάλυψες καλλιτέχνες, η παγκόσμια σκηνή σε δικαίωσε, μας έβαλες στο χάρτη επιμένοντας σε ακραίες ,τολμηρές επιλογές, όπως κάνουν οι γενναίοι».

Τα πρώτα του βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο διέγραψε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 1995 με στόχο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή. Έστησε γέφυρες με την παγκόσμια χορευτική σκηνή ως ένα σημαντικό πολιτιστικό φεστιβάλ της Μεσογείου.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΔΟΛ

About admin