Home / Ειδήσεις / Τι συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ

Τι συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ

Επαφές στο Άμπου Ντάμπι

Αμπού Ντάμπι

Η β’ αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της 40λεπτης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η ληψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, αναφέρει η ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλίας συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με χώρες του Περσικού Κόλπου.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.

Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα.

Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του Κυπριακού για τις σχέσεις ΕE- Τουρκίας.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.

Μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis